Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Több, mint 200 epidemiológiai vizsgálatot ismerünk, melyek megerősítik ezeket a tanulmányokat. Ezek közül számos esetben azt is bebizonyították, hogy a D-vitamin a diagnózis után (azaz a betegség kialakulta után) is hatékony. Mindemellett legalább 2500 laboratóriumi vizsgálatok segít minket a D-vitamin élettani hatásainak megértésében is. Hogy az orvosok ezekhez miért nem jutnak hozzá vagy miért javasolnak túl kevés D-vitamint és ráadásul rossz minőségű, tablettás kiegészítők formájában, azzal sajnos mi nem tudunk foglalkozni.
Például egy 2007-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a (vér)szérum 25-(OH)-D szintje több, mint 33 ng/ml, akkor 50 százalékkal alacsonyabb számos bélrák kockázata. Egy másik kutatásban két évvel ezelőtt megállapították, hogy egy egyszerű, 10 ng/ml-es növekedés a vér D-vitamin-szintjében 15 százalékkal csökkenti a bélrák és 11 százalékkal az emlőrák előfordulását!
Egy másik, ugyancsak 2007-ben megjelent tanulmány úgy találta egy négy évig tartó, utánkövetés vizsgálatban, hogy a mellrák túlélési esélyei 77 százalékkal magasabb volt azoknál a nőknél, akik naponta 1100 NE D-vitamint (ami még csak nem is sok) és 1450 mg kalciumot fogyasztottak naponta, mint azok esetében, akik vagy a placebo-t vagy csak kalcium kaptak önmagában. Több kutató szerint az átlagos emlőrák előfordulása és a D-vitamin-hiány között 90 % (!) kapcsolat mutatható ki.
A megfázás és a szezonális influenza egyértelműen az úgynevezett „D-vitaminhiány szindrómához” köthető…
Az influenza megelőzéséről bővebben ez a cikkünk szól:
9 egyszerű lépés az influenza elkerüléséhez
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!