Növényvédőszerek – folytatás..

Növényvédőszerek – folytatás..
Palágyi Adrienn
2015.03.01.

Néhány bejegyzéssel ezelőtt megosztottuk az amerikai Environmental Working Group (egy

környezetvédelmi csoport) egyik kiadványának eredményeit, melynek címe: “Shoppers’ Guide to

Pesticides in Produce”, azaz “Vásárlói útmutató különféle termékek növényvédőszer-

szennyezettségének kérdésében”.

Nézzük most meg, hogy mely zöldségekben-gyümölcsökben találta a fent megnevezett kutatócsoport

a LEGKEVESEBB VEGYSZER- ÉS NÖVÉNYVÉDŐSZER MARADVÁNYT (a teljesség igény nélkül):

– spárga (jó hír, mert még éppen szezonja van)

– avokádó

– KÁPOSZTA-félék

– HAGYMA-félék

– padlizsán (számomra ez érdekes, ugyanis a többi burgonyaféle igen rosszul szerepelt)

– grapefruit

– étkezési gombák

– mangó, kiwi és ananász (mivel idehaza nem teremnek, így a hosszú utaztatás során biztosan kezelik

őket, no meg amúgy se tudok javasolni semmilyen primőr és nem idényjellegű gyümölcsöt; nincs is

rájuk szükség)

– cukorborsó

– édesburgonya (hazaira fel)

– sárgadinnye

Változatlanul érdekelne minket hasonló hazai vizsgálat is! Aki ismeri ilyet, adja tovább. Köszönjük!

A fenti felsorolt, “tisztának” tekinthető étkek közül kis hazánkban is több megterem… MINDIG

VÁLASSZATOK HAZAI ÉS IDÉNYJELLEGŰ ZÖLDSÉGEKET! A “piszkos” 15-ből pedig biora vagy kiskerti

termesztésre fel!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!