Tápanyagtartalom

Tápanyagtartalom
2015.03.01.

Több előadás, tanfolyam, egyéni konzultáció, kerekasztal-beszélgetés során felmerült már kérdésként a leggyakrabban fogyasztott ételcsoportok TÁPANYAGTARTALMA (létfontosságú ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, valamint zsírok és fehérjék tekintetében).

Nézzük tehát a különböző ételek tápanyag-tartalmát egy rangsorban összesítve (egységesen 100 kcal egységekben összehasonlítva):

1: ZÖLDSÉGEK (abszolút és verhetetlenül a csúcs!). A gyenge pontjaik a zöldségeknek például a létfontosságú zsírok, fehérjék és néhány B-vitamin hiánya. De pont itt lép be a második helyezett csoport. Én a zöldségekhez veszem a fűszereket is.
2: HALAK, EGYÉB TENGERI ÉS ÉDESVÍZI HERKENTYŰK ÉS PUHATESTŰEK. Komoly versenyben előzik meg a következőket:
3: BELSŐSÉGEK, VELŐK ÉS TOJÁSOK… az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok szempontjából kész is vagyunk… de azért nézzük a vigaszágon bekerült 4. helyezettet:
4: HÚSOK (melegvérű gerincesek izomzata).

És az alsóház…
5: GYÜMÖLCSÖK. Ami ilyen „magasra” emeli ezt a csoportot az a magas C-vitamin tartalom, a többi tápanyag tekintetében a zöldségek porrá zúzzák az összes gyümölcsöt. FONTOS MEGJEGYZÉS: az éretlenül leszedett, utaztatott, nem frissen elfogyasztott vagy hőhatásnak kitett gyümölcsökben NEM marad C-vitamin… javasolnám a savanyú káposztát, illetve az alacsony gyümölcscukor-tartalmú gyümölcsöket: homoktövis, csipkebogyó, citrom, szeder, feketeribizli, paradicsom stb… szép és nagyon pozitív kivételek az avokádó és az olívabogyó…
6: Diófélék és magvak. Nagy a szórás és sok a gond (fitátok, esetleges allergének, stb). Ha néhány dióféle olaját nézzük például (mandula mondjuk), akkor a helyzet sokkal előkelőbb… a KÓKUSZDIÓ (ennek is főleg a zsírja) emelkedik ki markánsan.
7: Teljes tej (sajnos a tejtermékeket nehéz egyben kezelni, ezért nem azt írom, hogy tejtermékek). Legjelesebb képviselő amúgy a vaj és néhány sajt, a többi… hááát… és most a tápanyagokról van szó. A kalciumot meg hagyjuk… van-van, rendben, de ebben a kalciumforrásban sok köszönet nincs.
8: Teljes kiőrlésű gabona… egyetlen egy olyan tényező sincs, amiben előkelő helyen lehet őket említeni… a létfontosságú tápanyagok tekintetében minden területen van számos, sokkal-sokkal jobb képviselő… finom a pizza, persze, meg kell a kalória a piramisépítéshez, de ezt nem érdemes tovább ideologizálni…

EGYÜK VÉGRE AZOKAT AZ ÉTELEKET, AMELYEK A SZERVEZET TÖKÉLETES MŰKÖDÉSÉHEZ VALÓBAN SZÜKSÉGESEK!


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!