Mi az, hogy hús? És miért fontos mindezt végre tisztázni…

Mi az, hogy hús? És miért fontos mindezt végre tisztázni…
2015.03.01.
Biológiai értelemben a HÚS melegvérű gerinces állatok IZOMZATA (csirke, sertés, szarvasmarha, kutya, macska… ők például melegvérű gerincesek)… izomzat, ami például az állat mozgásához szükséges.

Igen, ez az izomzat lehet elég kötött ahhoz, hogy mondjuk egyesek számára emésztési nehézségeket okozzon… NEM VAGYUNK EGYFORMÁK… és ezzel mi nem is fogunk vitatkozni. Egy több tonnás állat mozgásához kötött izomzat (magas fehérjetartalmú szövet) szükséges. Ráadásul a hús messze NEM a melegvérű gerinces állatok tápanyagokban leggazdagabb része…

DE! Fontos nem összekeverni ezeket a fogalmakat és bedőlni az élelmiszeripar által kidolgozott táplálkozási piramis azon részének, ami egy kalap alá vesz minden állati eredetű terméket. És keverik a szezont a fazonnal.

  • A HAL NEM melegvérű gerinces… a puhatestűek egyáltalán nem is gerincesek (rák, kagyló, stb)… más fehérje, általában könnyebben is emészthető.
  • Az állatok belsőszervei (máj, velő, stb) vagy éppen a bőrük pedig NEM izomzatok… és tápanyagokban is sokkal gazdagabbak, mint a sovány hús.
  • A tojás pedig se nem izomzat, se nem egy kifejlett gerinces állat. És az egyik legtökéletesebb fehérje és zsírforrás, valamint egy igazi tápanyagbomba. Ha allergiás vagy a tojás bármely részére, akkor szivárog a beled és/vagy akut gyomorsav-hiányban szenvedsz. Érdemes ezeket rendezni.

Dédnagyanyám nehezen emésztette például a csirkemellet és száraz marhalábszárat (nem mindenki van ezzel így a családban), ezekből keveset vagy egyáltalán nem is fogyasztott, de a belsőségeket, a tojást vagy éppen a halakat nem vette meg (élt 97 évet).

A halak (vagy egyéb puhatestűek/rákok) és a tojás kérdésénél dől el az, hogy ki a tudatos vegetáriánus. Senki nem mondta ugyanis, hogy húst (melegvérű gerinces izomzatát) kell fogyasztani, de érdemes néhány fogalmat letisztáznunk, mielőtt elkezdünk táplálkozási kérdésekről beszélgetni…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!