Az édes íz utáni sóvárgás csökkentése

Az édes íz utáni sóvárgás csökkentése
2015.03.01.
8 apró trükk, melyek abban segítenek, hogy hogyan CSÖKKENTSD A SÓVÁRGÁST AZ ÉDES ÍZEK iránt.

Jómagam is küzdöttem ezzel a kihívással éveken keresztül, mert “édesszájú” gyerek voltam vagy inkább azzá neveltek  … szóval egy volt cukorfüggő visszaemlékezései következnek azokról a trükkökről, amik segíthetnek Neked is…

  1. Olvass és tanulj arról, hogy milyen károsodásokat okoznak a cukrok (finomított szénhidrátok) a szervezetedben: rák, skorbut, candida, magas koleszterin, gyulladások, korai öregedés, depresszió és egyéb mentális problémák (ebben tudunk segíteni, előadásainkon nem kíméljük ezt az antitápanyagot)
  2. Étkezz megfelelően: olyan ételeket emelj a szádhoz, amit legalább nagymamáink is ételnek hívnak.
  3. Semmi üres kalória, semmi színesre szagosra csomagolt élelmiszeripari „hulladék”, viszont annál több teljes értékű (véletlenül sem teljes kiőrlésű) és tápanyagokban dúskáló táplálék (frissen, nyersen, idény jelleggel feldolgozatlanul vagy minimális feldolgozva).
  4. Ismerd fel azokat a LELKI TÉNYEZŐKET, amik összekapcsolódnak ennek a “drognak” a fogyasztásával: szeretethiány, csalódás, kudarcélmény, régi családi események (szülinapi tortázás)! És KÉRVE KÉREK MINDEN SZÜLŐT ÉS NAGYSZÜLŐT, HOGY VEGYÉK LE A JUTALMAZÁSI FUNKCIÓT ERRŐL A BORZALMASAN EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ MÉREGRŐL! Ha pedig kamikazeként repülsz minden alkalommal a bevásárlóközpont csokis-sütis pultjához, akkor inkább be se menj vásárolni!
  5. A reggelid és legfőképp a vacsorád soha ne tartalmazzon édességét: ne kelj és ne feküdj az édes ízzel a szádban. Mindig tarts több édes-mentes napot egy héten, és tudatosítsd a különbséget. A  legrosszabb pedig az, amikor egy szép nagy cukorlökettel fejezed be főétkezéseidet (vasárnapi ebéd után tiramisu). Ez ez érelmeszesedés fő oka, nem a koleszterin..
  6. Még véletlenül se nyúlj mesterséges édesítőkhöz (aszpartám, aceszulfám-K, stb) és légy óvatos a többi cukorpótló alternatívával is: a cukor az cukor, ahogy nemrég írtuk – „Mert minden édesítő, legyen az mesterséges, természetes, vagy manapság divatosan-egészséges EGY CSAPDA. Csapda, mert a legfőbb rosszat egyik sem szünteti meg: AZ ÉDES ÍZT A SZÁDBAN!”
  7. Tudatosan távolíts el minden édességet otthonról és a munkahelyedről, ha komolyan gondolod a leszokást. Komolyan beszélek, a kísértés ugyanis óriási: bejön az irodába a menedzsered, előadja a hajcsár-stílust és már nyomod is befele a lekváros muffint. A kávézás egyik legkomolyabb “szövődménye”, hogy édeset kívánsz hozzá, ami elveszi a keserű ízt a szádból… biztos vagy benne, hogy ez járható út?
  8. Dobd ki az összes tutti-frutti és egyéb ízesített fogkrémjeidet, mert ezek is képesek tévútra vinni és használj egészséges alternatívákat. Legjobbak a sós, gyógynövényes változatok vagy az egyszerű szóda-bikarbóna, aloe vera, fogporok…
  9. Soha ne fogyassz nap közben (éjszaka pedig remélhetőleg alszol) cukrozott vagy édesített üdítőket. Egy fél literes ice-tea (még csak nem is a kólát vagy az energiaitalok említem) 13-15(!) darab kockacukor-mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz!

Nekem amúgy a só és az egészséges zsírok tudatosított ízélménye és előtérbe helyezése hozta meg az áttörést, és az, amikor ezek segítségével elmúlt az édes ízt követő “savanykás” szájíz…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!