Zsírfogyasztás

Zsírfogyasztás
2015.03.01.
Magyarországon az 1900-as évek eleje óta az állati eredetű zsírfogyasztás szinte folyamatosan csökken, 1950 után mégis tízszeresére nőtt a szívhalálozás. A tojás- és húsfogyasztás 30 éve ugyancsak esik. És ezek csupán puszta statisztikai adatok. A magyar ember tehát láthatóan igyekszik „valamit” betartani, a szív- és érrendszeri problémák mégsem oldódtak meg, éppen ellenkezőleg.

Költői kérdés (nyilván mi tudjuk a választ): nem lehetséges-e, hogy nagyon nem a zsírfogyasztásra kellene a figyelmünket fókuszálni, hanem valamilyen más élelmiszer-csoportokra, amelyeknek a fogyasztása annyira emelkedett, mint például a szívhalálozás??? És itt bizony nem fogjuk megtalálni se a birkacombot, se a mangalica szalonnát, se a Minótaurusz- velőt és sajnos a szürkemarha szalámit sem).

A szívkoszorúér-betegséget régi időkben a cukorbetegség „komplikációjaként” tartották számon. Akkor, amikor az orvosok még igyekeztek holisztikusan is gondolkozni. Mind a szívkoszorúér-betegség, mind a cukorbetegség több közös okra vezethető vissza: például a fehér cukorra és a finomított szénhidrátokra, valamint a hasnyálmirigy túlzott ingerlésre és az ennek következtében kialakuló láncreakciókra. Ha például itt utánanézünk, hogy miként változott a cukorfogyasztása az elmúlt száz évben, nos akkor meg is fogjuk találni azt a bizonyos minimum tízszeres emelkedést.

Csak egy dolog változott hasonlóan, ez pedig az egészségtelen zsírok fogyasztása (hidrogénezett és kémiai eljárásokkal kezelt növényi olajok, mint például a margarin, a szójaolaj, az olcsó napraforgó-olajok, stb), ami a hibás és ellentmondásos közegészségügyi és orvosi ajánlások következménye. Valamint az erre rájátszó élelmiszer-lobbi „áldásos” összjátékának köszönhető. A margarinokban található úgynevezett transzzsíroknál nagyobb egészségkárosító anyagokat nehéz találni. Szerencsére dédnagyanyámat még nem érte el az a „jó tanács”, hogy használjon margarint és süssön finomított napraforgó-olajban, így hát szépen megette a saját maga nevelt zsírosabb csirkefarhátat és megpárolta a káposztáját sertészsíron, majd elaludt álmában 94 éves korában.

Te mostanában hány ilyen emberi „halálesetet” hallottál a környezetedből?

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!