Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
A „nem-öregedés” művészete
2015.03.01.

A „nem-öregedés” művészete

Sarah Merson (a hagyományos gyógymódok alternatív kutatója) szerint melyek a fő öregedésgátló zöldségek! Engedelmetekkel csak azokat fogom most megemlíteni Sarah könyvéből, melyek idehaza is könnyedén és idény jelleggel beszerezhetőek: – cékla (gyomorsav-teszthez is nagyon jó) – uborka (házilag, fokhagymával kovászolva…) – zeller (gumó és szár is) – paprika (nyersen) – paszternák – hagyma (mindenféle és […]

Az öregedés „visszafordítása”

Az öregedés „visszafordítása”

Inkább válasszuk a „nem öregedés művészetét…” Pár héttel ezelőtt felkértek arra, hogy állítsak össze egy különleges laborvizsgálati csomagot az ÖREGEDÉS VISSZAFORDÍTÁSA kapcsán (és az ilyenkor felmerülő kihívásokhoz). Szabadon engedtem a fantáziámat és napokat gondolkoztam azon, hogy milyen vizsgálatok kerülnének bele egy ilyen speciális „anti-aging” állapotfelmérésbe. A téma nagyon régóta érdekel és mivel táplálkozás oldaláról is […]

Mi az, hogy hús? És miért fontos mindezt végre tisztázni…

Mi az, hogy hús? És miért fontos mindezt végre tisztázni…

Biológiai értelemben a HÚS melegvérű gerinces állatok IZOMZATA (csirke, sertés, szarvasmarha, kutya, macska… ők például melegvérű gerincesek)… izomzat, ami például az állat mozgásához szükséges. Igen, ez az izomzat lehet elég kötött ahhoz, hogy mondjuk egyesek számára emésztési nehézségeket okozzon… NEM VAGYUNK EGYFORMÁK… és ezzel mi nem is fogunk vitatkozni. Egy több tonnás állat mozgásához kötött […]

Keleti és Nyugati gyógyítás

Keleti és Nyugati gyógyítás

Szeretnék a Táplálkozás-Beállítás átfogó és különleges megközelítéseire egy példát bemutatni. Sokkal ellentétben úgy gondoljuk, hogy a KELETI (megfigyeléseken-tapasztalatokon alapuló) és a NYUGATI (kutatásokon-kísérletezéseken alapuló) gyógyítás rengeteg ponton összeköthető! És igenis keresni kell ezeket a kapcsolódási pontokat! A koncepciónk nagy nyitottsággal fordul mindkét irányba és a legjobb módszereket megpróbáljuk átültetni a szakmai gyakorlatba innen is-onnan is. […]

Citrusfélékről

Citrusfélékről

A következő felirat olvasható a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) felett egy teljesen átlagos élelmiszerlánc egyik boltjában: “A CITRUSFÉLÉK HÉJA FOGYASZTÁSRA ALKALMATLAN!” Annyira meglepődtem azon, hogy ezt így direktben kiírták, engedd meg, hogy pár szóban kifejtsem a fenti rövidke “megjegyzés” lényegét. Én ugyan keveset járok élelmiszerboltokba és nagyon ritkán vásárolok ilyen hosszan utaztatott, primőr termékeket, de […]

Ételintolerancia? Puffadás, székrekedés, menstruációs zavarok, migrén, kiütések?!

Ételintolerancia? Puffadás, székrekedés, menstruációs zavarok, migrén, kiütések?!

Az ételintolerancia a lakosság legalább 40-50%-át érinti ilyen vagy olyan formába… kit jobban, kit kevésbé… van, aki már észrevette testének „apró” jelzéseit és van, aki azzal sincs tisztában, hogy bizonyos testi panaszai mögött (puffadás, hasmenés, hasfájás, bőrpanaszok, nőgyógyászati problémák, idegrendszeri zavarok, stb.-stb.) bizony az ételintolerancia tünetei húzódhatnak meg (éveken-évtizedeken keresztül). A legrosszabb az, aki ezeket […]

Szívroham kockázata

Szívroham kockázata

SZÍVROHAM-KOCKÁZAT? Avagy hogyan óvtuk meg Istvánt egy felesleges gyógyszeres kezeléstől és ennek mellékhatásaitól (esetleges májkárosodástól vagy akut hasnyálmirigy-gyulladástól)… ISTVÁN TÖRTÉNETE RÖVIDEN: István (48 éves) 4 hónappal ezelőtt érkezett hozzánk kisebb súlyproblémákkal és egy kialakulófélben lévő, akkor még nem diagnosztizált anyagcsere-zavarral (metabolikus szindróma). A fenti kihívásokat elég gyorsan megoldottuk egy célorientált és személyre szabott étrenddel, melynek szerves részét képezte, egyéni anyagcsere-profiljának […]

Növényvédőszerek – folytatás..

Növényvédőszerek – folytatás..

Néhány bejegyzéssel ezelőtt megosztottuk az amerikai Environmental Working Group (egy környezetvédelmi csoport) egyik kiadványának eredményeit, melynek címe: „Shoppers’ Guide to Pesticides in Produce”, azaz „Vásárlói útmutató különféle termékek növényvédőszer szennyezettségének kérdésében”. Nézzük most meg, hogy mely zöldségekben-gyümölcsökben találta a fent megnevezett kutatócsoport a LEGKEVESEBB VEGYSZER- ÉS NÖVÉNYVÉDŐSZER MARADVÁNYT (a teljesség igény nélkül): spárga avokádó KÁPOSZTA-félék […]

Ha orvos lénnék… és mondjuk magas koleszterin- szinttel fordulnál  hozzám, akkor…

Ha orvos lénnék… és mondjuk magas koleszterin- szinttel fordulnál hozzám, akkor…

… először is elmagyaráznám, hogy miért NINCS olyan, hogy JÓ vagy ROSSZ koleszterin: egyik sem jobb vagy rosszabb, mindkettő létfontosságú! megbeszélnénk, hogy az emberi szervezet normális működéséhez jelentős mennyiségű koleszterinre van szükség (kinek többre, kinek kevesebbre, étrendire is) megértenénk, hogy a koleszterin a nemi hormonok, a D3-vitamin, valamint a szervezet működésé szabályzó legfontosabb hormonok ELŐANYAGA, […]

Növényvédőszerek

Növényvédőszerek

Pár nappal ezelőtt olvasgattam az amerikai Environmental Working Group (egy környezetvédelmi csoport) legújabb kiadványát, melynek címe: „Shoppers’ Guide to Pesticides in Produce”, azaz „Vásárlói útmutató különféle termékek növényvédőszer-szennyezettségének kérdésében”. Nem tudom sajnos, hogy magyarul is van e ilyen tanulmány (ÉRDEKELNE, HA TUDJA VALAKI), viszont az amerikaiból is tudunk tanulni! De nézzük, hogy milyen zöldségekben-gyümölcsökben találta a fenti csoport a […]

Rákmegelőző hatással rendelkező tápanyagok

Rákmegelőző hatással rendelkező tápanyagok

Nagyon érdekes megvizsgálni például azt, hogy egy komoly és független német egészségügyi labor (akikkel mi is együttműködési kapcsolatban állunk) milyen laborvizsgálati elemeket nevez meg a rákkal szemben VÉDŐhatással rendelkező tápanyagok kapcsán… Lefordítva ezt most mindennapi tanácsaink szintjére: FOGYASSZUNK OLYAN TÁPLÁLÉKOKAT, MELYEK GAZDAGOK EZEKBEN A TÁPANYAGOKBAN… nap, mint nap az étrendünk részeként! Na de ezek szerint mit is javasolnak a […]

Tápanyaghiány

Tápanyaghiány

Rengeteg magyar szemmel láthatóan sokrétű és folyamatos tápanyag-hiányban szenved, amit természetesen nem árt(ana) megszüntetni… A Táplálkozás-Beállítás (mint ahogy azt a neve is mutatja) TÁPLÁLÉKAINK, elsősorban az ún. MAKROtápanyagok (szénhidrát-fehérje-zsír) személyre szabott egyensúlyára utal, valamint a jótékony hatású és teljes értékű ételek megfelelő arányára!!! Az étrend, melyet javaslunk-összeállítunk, tartalmazza a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagokat: TÁPLÁLÉK és TÁPLÁLÉK-kiegészítő, már a kifejezések is […]

Természetes ételek

Természetes ételek

Reméljük, hogy nem vagyunk egyedül azokkal, akik valódi megoldásokat keresnek például arra, hogy milyen minőségű táplálék kerül az asztalukra… idény jellegű, kemikáliáktól mentes és tápanyagokban gazdag… Netán Téged is foglalkoztat az, hogy miként juthatsz vegyszermentesen és felelősségteljesen előállított táplálékokhoz (például zöldségekhez vagy fűszernövényekhez, esetleg biotojáshoz)? Mert engem érdekel, és nemcsak azért, mert a nagyszüleim is kertészkedéssel foglalkoztak és végigéltem a […]

Tippek reggelihez

Tippek reggelihez

TB-TIPP: Aki ismer minket, az tudja, hallotta, tapasztalta, hogy reggelire (ami nem kell rögtön felkelés után történjen) a legegészségesebb és a szervezeted működéséhez leghatékonyabb táplálék az a TOJÁS valamilyen formája zöldségekkel (meg egyéni anyagcsere mentén a személyre szabott finomításokkal. Persze, ha nem vagy éhes reggel, akkor ne egyél… főleg, ha beéred egy zöldséges smoothy-val is… […]

Táplálkozási szakemberek 10-es „Mit eszek”- listája

Táplálkozási szakemberek 10-es „Mit eszek”- listája

Kedvelem azt a “játékot”, amikor táplálkozási szakembereknek felteszik a következő kérdést: „VÉGÜL IS TE MIT ESZEL?” Tanfolyamokon és egyéni konzultációkon gyakran teszem fel én is ezt a kérdést. Nézzünk egy példát arra, hogy hogyan néz ki a valóságban, mikor egy szakértő felállít egy tízes listát arra vonatkozólag, hogy ő mit tart egészségnek és mit eszik… Egyik általam is figyelemmel […]

Transzzsírok

Transzzsírok

TRANSZZSÍROK… Szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés Hogy ne mindig tőlünk halljátok a „károgást”… Ez ez nagyon óvatos és visszafogott cikk a Tudatos Vásárlók Egyesületétől, de a lényegre felhívja a figyelmet! Hogy átfogóbban lássátok a probléma horderejét hozzátenném, hogy az ÖSSZES MARGARIN- készítmény hidrogénezett növényi olajokat tartalmaz, azaz potenciális és nagymértékű TRANSZZSÍR-források… Szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés… ugyancsak transzzsírok keletkeznek akkor, ha odahaza, konyhai körülmények […]

IBS, Chron-betegség, krónikus hasmenés, folyamatos székrekedés, sérült, gyulladt vagy fokozottan átjárható vékonybélfal, abnormális bélflóra…megoldások?

IBS, Chron-betegség, krónikus hasmenés, folyamatos székrekedés, sérült, gyulladt vagy fokozottan átjárható vékonybélfal, abnormális bélflóra…megoldások?

Ezekben az esetekben természetesen indokolt a szigorú GLUTÉNMENTES étrend és személyre szabott, részletes étrendi protokoll. Tehát semmi búza, árpa, rozs és lektin, valamint megfontolandó a fermentálódó szénhidrátok csökkentése is, illetve a Táplálkozás-Beállítás további segítsége… gondolom, hogy ezzel egyenlőre nem mondtam túl nagy újdonságot… DE! A legtöbben azzal gátolják meg a gyors és hatékony gyógyulást, hogy […]

Immunrendszert romboló tényezők

Immunrendszert romboló tényezők

Mi az a 10 tényező ami leginkább rombolja az immunrendszeredet? 1. Cukor és mindenféle édesítő (főleg a mesterségesek), valamint minden élelmiszer, amiben ezek előfordulnak. 2. Finomított szénhidrátok és lisztté őrölt gabonák: sütemények, gabonapelyhek, tészták, kenyérfélék… 3. Kémiailag módosított, hő- vagy vegykezelt mesterséges növényi olajok és zsírok: margarinok, főző- és sütőolajok… A LEGKOCKÁZATOSABB, ha a fenti […]

Rákmegelőzéshez hasznos táplálék-kiegészítők

Rákmegelőzéshez hasznos táplálék-kiegészítők

A napokban nekem szegeztek egy kérdést, melyre gyors, de mégis átgondolt választ kellett adjak… A kérdés a következőképpen hangzott: Melyek azok a TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐK, melyek magyarországi viszonyok között indokoltak lehetnek a RÁKMEGELŐZÉS kapcsán, de könnyen beszerezhetőek, nem drágák és tényleg hatékonyak is? A válaszom így szólt: Minimalista vagyok a kiegészítőkkel, a LEGFONTOSABB ÉS ELSŐDLEGES mindig a megfelelő étrend, ugyanis kiegészítéssel a […]

Pajzsmirigy, PCOS, Endometrózis

Pajzsmirigy, PCOS, Endometrózis

HA ORVOS LENNÉK… és mondjuk ENDOMETRIÓZISSAL, PCOS-SEL vagy PAJZSMIRIGY- PROBLÉMÁKKAL fordulnál hozzám, akkor a következőképpen indulna a megbeszélés: „Kedves Páciens, tudja-e, hogy a magyar talaj szeléntartalma oly csekély, hogy mindenki akut szelénhiányban szenved? A szelén pedig elengedhetetlen ezen megbetegedések kezelésében, megelőzésében és a gyógyulási folyamatok elindításában… És ugye azzal is tisztában van, hogy magyarként szinte […]

Böjt

Böjt

Alzheimer-, Parkinson-kór vagy az agyműködés egyéb zavarai? Esetleg korai memóriaproblémák?Az étrend ezen megbetegedések kialakulásában hihetetlenül fontos szerepet játszik… az ezekre a problémákra adott megoldások viszont nem mindig hétköznapiak. Több kutató a jelzett megbetegedéseket egyszerűen 3-as típusú cukorbetegségnek nevezi, tehát a felesleges és túlzott szénhidrát-fogyasztás kockázataiba ez alkalommal nem mennék bele. A megnevezés mindenképp találó és […]

Zsírfogyasztás

Zsírfogyasztás

Magyarországon az 1900-as évek eleje óta az állati eredetű zsírfogyasztás szinte folyamatosan csökken, 1950 után mégis tízszeresére nőtt a szívhalálozás. A tojás- és húsfogyasztás 30 éve ugyancsak esik. És ezek csupán puszta statisztikai adatok. A magyar ember tehát láthatóan igyekszik „valamit” betartani, a szív- és érrendszeri problémák mégsem oldódtak meg, éppen ellenkezőleg. Költői kérdés (nyilván mi tudjuk a […]

Tyúkhús-leves

Tyúkhús-leves

„Az illúzióhoz, hogy egy „tyúkhús-leves” nevű termék azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiömlenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel. Ez nem olyan egyszerű. A Knorr „Tyúkhúsleves csigatésztával” nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több, mint 7 gramm eredeti tyúknak felel […]

Májtisztítás

Májtisztítás

A májtisztítás legtermészetesebb, legegyszerűbb és legősibb módja a következőképpen néz ki (melyre jóval kevesebb figyelmet kell fordítani, mint bármely kúrára): Éjszaka 11 és 1 óra között a máj beleüríti a kiválasztott méreganyagokat az epehólyagba, mely egy teljesen természetes folyamat. Az epe az éjszaka folyamán besűrűsödik a hólyagban és csak arra vár, hogy a következő nap […]

A D-Vitamin fontosságáról és a feldogozott élelmiszerekről

A D-Vitamin fontosságáról és a feldogozott élelmiszerekről

Néhány kiemelés egy pár évvel ezelőtti hírlevelünkből: köztudottan minimalisták vagyunk a táplálék-kiegészítőkkel, de a D3-vitamin részét képezi az általunk javasolt 5 csoportnak, elsősorban az őszi-téli-tavaszi időszakban. a napfény és ezen belül a D-vitamin szintézise nagyon jelentős szerepet tölt be az immunrendszer működésében és belső egyensúlyunk fenntartásában. ha igazán pontosan akarunk fogalmazni, akkor egy KOLESZTERINBŐL és […]

Az édes íz utáni sóvárgás csökkentése

Az édes íz utáni sóvárgás csökkentése

8 apró trükk, melyek abban segítenek, hogy hogyan CSÖKKENTSD A SÓVÁRGÁST AZ ÉDES ÍZEK iránt. Jómagam is küzdöttem ezzel a kihívással éveken keresztül, mert “édesszájú” gyerek voltam vagy inkább azzá neveltek  … szóval egy volt cukorfüggő visszaemlékezései következnek azokról a trükkökről, amik segíthetnek Neked is… Olvass és tanulj arról, hogy milyen károsodásokat okoznak a cukrok […]

A cukor méreg!

A cukor méreg!

Néhány idézet a lentebb hivatkozott cikkből: „Egy új kutatás igazolta, amit sokan régóta sejtenek: miszerint a nyugati étrenddel kapcsolatos egyik legfőbb probléma a cukorfogyasztás.” „A tanulmány eredményeinek jelentősége ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években a kutatások feltárták, hogy a dohányzás és a tüdőrák között kapcsolat van.” A helyzet legalább ennyire rossz… „A törvényi változtatások […]

Hasnyálmirigy-daganat

Hasnyálmirigy-daganat

A napokban valaki egy telefonbeszélgetés során megkérdezte, hogy véleményem szerint mi az a 4-5 fő tényező, ami nagyban hozzájárul a hasnyálmirigy-daganat kialakulásához. A következők jutottak eszembe rögtön: cukor/gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztás (nézzétek csak meg legközelebb a diabetikus termékeket, tele vannak tömve finomított gyümölcscukorral. A finomított és/vagy túlzott mennyiségű gyümölcscukor nagyban hozzájárul a hasnyálmirigy-rák elburjánzásához, ugyanis a […]

Génmódosított burgonya

Génmódosított burgonya

„A génmódosított burgonyával etetett kísérleti állatoknak 10-15%-kal kisebb lett az agytérfogata, az állatok nem növekedtek rendesen, immunrendszerük gyengébb volt…”- idézet egy dokumentumfilmből… Egyszer volt, hol nem volt… volt egyszer egy magyar származású tudós, aki a génmódosított élelmiszereket kutatta. 1998-ban adott egy interjút arról, hogy milyen elváltozásokat tapasztaltak a kísérleti állatokon. Ebből aztán szándéka ellenére hatalmas botrány kerekedett: a híres Pusztai affair […]

Alternatív ízesítés

Alternatív ízesítés

Palágyi Adrienn kedves ismerősöm az egyik bejegyzés kapcsán rákérdezett arra, hogy akkor milyen alternatív módjai vannak az ÉDESÍTÉSNEK. A válaszom elsőre ez volt: “csak véleményem van, ugyanis egyáltalán nem fogyasztok semmilyen édesítőt.” A véleményem viszont szigorúnak tűnhet: őszintén szólva jó szívvel és felelősen nem is tudom ajánlani egyiket sem. HOGY MIÉRT? Mert minden édesítő, legyen […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!