Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Sarah Merson (a hagyományos gyógymódok alternatív kutatója) szerint melyek a fő öregedésgátló zöldségek! Engedelmetekkel csak azokat fogom most megemlíteni Sarah könyvéből, melyek idehaza is könnyedén és idény jelleggel beszerezhetőek: – cékla (gyomorsav-teszthez is nagyon jó) – uborka (házilag, fokhagymával kovászolva…) – zeller (gumó és szár is) – paprika (nyersen) – paszternák – hagyma (mindenféle és […]
Inkább válasszuk a „nem öregedés művészetét…” Pár héttel ezelőtt felkértek arra, hogy állítsak össze egy különleges laborvizsgálati csomagot az ÖREGEDÉS VISSZAFORDÍTÁSA kapcsán (és az ilyenkor felmerülő kihívásokhoz). Szabadon engedtem a fantáziámat és napokat gondolkoztam azon, hogy milyen vizsgálatok kerülnének bele egy ilyen speciális „anti-aging” állapotfelmérésbe. A téma nagyon régóta érdekel és mivel táplálkozás oldaláról is […]
Biológiai értelemben a HÚS melegvérű gerinces állatok IZOMZATA (csirke, sertés, szarvasmarha, kutya, macska… ők például melegvérű gerincesek)… izomzat, ami például az állat mozgásához szükséges. Igen, ez az izomzat lehet elég kötött ahhoz, hogy mondjuk egyesek számára emésztési nehézségeket okozzon… NEM VAGYUNK EGYFORMÁK… és ezzel mi nem is fogunk vitatkozni. Egy több tonnás állat mozgásához kötött […]
Szeretnék a Táplálkozás-Beállítás átfogó és különleges megközelítéseire egy példát bemutatni. Sokkal ellentétben úgy gondoljuk, hogy a KELETI (megfigyeléseken-tapasztalatokon alapuló) és a NYUGATI (kutatásokon-kísérletezéseken alapuló) gyógyítás rengeteg ponton összeköthető! És igenis keresni kell ezeket a kapcsolódási pontokat! A koncepciónk nagy nyitottsággal fordul mindkét irányba és a legjobb módszereket megpróbáljuk átültetni a szakmai gyakorlatba innen is-onnan is. […]
A következő felirat olvasható a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) felett egy teljesen átlagos élelmiszerlánc egyik boltjában: “A CITRUSFÉLÉK HÉJA FOGYASZTÁSRA ALKALMATLAN!” Annyira meglepődtem azon, hogy ezt így direktben kiírták, engedd meg, hogy pár szóban kifejtsem a fenti rövidke “megjegyzés” lényegét. Én ugyan keveset járok élelmiszerboltokba és nagyon ritkán vásárolok ilyen hosszan utaztatott, primőr termékeket, de […]
Az ételintolerancia a lakosság legalább 40-50%-át érinti ilyen vagy olyan formába… kit jobban, kit kevésbé… van, aki már észrevette testének „apró” jelzéseit és van, aki azzal sincs tisztában, hogy bizonyos testi panaszai mögött (puffadás, hasmenés, hasfájás, bőrpanaszok, nőgyógyászati problémák, idegrendszeri zavarok, stb.-stb.) bizony az ételintolerancia tünetei húzódhatnak meg (éveken-évtizedeken keresztül). A legrosszabb az, aki ezeket […]
SZÍVROHAM-KOCKÁZAT? Avagy hogyan óvtuk meg Istvánt egy felesleges gyógyszeres kezeléstől és ennek mellékhatásaitól (esetleges májkárosodástól vagy akut hasnyálmirigy-gyulladástól)… ISTVÁN TÖRTÉNETE RÖVIDEN: István (48 éves) 4 hónappal ezelőtt érkezett hozzánk kisebb súlyproblémákkal és egy kialakulófélben lévő, akkor még nem diagnosztizált anyagcsere-zavarral (metabolikus szindróma). A fenti kihívásokat elég gyorsan megoldottuk egy célorientált és személyre szabott étrenddel, melynek szerves részét képezte, egyéni anyagcsere-profiljának […]
Néhány bejegyzéssel ezelőtt megosztottuk az amerikai Environmental Working Group (egy környezetvédelmi csoport) egyik kiadványának eredményeit, melynek címe: „Shoppers’ Guide to Pesticides in Produce”, azaz „Vásárlói útmutató különféle termékek növényvédőszer szennyezettségének kérdésében”. Nézzük most meg, hogy mely zöldségekben-gyümölcsökben találta a fent megnevezett kutatócsoport a LEGKEVESEBB VEGYSZER- ÉS NÖVÉNYVÉDŐSZER MARADVÁNYT (a teljesség igény nélkül): spárga avokádó KÁPOSZTA-félék […]
… először is elmagyaráznám, hogy miért NINCS olyan, hogy JÓ vagy ROSSZ koleszterin: egyik sem jobb vagy rosszabb, mindkettő létfontosságú! megbeszélnénk, hogy az emberi szervezet normális működéséhez jelentős mennyiségű koleszterinre van szükség (kinek többre, kinek kevesebbre, étrendire is) megértenénk, hogy a koleszterin a nemi hormonok, a D3-vitamin, valamint a szervezet működésé szabályzó legfontosabb hormonok ELŐANYAGA, […]
Pár nappal ezelőtt olvasgattam az amerikai Environmental Working Group (egy környezetvédelmi csoport) legújabb kiadványát, melynek címe: „Shoppers’ Guide to Pesticides in Produce”, azaz „Vásárlói útmutató különféle termékek növényvédőszer-szennyezettségének kérdésében”. Nem tudom sajnos, hogy magyarul is van e ilyen tanulmány (ÉRDEKELNE, HA TUDJA VALAKI), viszont az amerikaiból is tudunk tanulni! De nézzük, hogy milyen zöldségekben-gyümölcsökben találta a fenti csoport a […]
Nagyon érdekes megvizsgálni például azt, hogy egy komoly és független német egészségügyi labor (akikkel mi is együttműködési kapcsolatban állunk) milyen laborvizsgálati elemeket nevez meg a rákkal szemben VÉDŐhatással rendelkező tápanyagok kapcsán… Lefordítva ezt most mindennapi tanácsaink szintjére: FOGYASSZUNK OLYAN TÁPLÁLÉKOKAT, MELYEK GAZDAGOK EZEKBEN A TÁPANYAGOKBAN… nap, mint nap az étrendünk részeként! Na de ezek szerint mit is javasolnak a […]
Rengeteg magyar szemmel láthatóan sokrétű és folyamatos tápanyag-hiányban szenved, amit természetesen nem árt(ana) megszüntetni… A Táplálkozás-Beállítás (mint ahogy azt a neve is mutatja) TÁPLÁLÉKAINK, elsősorban az ún. MAKROtápanyagok (szénhidrát-fehérje-zsír) személyre szabott egyensúlyára utal, valamint a jótékony hatású és teljes értékű ételek megfelelő arányára!!! Az étrend, melyet javaslunk-összeállítunk, tartalmazza a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagokat: TÁPLÁLÉK és TÁPLÁLÉK-kiegészítő, már a kifejezések is […]
Reméljük, hogy nem vagyunk egyedül azokkal, akik valódi megoldásokat keresnek például arra, hogy milyen minőségű táplálék kerül az asztalukra… idény jellegű, kemikáliáktól mentes és tápanyagokban gazdag… Netán Téged is foglalkoztat az, hogy miként juthatsz vegyszermentesen és felelősségteljesen előállított táplálékokhoz (például zöldségekhez vagy fűszernövényekhez, esetleg biotojáshoz)? Mert engem érdekel, és nemcsak azért, mert a nagyszüleim is kertészkedéssel foglalkoztak és végigéltem a […]
TB-TIPP: Aki ismer minket, az tudja, hallotta, tapasztalta, hogy reggelire (ami nem kell rögtön felkelés után történjen) a legegészségesebb és a szervezeted működéséhez leghatékonyabb táplálék az a TOJÁS valamilyen formája zöldségekkel (meg egyéni anyagcsere mentén a személyre szabott finomításokkal. Persze, ha nem vagy éhes reggel, akkor ne egyél… főleg, ha beéred egy zöldséges smoothy-val is… […]
Kedvelem azt a “játékot”, amikor táplálkozási szakembereknek felteszik a következő kérdést: „VÉGÜL IS TE MIT ESZEL?” Tanfolyamokon és egyéni konzultációkon gyakran teszem fel én is ezt a kérdést. Nézzünk egy példát arra, hogy hogyan néz ki a valóságban, mikor egy szakértő felállít egy tízes listát arra vonatkozólag, hogy ő mit tart egészségnek és mit eszik… Egyik általam is figyelemmel […]
TRANSZZSÍROK… Szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés Hogy ne mindig tőlünk halljátok a „károgást”… Ez ez nagyon óvatos és visszafogott cikk a Tudatos Vásárlók Egyesületétől, de a lényegre felhívja a figyelmet! Hogy átfogóbban lássátok a probléma horderejét hozzátenném, hogy az ÖSSZES MARGARIN- készítmény hidrogénezett növényi olajokat tartalmaz, azaz potenciális és nagymértékű TRANSZZSÍR-források… Szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés… ugyancsak transzzsírok keletkeznek akkor, ha odahaza, konyhai körülmények […]
Ezekben az esetekben természetesen indokolt a szigorú GLUTÉNMENTES étrend és személyre szabott, részletes étrendi protokoll. Tehát semmi búza, árpa, rozs és lektin, valamint megfontolandó a fermentálódó szénhidrátok csökkentése is, illetve a Táplálkozás-Beállítás további segítsége… gondolom, hogy ezzel egyenlőre nem mondtam túl nagy újdonságot… DE! A legtöbben azzal gátolják meg a gyors és hatékony gyógyulást, hogy […]
Mi az a 10 tényező ami leginkább rombolja az immunrendszeredet? 1. Cukor és mindenféle édesítő (főleg a mesterségesek), valamint minden élelmiszer, amiben ezek előfordulnak. 2. Finomított szénhidrátok és lisztté őrölt gabonák: sütemények, gabonapelyhek, tészták, kenyérfélék… 3. Kémiailag módosított, hő- vagy vegykezelt mesterséges növényi olajok és zsírok: margarinok, főző- és sütőolajok… A LEGKOCKÁZATOSABB, ha a fenti […]
A napokban nekem szegeztek egy kérdést, melyre gyors, de mégis átgondolt választ kellett adjak… A kérdés a következőképpen hangzott: Melyek azok a TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐK, melyek magyarországi viszonyok között indokoltak lehetnek a RÁKMEGELŐZÉS kapcsán, de könnyen beszerezhetőek, nem drágák és tényleg hatékonyak is? A válaszom így szólt: Minimalista vagyok a kiegészítőkkel, a LEGFONTOSABB ÉS ELSŐDLEGES mindig a megfelelő étrend, ugyanis kiegészítéssel a […]
HA ORVOS LENNÉK… és mondjuk ENDOMETRIÓZISSAL, PCOS-SEL vagy PAJZSMIRIGY- PROBLÉMÁKKAL fordulnál hozzám, akkor a következőképpen indulna a megbeszélés: „Kedves Páciens, tudja-e, hogy a magyar talaj szeléntartalma oly csekély, hogy mindenki akut szelénhiányban szenved? A szelén pedig elengedhetetlen ezen megbetegedések kezelésében, megelőzésében és a gyógyulási folyamatok elindításában… És ugye azzal is tisztában van, hogy magyarként szinte […]
Alzheimer-, Parkinson-kór vagy az agyműködés egyéb zavarai? Esetleg korai memóriaproblémák?Az étrend ezen megbetegedések kialakulásában hihetetlenül fontos szerepet játszik… az ezekre a problémákra adott megoldások viszont nem mindig hétköznapiak. Több kutató a jelzett megbetegedéseket egyszerűen 3-as típusú cukorbetegségnek nevezi, tehát a felesleges és túlzott szénhidrát-fogyasztás kockázataiba ez alkalommal nem mennék bele. A megnevezés mindenképp találó és […]
Magyarországon az 1900-as évek eleje óta az állati eredetű zsírfogyasztás szinte folyamatosan csökken, 1950 után mégis tízszeresére nőtt a szívhalálozás. A tojás- és húsfogyasztás 30 éve ugyancsak esik. És ezek csupán puszta statisztikai adatok. A magyar ember tehát láthatóan igyekszik „valamit” betartani, a szív- és érrendszeri problémák mégsem oldódtak meg, éppen ellenkezőleg. Költői kérdés (nyilván mi tudjuk a […]
„Az illúzióhoz, hogy egy „tyúkhús-leves” nevű termék azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiömlenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel. Ez nem olyan egyszerű. A Knorr „Tyúkhúsleves csigatésztával” nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több, mint 7 gramm eredeti tyúknak felel […]
A májtisztítás legtermészetesebb, legegyszerűbb és legősibb módja a következőképpen néz ki (melyre jóval kevesebb figyelmet kell fordítani, mint bármely kúrára): Éjszaka 11 és 1 óra között a máj beleüríti a kiválasztott méreganyagokat az epehólyagba, mely egy teljesen természetes folyamat. Az epe az éjszaka folyamán besűrűsödik a hólyagban és csak arra vár, hogy a következő nap […]
Néhány kiemelés egy pár évvel ezelőtti hírlevelünkből: köztudottan minimalisták vagyunk a táplálék-kiegészítőkkel, de a D3-vitamin részét képezi az általunk javasolt 5 csoportnak, elsősorban az őszi-téli-tavaszi időszakban. a napfény és ezen belül a D-vitamin szintézise nagyon jelentős szerepet tölt be az immunrendszer működésében és belső egyensúlyunk fenntartásában. ha igazán pontosan akarunk fogalmazni, akkor egy KOLESZTERINBŐL és […]
8 apró trükk, melyek abban segítenek, hogy hogyan CSÖKKENTSD A SÓVÁRGÁST AZ ÉDES ÍZEK iránt. Jómagam is küzdöttem ezzel a kihívással éveken keresztül, mert “édesszájú” gyerek voltam vagy inkább azzá neveltek … szóval egy volt cukorfüggő visszaemlékezései következnek azokról a trükkökről, amik segíthetnek Neked is… Olvass és tanulj arról, hogy milyen károsodásokat okoznak a cukrok […]
Néhány idézet a lentebb hivatkozott cikkből: „Egy új kutatás igazolta, amit sokan régóta sejtenek: miszerint a nyugati étrenddel kapcsolatos egyik legfőbb probléma a cukorfogyasztás.” „A tanulmány eredményeinek jelentősége ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években a kutatások feltárták, hogy a dohányzás és a tüdőrák között kapcsolat van.” A helyzet legalább ennyire rossz… „A törvényi változtatások […]
A napokban valaki egy telefonbeszélgetés során megkérdezte, hogy véleményem szerint mi az a 4-5 fő tényező, ami nagyban hozzájárul a hasnyálmirigy-daganat kialakulásához. A következők jutottak eszembe rögtön: cukor/gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztás (nézzétek csak meg legközelebb a diabetikus termékeket, tele vannak tömve finomított gyümölcscukorral. A finomított és/vagy túlzott mennyiségű gyümölcscukor nagyban hozzájárul a hasnyálmirigy-rák elburjánzásához, ugyanis a […]
„A génmódosított burgonyával etetett kísérleti állatoknak 10-15%-kal kisebb lett az agytérfogata, az állatok nem növekedtek rendesen, immunrendszerük gyengébb volt…”- idézet egy dokumentumfilmből… Egyszer volt, hol nem volt… volt egyszer egy magyar származású tudós, aki a génmódosított élelmiszereket kutatta. 1998-ban adott egy interjút arról, hogy milyen elváltozásokat tapasztaltak a kísérleti állatokon. Ebből aztán szándéka ellenére hatalmas botrány kerekedett: a híres Pusztai affair […]
Palágyi Adrienn kedves ismerősöm az egyik bejegyzés kapcsán rákérdezett arra, hogy akkor milyen alternatív módjai vannak az ÉDESÍTÉSNEK. A válaszom elsőre ez volt: “csak véleményem van, ugyanis egyáltalán nem fogyasztok semmilyen édesítőt.” A véleményem viszont szigorúnak tűnhet: őszintén szólva jó szívvel és felelősen nem is tudom ajánlani egyiket sem. HOGY MIÉRT? Mert minden édesítő, legyen […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!