IBS, Chron-betegség, krónikus hasmenés, folyamatos székrekedés, sérült, gyulladt vagy fokozottan átjárható vékonybélfal, abnormális bélflóra…megoldások?

IBS, Chron-betegség, krónikus hasmenés, folyamatos székrekedés, sérült, gyulladt vagy fokozottan átjárható vékonybélfal, abnormális bélflóra…megoldások?
2015.03.01.

Ezekben az esetekben természetesen indokolt a szigorú GLUTÉNMENTES étrend és személyre szabott, részletes étrendi protokoll. Tehát semmi búza, árpa, rozs és lektin, valamint megfontolandó a fermentálódó szénhidrátok csökkentése is, illetve a Táplálkozás-Beállítás további segítsége…

gondolom, hogy ezzel egyenlőre nem mondtam túl nagy újdonságot… DE! A legtöbben azzal gátolják meg a gyors és hatékony gyógyulást, hogy ugyan gluténtartalmú gabonákat nem, viszont gluténmentes liszt-“alternatívák” fogyasztanak… Nem is keveset, mint tapasztalom… Ha gluténmentes lisztekből (kukorica, tökmag, mandula, stb) például változatlanul kenyeret, pékárukat, süteményeket, piskótákat, puffasztott árukat stb. sütünk, akkor ezzel NEM fogjuk ám nagy mértékben regenerálni a bélrendszert és SOKKAL, de sokkal lassabban gyógyulnak a fenti megbetegedések… ha egyáltalán gyógyulnak…

HOGY MIÉRT? Mert a glutén mellett óriási problémákat okozhatnak a fent említett fermentálódó szénhidrátok (fruktán, fruktóz, poliol, inulin, galaktán, stb.) és a SZIVACSOS ÁLLAGÚ ételek (gondoljunk a kenyérre), illetve ezek KÖZVETÍTETT negatív hatásai a bélrendszer különböző területein.

Az alacsony gyomorsav így is komoly népegészségügyi probléma, ezért óvni kellene, de főleg ott kellene tartanunk, ahol annak a helye van… a gyomorsavnak a gyomorban! Ha viszont ezekkel a szivacsos állagú ételekkel és a fermentálódó rostokkal folyamatosan gyengítjük a gyomorsavat és a vékonybelet, akkor többek között megakadályozzuk a bélbolyhok maradéktalan regenerációját és folyamatos marad a bélhám gyulladása, irritációja is.

Nem beszélve arról, hogy az emésztőenzimek lúgos kémhatásúak (jeles és nagyon fontos képviselőjük az EPE vagy a lipáz-enzim). Ha igen savas kémhatású gyomorsavat “szivárog át” a vékonybélbe, vagy ott folyamatos az erjedés, akkor az emésztőenzimek hatékonysága is jelentősen csökken. Hogy a többi károsodásról ne is beszéljek… ÉRTITEK MÁR, HOGY MIÉRT INDOKOLT A NAGYMÉRTÉKŰ ÓVATOSSÁG MÉG AZOKKAL A GLUTÉNMENTES LISZTEKKEL IS, MELYEKBŐL KÜLÖNFÉLE ÉLVEZETI TERMÉKEKET KÉSZÍTÜNK?

Ha meg akarsz gyógyulni a krónikus bélbetegségeidből vagy “csak” javítani szeretnéd az ásványi anyagok és a makrotápanyagok felszívódását, esetleg eddig gyógyíthatatlan autoimmun megbetegedésidet a diszpepszia vagy béldiszbiózis okozza, akkor óvakodj (de legalább légy NAGYON óvatos) a szivacsos állagú és magas FODMAP-tartalmú “puszedliktől”, muffinoktól és a gluténmentes kenyerektől is… értem én, hogy finomak, de én azt szeretném, hogy meggyógyulj… gyorsan és hatékonyan!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!