Ha orvos lénnék… és mondjuk magas koleszterin- szinttel fordulnál hozzám, akkor…

Ha orvos lénnék… és mondjuk magas koleszterin- szinttel fordulnál  hozzám, akkor…
2015.03.01.
… először is elmagyaráznám, hogy miért NINCS olyan, hogy JÓ vagy ROSSZ koleszterin: egyik sem jobb vagy rosszabb, mindkettő létfontosságú!
  • megbeszélnénk, hogy az emberi szervezet normális működéséhez jelentős mennyiségű koleszterinre van szükség (kinek többre, kinek kevesebbre, étrendire is)
  • megértenénk, hogy a koleszterin a nemi hormonok, a D3-vitamin, valamint a szervezet működésé szabályzó legfontosabb hormonok ELŐANYAGA, és az epesavak is koleszterinből “készülnek”.
DE EZEK UTÁN JÖNNE A LÉNYEG (elő lehet venni a legutóbbi vérvizsgálat eredményeit és velem számolni):
  • az, hogy mennyi a vér összkoleszterin-szintje (mg/dl vagy mmol/l) vagy hogy ezen belül mennyi az LDL koleszterin, az információnak jó, de HELYES KÖVETKEZTETÉSEKET KÉPTELENSÉG BELŐLE LEVONNI… ha csak ezt nézném ( és történetesen magasak ezek az értékek) akkor félrekezelnélek.
  • először is kiszámolnánk a HDL és az összkoleszterin arányát: ha ez az arány 24% feletti, akkor valószínűleg EGY faktor rendben, FÜGGETLENÜL az összkoleszterinedtől. Ha 15-20% alatti, akkor jobb, ha gyorsan megoldásokat keresel, például felveszed a kapcsolatot a Táplálkozás-Beállítás független szakértőivel!
  • aztán rápillantanánk a TRIGYCERIDE/HDL-arányra: ideális esetben ez 2 ALATTI… ha nem, megoldjuk a kihívásokat. Viszont a kakaós csigát minden bizonnyal le kell majd tenned.
  • ha magas az LDL (mg/dl vagy mmol/l) és nem teljesen tökéletesek a fenti arányok, és persze nem akarsz gyógyszereket vagy koleszterin-csökkentőket szedni, akkor érdemes alávetni magad két speciális és egyedi vérvizsgálatnak (MINDKETTŐBEN TUDUNK SEGÍTENI):

1: megmérni a vér OXIDÁLT koleszterin-tartalmát (nem kapkodnak a TB-rendszerben eme vizsgálat után, elhiheted)

2: megnézni az LDL RÉSZECSKÉK SZÁMÁT ÉS MÉRETÉT/ALAKJÁT (a háziorvosodat hiába is kérdezed ezek jelentőségéről)

MERT PÉLDÁUL, ha valakinek magas az LDL-je (a kis orvosi papírkádon, amire a statinokat szeded), de ALACSONY az LDL RÉSZECSKESZÁM ÉS EGÉSZSÉGES A MÉRET/ALAK, akkor NINCS SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZATOD… eddig ezt nem mondták a gyógyszertárban?! VISZONT HA „papíron” rendben van az LDL (mmol/l), de EMELKEDETT az LDL RÉSZECSKESZÁM és KICSIK/TÖMÖREK az LDL részecskéid (ne vágd fel az eredet, nem fogod látni), akkor valódi veszélyek leselkednek az ereidre, a szívedre, az agyadra és a családodra is.

Ez az oka, hogy ugyanannyi ember kerül szívrohammal kórházba azok közül, akiknek papíron “JÓ” volt a koleszterin-szintje, mint azok közül, akiknek nem volt jó az a bizonyos koleszterin-szintje. A LEGSZEBB AZ EGÉSZBEN AZ, HOGY EZEN KIHÍVÁSOK NAGY RÉSZE GYÓGYÍTHATÓ ÉTRENDDEL ÉS A MEGFELELŐ MEGKÖZELÍTÉSSEL! De ehhez tudni kell átfogóan szemlélni az ismereteket.

DE nem vagyok orvos és a személyre szabott étrendedtől még nem is beszélgettünk… Biztosító társaságoknál is nagy figyelmet fordítanék ezen vizsgálatokra például a magas kockázatú életbiztosítások megkötése előtt…  TB-TIPP

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!