Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Lehetséges okok a női infertilitás hátterében
Meddőségi kihívásokkal gyakran találkozunk a konzultációkon női és férfi oldalon egyaránt…
ELŐFORDULT MÁR, hogy puffadás, bélgázok, bélgörcsök, HASMENÉS, székrekedés, egyéb emésztési zavar lépett fel, mikor GYÜMÖLCSÖT VAGY CUKORALKOHOLT (ERITRIT, XILIT, SORBITOL stb.) fogyasztottál??? Akkor a helyedben mélyebbre tekintenék az édesszájúságodat kielégítő félmegoldásoknál!!!
HOGY MIÉRT?!
Most akkor megpróbálom röviden összefoglalni, hogy miért intek ÓVATOSSÁGRA a gyümölcsök és a cukoralkoholok kapcsán. Mert ami a fenti emésztési zavarok esetében történik a bélrendszered szintjén az komolyabb kérdéseket vet fel. Gyakorlati tapasztalataink szerint egyeseknél nagyon komolyakat! A Táplálkozás-Beállítás azért annyira hatékony például az Irritábilis Bélszindróma (IBS) kezelésében, mert mi alkalmazott megoldásokkal dolgozunk és mindennek szerves részét képezi az egyéni sajátosságok alapján személyre szabott étrended. Ennek megfelelően ilyen esetekben sem engedjük el a kezed… feltéve, ha nem vagy teljesen elkábítva a reklámfogásoktól, nem bénít meg az édesszájúságod és nem ignorálod az egyértelmű jeleket… (véleményvezetők és nassok ide vagy oda).
Hogy mi az az EGYÉNI SAJÁTOSSÁG, ami a fenti emésztési problémáidat okozza?
FRUKTÓZ (gyümölcscukor) FELSZÍVÓDÁSI ZAVAR… kicsit pontosabban: fruktóz molekulákban (is) gazdag szénhidrát-láncok hiányos emésztése vagy emészthetetlensége (fruktóz, poliol, fruktán). Ez nem immunológiai ételintolerancia, egyszerűen nem tudod megfelelően megemészteni a hosszabb, gyümölcscukrokat tartalmazó szénhidrát-láncokat. Egy bizonyos mennyiség felett egészséges emberek sem tudják megemészteni, hiába ignoráljuk ezt a tényt. És mindezt laborvizsgálati tapasztalataink is komolyan alátámasztják. A tüneteket nem feltétlenül enzimhiány vagy vékonybél-gyulladás okozza, hanem az úgynevezett GLUT5 hordozómolekula alacsony fokú aktivitása, alacsony szintje vagy hiánya… GENETIKAI ÉRINTETTSÉG MELLETT.
Magyarul olyan egyéni anyagcserével születtél, akinek a szervezete nem tolerálja a felesleges gyümölcscukor, alkohol, cukoralkohol terhelést. Miért említem a genetikai érintettséget?! Azért, mert antropológiai kutatásokból tudjuk, hogy az emberiség törzsfejlődése során hosszú időszakok teltek el úgy (és most nem a karácsony húsvét közötti időszakra gondolok, hanem évszázEZREDEKRE), mikor például gyümölcsfák egyáltalán nem is voltak a Föld azon részein, ahol gyűjtögettünk… Te meg ott vadászgattál a GLUT5 hiányoddal…
A GLUT5 hordozómolekula alacsony szintje vagy hiánya előidézi azt, hogy a gyümölcscukrok és cukoralkoholok nem emésztődnek meg a vékonybeledben és lejutva a vastagbélbe káros folyamatok indulnak be: puffadás, bélgázok, bélgörcsök, székrekedés, emésztési zavarok, vagy a sokak által ismert HASMENÉS.
A folyamat azért kezelendő, mert ez egy ördögi kör: a gyulladt vékonybél hatására tovább károsodnak a vékonybélbolyhok tetején ücsörgő úgynevezett enterocyta sejtek (ők amolyan apró, speciális szállítóegységek a bélbolyhok membránjában), akik a felszívódás, enzimtermelés kulcssejtje… (a GLUT5-öt is ők “termelik”, de nem mindenkinél egyforma mennyiségben) és innentől a folyamat öngerjesztővé és valódi ördögi körré válik: vékonybél-vastagbél-gyomorsav…A GLUT5 hordozómolekula hiánya megállapítható számos diagnosztikai módszerrel, szóval én nem a levegőbe beszélek…
A cukoralkoholok (eritrit, xilit, sorbitol, stb.) jelenléte kifejezetten problémás, ugyanis a felsoroltakon kívül ezek képesek blokkolni a GLUT5 hordozómolekulákat (és ha valaki ebből amúgy is hiányos, ez tényleg nem fog segíteni a bélproblémáid megoldásán)! Tehát… ha ebben az „érzékenységben” (felszívódási zavarban) szenvedsz és megeszel egy pisztácialisztes (fruktánok), almás-körtés (brutális mennyiségű fruktóz) xilites (cukoralkolhol) muffint, akkor csak az illúziód lesz meg, hogy ettél valami állítólag egészséget… valójában csak tovább súlyosbítottad például az Irritábilis bélszindrómádat és tuti biztos vagyok, hogy puffadsz is… De ugyanez történik, ha bélgázok gyötörnek a csicsóka elfogyasztása után…
Nyilvánvaló és még egyszer kifejezném, hogy itt egyéni sajátosságokról beszélünk, viszont tapasztalataink szerint ez amúgy nem kevés embert érint… és mindezen kihívások félresöprése akadályozza egészségügyi állapotuk javulását.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!