A jódról..

A jódról..
2015.03.01.

A jódot nagy mennyiségben használták orvosi körökben egészen az 1900-as évek közepéig (ekkortájt amúgy sok kezelési és egyéb adat eltűnt, ahogy kezdett erősödni a gyógyszeripar ereje) többek között különböző bőrgyógyászati problémák, krónikus tüdőbetegség, gombás fertőzések, harmadlagos szifilisz és még ÉRELMESZEDÉS kezelésére is… Az érdekesség azonban csak most jön! A Nobel-díjas Dr. Szent Györgyi Albertünk (1893-1986), az orvos-feltaláló-kutató, akinek a C-vitamint is köszönhetjük (igazi Hungarikum), ezt írja memoárjában:

„Amikor orvostanhallgató voltam, a jód (KI: kálium-jodid formában) volt az UNIVERZÁLIS GYÓGYSZER. Senki sem tudta, hogy pontosan mit tett, de ez nem csak valami volt, hanem valami nagyon is jó. Ha a diákok össze akarták foglalni ezt a helyzetet, ezzel a kis verssel tették meg: Ha nem tudjátok, hogy hol, mit, és miért, akkor írjatok elő Ti is majd K-t és I-t (KI: kálium-jodid)”.
Jód és jódallergia

Láthatóan sok olvasónkat érint és érdekel a téma, ezért meg szeretnék említeni egy-két fontos tényezőt a fenti kérdésben. A jódra adott negatív reakciók kapcsán nem hagyhatjuk figyelmen kívül a következő tényezőket:

  • fokozottan ki vagyunk téve a higany, a bromid- és fluorid-vegyületek terhelésének, amik nagyon negatívan befolyásolják a jódbevitelre adott reakciókat.
  • ugyanez a helyzet a szójatermékekkel is.
  • sajnálatos módon mindezek mellett az elmúlt évtizedekben csökkent a pajzsmirigy-támogató tápanyagok étrendi bevitele, mint a szelén, (amiből szinte minden magyar akut hiányt szenved), Omega-3 zsírok, a D- és A-vitamin.

Részben ezek megmagyarázzák a probléma összetettségét!

Többször figyelmeztettünk már az olyan enzimmérgek veszélyeire, mint a bromidok és a fluoridok, melyeket nagyon gyakran használnak a feldolgozott élelmiszerekben: üdítők, növényi olajok, pékáruk és sütemények, valamint több ezer más élelmiszeripari és kozmetikai termék. A következő kérdések felmerülnek fel jódérzékenység kapcsán:

  • lehetséges, hogy nem is a jódra vagy érzékeny, hanem toxikus mennyiségig vagy töltve higannyal?
  • lehetséges, hogy a pajzsmirigy-hormonjaid bróm-vegyületeket tartalmaznak jód helyett, és amikor megkapja a szervezeted a jódot, akkor beindul egy „lecserélődés”, ami komoly reverz (méregtelenítési) tünetekkel jár?
  • lehetséges, hogy nagy mennyiségben veszel magadhoz enzimmérgeket a „normál” étrended részeként?

Nyeled az amalgámot, eszed a sajtos pogácsát, majd megmosod a fogaidat egy fluoridos-fogkrémmel?!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!