Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Egy nagyszerű tanulmány Dr. Büki György együttműködésével. http://foodtest.hu/hu/autizmus-es-az-etelintolerancia Innen kívánunk sok sikert Büki Doktorúréknak…
A legtöbb orvos és egészségügyi szakértő szerint (tisztelet a kivételnek) ez vagy egy nem létező probléma vagy a (szervetlen és kérdéses minőségű) jódozott só megoldja a helyzetet… táplálkozási szakemberek (dietetikusok, stb.) számára pedig annyira kényes és kaotikus a terület, hogy inkább kerülik vagy nagyon felületesen érintik csak a témát. Aztán a több éves tortúra eredménye […]
A mellékelt képen egy saját orvosi mikroszkóppal készített úgynevezett „élő vércsepp” egy parányi részlete látható. A kör alakú vörösvértestek mellett egy hatalmas, kristályszerű képződmény található (a Szabadság-szobor forma). Kisebb mennyiségben tele volt a vérminta hasonló képződményekkel, de ez a pillanatkép egy igen komoly mennyiségű, a szervezet által fel nem használt, összetapadt CUKORKRISTÁLYT mutat. Hatalmas kockázatai […]
A bélhám sérülései autoimmun-folyamatok elindulását eredményezhetik (nem beszélve az áteresztő bélről). Komolyabb gyógyszer mellékhatások, antibiotikumok vagy a gabona-félékben jelenlévő glutén a bélflóra összetételének jelentősebb változását kiváltó eseményekként a mucosa (nyálkahártya, bélhám) sérülését eredményezhetik, amik az addig rejtett lisztérzékenységnek ill. egyéb autoimmun-folyamatoknak nyithatnak kaput. Többek között Dr. Alessio Fasano kutatásait tartom szem előtt ebben a témában […]
Szeretnék eloszlatni egy tévhitet… Sokan azt gondolják, hogy az állattenyésztésben a folyamatos ANTIBIOTIKUM-KÚRÁK használatával a betegségeket akarják megelőzni vagy meggyógyítani… nos, ez sajnos csak részben igaz! Az érem másik oldala véleményem szerint egy kicsit aggasztóbbnak látszik: az állattenyésztésben nagyjából az ötvenes évek óta megfigyelték azt, hogy az antibiotikumoktól az állatok gyorsabban híznak és hamarabb érik […]
Egyre több tanulmány azt bizonyítja, hogy a D-vitamin óriási védőhatás biztosít különböző rákos megbetegedésekkel szemben, beleértve a hasnyálmirigy-, tüdő-, petefészek-, emlő-, prosztata- és bőrrákot. Több, mint 200 epidemiológiai vizsgálatot ismerünk, melyek megerősítik ezeket a tanulmányokat. Ezek közül számos esetben azt is bebizonyították, hogy a D-vitamin a diagnózis után (azaz a betegség kialakulta után) is hatékony. […]
„A transz-zsírsavak elősegítik a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a transz-zsírsav fogyasztás 2%-os emelkedése a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 23%-kal emeli.” – Magyar Nemzeti Szívalapítvány (mondjuk nekik óriási szerepük volt 15-20 évvel ezelőtt abban, hogy ezek a termékek egyáltalán ennyire elterjedtek) Jó kis „reklám” azonban mindez egy élelmiszerkisker-láncnak, egy „egészség-nagykövetnek”… […]
„1933 nyarán egy Dr. W. Price nevű elszánt amerikai fogorvos a Sziklás-hegység legtávolabb eső kanadai nyúlványait, a Yukon területeit bejárva olyan indián törzsekre bukkant, akiknek a fogazatukat és egészségüket nem sorvasztotta el a fehér telepesek által magukkal hozott kultúra és kereskedelem. A Yukon-folyó mellett egy hideg téli napon húszfokos fagy van. A narancs és a […]
Egy holland gyermekgyógyászati gasztroenterológus, Dr. Dicke megfigyelte, hogy a második világháború alatt a lisztérzékenységgel összefüggő elhalálozások (igen, abban az időben sokan meghaltak lisztérzékenységben) 35-40%-kal CSÖKKENTEK! Amikor a háború véget ért, a halálozási arány visszaemelkedett Hollandiában a háború előtti szintre. Az összefüggésre Dr. Dicke gyorsan rájött, hiszen a búza önmagában nem terem Hollandiában (és a háborús […]
Miért javaslunk fogyasztásra úgynevezett BIZTONSÁGOS KEMÉNYÍTŐKET? És miért nagyon fontos mindez egy Keményítő-profilba™ tartozó egyén anyagcseréje esetén? „A különösen magas tápértékű csontvelőhöz (ez egy Zsír-orientált-profilnak™ érdekes) elődeink úgy jutottak hozzá, hogy kőszerszámokkal feltörték az állatok csontjait. Könnyen lehet azonban, hogy a GUMÓK képezték az akkori emberszabásúak (Homo erectus) étrendjének igen fontos részét. A Harvard Egyetem […]
Bejegyzésünkben a teljesség igénye nélkül megvizsgáljuk az autoimmunitás és étrend, valamint étrendkiegészítők összefüggéseit. Az AUTOIMMUNITÁS és a Th1-es/Th2-es fehérvérsejtek egyensúlyának kérdése… Nagyon-nagyon fontos ez a téma, de sajnos nem könnyű róla egyszerűen és közérthetően beszélni. Az egyik fő KÉRDÉS AUTOIMMUNITÁS ÉS A TH1/TH2 SEJTEK esetében az, hogy van-e biztonságos módja annak, hogy helyrebillentsük az egyensúlyt Th1 […]
A K2-vitamin segítségével kerül a kalcium a megfelelő területekre a szervezetben, mint például a csontokba és a fogakba.Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy segít eltávolítani a kalciumot azokról a területekről is, ahol nincs szükség a kalciumra, de valamiért lerakódott, mint például az artériák faláról vagy más lágy szövetekből, például a tobozmirigy. A D-vitamin esetleges toxicitását nem […]
A jódot nagy mennyiségben használták orvosi körökben egészen az 1900-as évek közepéig (ekkortájt amúgy sok kezelési és egyéb adat eltűnt, ahogy kezdett erősödni a gyógyszeripar ereje) többek között különböző bőrgyógyászati problémák, krónikus tüdőbetegség, gombás fertőzések, harmadlagos szifilisz és még ÉRELMESZEDÉS kezelésére is… Az érdekesség azonban csak most jön! A Nobel-díjas Dr. Szent Györgyi Albertünk (1893-1986), […]
Számos kutatásból az tűnik ki, hogy a nagy dózisú jód akár ugyanolyan fontos is lehet, mint a D-vitamin és omega-3 zsírok. Nem véletlenül, a cikk végén kifejtem. Ennek ellenére a nyugati orvoslásban 0,2 mg felett már károsnak szokták ítélni, 1mg felett pedig már toxikusnak is. Ehhez képest a japán halászfalvakban 10-14 mg az átlag napi […]
Fontos KIEMELNI, hogy az emberi szervezetben minden sejt rendelkezik pajzsmirigy-hormon receptorokkal. Ezek a hormonok felelősek a legalapvetőbb funkcionális feladatokért szervezetünk működésében, hatással vannak minden jelentős szerv és szervrendszer tevékenységére. A pajzsmirigy-hormonok közvetlenül hatnak az agyra, az emésztőrendszerre, a szív-és érrendszerre, a csontok anyagcseréjére, vörösvér-testek működésére, az epehólyag és a máj funkcióira, valamint befolyásolják más hormonok […]
A legtöbb növény folyamatos versenyben van a ragadozókkal szemben (mint mi, Emberek) a túlélésért. Ellentétben azonban az állatokkal, a növények nem tudnak elfutni előlünk, amikor úgy döntünk, hogy meg fogjuk őket enni. Emellett kifejezetten kritikus a növény számára a faj túlélését szolgáló magok védelme, mint például a gabonaszemek esetében. Egyszerűen megérthető, hogy ha például egy […]
Több előadás, tanfolyam, egyéni konzultáció, kerekasztal-beszélgetés során felmerült már kérdésként a leggyakrabban fogyasztott ételcsoportok TÁPANYAGTARTALMA (létfontosságú ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, valamint zsírok és fehérjék tekintetében). Nézzük tehát a különböző ételek tápanyag-tartalmát egy rangsorban összesítve (egységesen 100 kcal egységekben összehasonlítva): 1: ZÖLDSÉGEK (abszolút és verhetetlenül a csúcs!). A gyenge pontjaik a zöldségeknek például a létfontosságú zsírok, […]
Az emésztés folyamata során a bekerült fehérje jelentős része húgysavvá alakul és a keringésbe kerül (sav-bázis egyensúly). A húgysav egy bomlástermék (megoldás: a mérték a fontos). A túlzott fehérjebevitel fermentációs folyamatokat indukál(hat) a bélben (főleg, ha az gyulladásban is van). Ennek következtében nagyon sok mérgező anyag jöhet létre (megoldás: a mérték megint csak igen fontos, […]
Az alapja egy csontlé, amit én előre készítettem velős-porcos csontokból (10-14 óra alatt, lassú tűzön kocsonyássá főzve). Ezt aztán befőttes üvegekben el lehet rakni a hűtőbe (10 napig is eláll), majd a későbbiekben a képen is látható, szinte tökéletes és mégis könnyű ebédekhez felhasználni, mint a saját mai ebédem. RECEPTJE: 3-5 dl csonleves-alaplé 20 dkg […]
A Kárpát-medence területét egészen a 18. század végéig nagyjából 2/3 részben erdőségek borították, a maradék területen pedig ártéri gazdálkodás folyt. Tanyákon, pusztákon, vízpartok mentén, az akkori élelmiszerbázisok közvetlen közelében élt az ország lakossága is. Kellőképpen tisztázott tény az úgynevezett erdő- és mezőélés, valamint a halászat jelentősége az akkori táplálkozásban. Az országban a 19. századi nagy […]
ELŐFORDULT MÁR, hogy puffadás, bélgázok, bélgörcsök, HASMENÉS, székrekedés, egyéb emésztési zavar lépett fel, mikor GYÜMÖLCSÖT VAGY CUKORALKOHOLT (ERITRIT, XILIT, SORBITOL stb.) fogyasztottál??? Akkor a helyedben mélyebbre tekintenék az édesszájúságodat kielégítő félmegoldásoknál!!! HOGY MIÉRT?! Most akkor megpróbálom röviden összefoglalni, hogy miért intek ÓVATOSSÁGRA a gyümölcsök és a cukoralkoholok kapcsán. Mert ami a fenti emésztési zavarok esetében […]
Íme a 20-as lista (a teljesség igénye nélkül): 1. Fodros kel (faktorérték: +257) 2. Pisztráng (faktorérték: +307) 3. Lazac (faktorérték: +1689, nem a vadat néztem amúgy) 4. Zöldfűszerek és kurkuma (nem találtam faktorértékeket, de egyértelmű) 5. Kínai vagy sima kelkáposzta (faktorérték: +69) 6. Mandula (faktorérték: +174) 7. Fokhagyma (faktorérték: +4863!, hihetetlen magas) 8. Gyömbér (faktorérték: […]
Egyéni konzultációk, tanfolyamok alkalmával gyakran felmerül, hogy a magyar férfiak egyik kedvenc étele a PÖRKÖLT. Aztán ugye jön a probléma, hogy ha a pörkölt rendben, akkor mi lehet a köret hozzá… Mondok egy alapanyag „köretpéldát”. Tegnap készítettem éppen: Gomba, fehérrépa, hagyma. Elkészíthető sütőben sütve, párolva, serpenyőben megdinsztelve, belefőzve a végén a pörköltekbe vagy éppen nyersen. […]
Noéminél 6 hónappal ezelőtt pajzsmirigy-problémákat diagnosztizáltak (több ponton is). Úgynevezett anti-TPO szinte 1215 U/mL volt. Ez valóban nagyon magas és mint tudjuk, autoimmun-folyamatokra utal! Rásütötték, hogy ez bizony HASHIMOTO és gyógyíthatatlan… „Szakmai” véleményük szerint a megoldás egy életen keresztül tartó gyógyszeres kezelés lett volna, illetve megpróbáltak „felkészíteni” arra is, hogy a pajzsmirigye idővel (esetleg szépen […]
Mik is gátolják TÖBBEK KÖZÖTT a jód felszívódását és szervezet általi megfelelő hasznosulását: klór (csapvíz, uszodai medencék/pezsgőfürdők, tisztítószerek, stb.) fluorid (fogkrémek, szájvizek, bizonyos gyógyszerek bromidok (medencék/pezsgőfürdők, sütemények, üdítők, növényvédő szerek, gyógyszerek). Ezek mind komoly enzimMÉRGEK, de pajzsmirigy-működésre gyakorolt negatív hatásuk kifejezetten erős! Fertőtlenítőszereid? Vagy a normál fogkrémed?
„Az ipari élelmiszerek világában nem mindig egyszerű a betegségek okainak nyomára bukkanni. Ugyanis az allergiáknál és a többi élelmiszer-túlérzékenységnél az adalékanyagok dzsungelében a kutatók gyakran csak detektívszimattal találják meg a kiváltó okokat. Egyre többek számára válnak az élelmiszerüzletek egészségüket veszélyeztető helyekké. A népesség 5-15%-a szenved különböző élelmiszer-allergiákban… a gyermekek 42%-a szenvedhet rejtett allergiákban – állapítja meg a müncheni […]
Mellékesen megjegyezném, hogy a reggeli „tojásozás” az emlős állatok esetében nagyjából 65 millió(!) évre nyúlik vissza! Ekkor kezdődött ugyanis a hüllőtojások lopkodása a hajnali hűvösben… szóval a gyógyszertári magazinok koleszterin és telített zsír fóbiája kissé viccesnek tűnik ebből a távlatból, nemde?! A mellékelt képen egy jó példa látható, ezúton gratulálok a cégnek. Amúgy egy Omega-3-mal […]
Természetesen NEM sütéshez vagy főzéshez: a kókuszzsír, a kakaóvaj és a pálmamag-olaj (ezek telített zsírban gazdagok) ez alkalommal is képezzenek tehát kivételt a felsorolásból. Tehát, ha egyszerűek és rövidek szeretnénk maradni, akkor azok a növényi olajok tekinthetőek olaj formájában megfelelőnek, amiknek az Omega-9, azaz az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma a legmagasabb (de kiemelkedően). Az extra szűz […]
Egyéni anyagcsere-profiltól függően a napi maximum gyümölcscukor (fruktóz) bevitel ne haladja meg a 15 grammot (!). És itt most teljes gyümölcsökről beszélünk, nem levekről, szirupokról, hozzáadott fruktózról. Valaki tolerálja is a 15 grammot, viszont sokan ennyit sem (csak nem tudsz róla). Személye válogatja, de mondjuk most azt, hogy a biztonságos és hosszú távon egészséges tartomány […]
A 70-es évek végén komoly kutatások folytak a migrénes fejfájások területén. Szerintetek milyen ételek fogyasztásával volt a legerősebb kapcsolat a migrénes reakciók tekintetében??? Hármat lehet tippelni, de egy étel különösen szignifikánsan vitte a prímet… Amikor a legtöbb „mellékhatást” okozó ételt eltávolították a kutatásban résztvevők étrendjéből, a migrénes esetek száma nagyon meredeken esett! Volt azonban még […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Kiút a pajzsmirigy problémákból!
Előadásunk során összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, fejlesztésünket, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket a pajzsmirigy működését érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési/gyógynövény-használati témákban.
Köszönöm, most nem érdekel.