A H2, avagy hidrogén kilégzési teszt egy speciális vizsgálat, amely erre alkalmas műszerrel felszerelt centrumunkban végezhető el. A teszt többféle emésztéssel összefüggő állapot és ételérzékenység kimutatására is alkalmas – a vizsgálat során alkalmazott tesztanyagtól függően. A hidrogén kilégzési vizsgálat önmagában fájdalommentes, lévén beavatkozással nem járó, azaz non-invazív vizsgálat (ellentétben a vérvétellel).

 


H2 kilégzési teszt fruktózzal

A fruktózzal végzett H2 kilégzési teszt során a fruktózfelszívódás zavara, avagy gyümölcscukor-felszívódási zavar mutatható ki. Ha gyümölcs- vagy gyümölcslé-fogyasztást követően rendszeres, kellemetlen tüneteket – görcsös hasi fájdalmat, hányingert, hányást, haspuffadást vagy hasmenést – tapasztalunk, akkor érdemes utánajárni annak, hogy panaszainkat nem fruktózfelszívódási zavar okozza-e.


H2 kilégzési teszt laktózzal

A laktózzal végzett H2 kilégzési teszt a laktózintolerancia, avagy tejcukor-érzékenység kimutatására alkalmas. Laktózt – azaz tejcukrot – elsősorban a nyers tej és egyes tejtermékek tartalmaznak, de számos más élelmiszerben is előfordulhat (például gyógyszerekben). Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, ha a tejtermékek fogyasztását követően kellemetlen hasi tüneteket tapasztalunk (hasmenés, hasfájás, haspuffadás, bélgörcsök…).


H2 kilégzési teszt laktulózzal

A laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt segítségével a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok jelenléte – azaz a kontaminált vékonybél szindróma (jelentős mértékű béldiszbiózis) – állapítható meg indirekt módon.


H2 kilégzési teszt fruktánnal (idehaza először nálunk!)

A fruktánok olyan típusú szénhidrátok, amelyek kellemetlen emésztési tüneteket okozhatnak az azokra érzékenyek számára, különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) és gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedőknél.
Fruktánok nagy mennyiségben fordulnak elő például (a teljesség igénye nélkül) a búzafélékben és hagymafélékben. Azok, akik emésztési problémákat tapasztalnak a fenti ételek fogyasztása után, valószínűleg „fruktánintoleranciával” rendelkeznek. Alapvetően ugyanaz a koncepció, mint azoknál, akik laktóz-intoleranciásként nyers tejet isznak. A fruktánok érzékeny emésztés esetén valószínűleg ugyancsak erős emésztőrendszeri tüneteket válthatnak ki. Nem-Cöliákiás Gluténérzékenység (NCGS), vagy inkább Nem-Cöliákiás, Gluténtartalmú gabonák fogyasztása által okozott általános (bél)érzékenység: az NCGS kifejezés azokra lehet igaz, akik negatívan reagálnak a búzafélékre, de nem rendelkeznek diagnosztizált lisztérzékenységgel. Egy nemrégiben elvégzett, 1312 felnőtt adatait áttekintő tanulmány szerint a gluténmentes étrendre pozitívan reagálók ”csak” 16 %-nál állt fenn hagyományos értelemben vett gluténérzékenység (1). A fennmaradó résztvevők más jellegű érzékenységekkel vagy placebo reakcióval reagáltak a gluténmentes ételekre.
Az NCGS kutatói azt gyanították, hogy ezek a személyek viszont valóban érzékenyek lehetnek a fruktánokra, mivel azok sok gluténtartalmú élelmiszerben megtalálhatók, mint például a kenyér vagy a croissant. A Gastroenterology című szaklapban közzétett norvég tanulmány 59 embert vizsgált, akiknél, habár még nem került sor a cöliákia megállapítására, mégis emésztési megkönnyebbülést jeleztek gluténmentes étrend követése mellett (2). A vezető szerző, Gry Skodje szerint ezek az eredmények erőteljesen alátámasztják azt az elképzelést, miszerint a búzában található fruktánok számos emésztési tünetek valódi kiváltó okai, nem önmagában a glutén.


 

A szolgáltatás díja:

19.000 Ft/fő/teszt


Fontos információk, kérjük, hogy foglalás előtt figyelmesen olvassa el és vegye figyelembe az alábbiakat!
Kérjük, úgy készüljön, hogy egy alkalommal egyszerre csak egy típusú tesztet lehetséges elvégezni. Amennyiben több típusú tesztet is el szeretne végeztetni, ezekre külön-külön időpont foglalása szükséges.
A teszt elvégzése összesen 2,5-3 órát vesz majd igénybe, valamint a vizsgálatok precíz-pontos elvégzése 2 hét „előkészületet” is jelenthet: esetleges pre- és probiotikumok, valamint emésztésre ható gyógyszerek elhagyása miatt. Ezekről egy külön tájékoztatót küldünk ki a foglaláskor.
Szolgáltatásunkra időpont foglalása csak hétfő és pénteki napokon lehetséges 8:00 órás kezdéssel és összesen 5 fő részére (a naptár a már betelt napokra nem engedi a foglalást.)

Helyszín: AvaloMedica Egészségközpont, 1134 Budapest, Taksony utca 9. (belső udvaron a bal oldali sarkon lévő irodahelyiség)

A foglalásról és a szükséges előkészületek kapcsán is egy azonnali tájékoztató üzenetet küldünk, melyeket amennyiben 10 perc elteltével sem kapna meg, akkor kérjük előbb legyen szíves a spam vagy promóciós mappában is leellenőrizni, mielőtt még jelezné nekünk az info@taplalkozasbeallitas.hu címen a hibát. Köszönjük!

 

Időpont foglalás

 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!