Miért fontos megérteni a gabonafélék „védekezési” mechanizmusait?

Miért fontos megérteni a gabonafélék „védekezési” mechanizmusait?
2015.03.01.

A legtöbb növény folyamatos versenyben van a ragadozókkal szemben (mint mi, Emberek) a túlélésért. Ellentétben azonban az állatokkal, a növények nem tudnak elfutni előlünk, amikor úgy döntünk, hogy meg fogjuk őket enni. Emellett kifejezetten kritikus a növény számára a faj túlélését szolgáló magok védelme, mint például a gabonaszemek esetében.
Egyszerűen megérthető, hogy ha például egy rágcsáló elfogyasztaná a búza összes magját (mint ahogy mi, Emberek tesszük), akkor az rövid úton a búza kihalásához vezetne. Ennek megakadályozására ki is fejlesztettek a növények számos védekezési mechanizmust. A búzafélék a kiemelten agresszív védekezők közé tartoznak! Melyek tehát a legfontosabb védekezési mechanizmusaik:

  • erős toxinokat termelnek, amelyek károsítják a bélfalat és a bélhámot;
  • olyan anyagok vannak a magokban, amelyek megkötik a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat (mikrotápanyagokat), így az nem lesz többé elérhető a magot elfogyasztó élőlény szervezete számára; és ennek következtében tápanyaghiány lép fel;
  • gátolják az emésztést és a más, alapvető makrotápanyagok felszívódását is, mint például a létfontosságú fehérjék.
  • ha ezek a méreganyagok bekerülnek a véráramba (az általuk fokozottan átjárhatóvá, „lyukassá” tett bélen keresztül), akkor további káros folyamatokat idéznek elő (például viszik magukkal a kórokozókat).

Az egyik ilyen mérgező „vegyület” a glutén (transzglutamináz és gliadin), ami egy növényi fehérje (nem az egyedüli), és nagy mennyiségben jelen van a búzafélék és számos más, gyakran fogyasztott gabonaféle magjában. Röviden: a fenti VÉDEKEZŐ MECHANIZMUSOKON keresztül a glutén károsítja a vékonybelet és „lyukassá” (megbomlik a bélrendszer épsége és egysége) teszi azt.

A bélrendszer különféle egyensúlytalansága az egyik legfőbb hajlamosító tényezője a cukorbetegségnek, az indokolatlan elhízásnak és szinte az ÖSSZES AUTOIMMUN EREDETŰ MEGBETEGEDÉSNEK (1-es típusú cukorbetegség, Hashimoto, stb-stb).

És én azt látom, hogy a búzafélék igen erősen „küzdenek” az ellen, hogy elfogyasztva a magjukat kipusztítsuk őket… Ez nem az én harcom, hát a Tiéd?

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!