Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Költői kérdés (nyilván mi tudjuk a választ): nem lehetséges-e, hogy nagyon nem a zsírfogyasztásra kellene a figyelmünket fókuszálni, hanem valamilyen más élelmiszer-csoportokra, amelyeknek a fogyasztása annyira emelkedett, mint például a szívhalálozás??? És itt bizony nem fogjuk megtalálni se a birkacombot, se a mangalica szalonnát, se a Minótaurusz- velőt és sajnos a szürkemarha szalámit sem).
A szívkoszorúér-betegséget régi időkben a cukorbetegség „komplikációjaként” tartották számon. Akkor, amikor az orvosok még igyekeztek holisztikusan is gondolkozni. Mind a szívkoszorúér-betegség, mind a cukorbetegség több közös okra vezethető vissza: például a fehér cukorra és a finomított szénhidrátokra, valamint a hasnyálmirigy túlzott ingerlésre és az ennek következtében kialakuló láncreakciókra. Ha például itt utánanézünk, hogy miként változott a cukorfogyasztása az elmúlt száz évben, nos akkor meg is fogjuk találni azt a bizonyos minimum tízszeres emelkedést.
Csak egy dolog változott hasonlóan, ez pedig az egészségtelen zsírok fogyasztása (hidrogénezett és kémiai eljárásokkal kezelt növényi olajok, mint például a margarin, a szójaolaj, az olcsó napraforgó-olajok, stb), ami a hibás és ellentmondásos közegészségügyi és orvosi ajánlások következménye. Valamint az erre rájátszó élelmiszer-lobbi „áldásos” összjátékának köszönhető. A margarinokban található úgynevezett transzzsíroknál nagyobb egészségkárosító anyagokat nehéz találni. Szerencsére dédnagyanyámat még nem érte el az a „jó tanács”, hogy használjon margarint és süssön finomított napraforgó-olajban, így hát szépen megette a saját maga nevelt zsírosabb csirkefarhátat és megpárolta a káposztáját sertészsíron, majd elaludt álmában 94 éves korában.
Te mostanában hány ilyen emberi „halálesetet” hallottál a környezetedből?
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!