D-vitamin betegségmegelőző szerepe

D-vitamin betegségmegelőző szerepe
Palágyi Adrienn
2015.03.01.
Egyre több tanulmány azt bizonyítja, hogy a D-vitamin óriási védőhatás biztosít különböző rákos megbetegedésekkel szemben, beleértve a hasnyálmirigy-, tüdő-, petefészek-, emlő-, prosztata- és bőrrákot.

Több, mint 200 epidemiológiai vizsgálatot ismerünk, melyek megerősítik ezeket a tanulmányokat. Ezek közül számos esetben azt is bebizonyították, hogy a D-vitamin a diagnózis után (azaz a betegség kialakulta után) is hatékony. Mindemellett legalább 2500 laboratóriumi vizsgálatok segít minket a D-vitamin élettani hatásainak megértésében is. Hogy az orvosok ezekhez miért nem jutnak hozzá vagy miért javasolnak túl kevés D-vitamint és ráadásul rossz minőségű, tablettás kiegészítők formájában, azzal sajnos mi nem tudunk foglalkozni.

Például egy 2007-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a (vér)szérum 25-(OH)-D szintje több, mint 33 ng/ml, akkor 50 százalékkal alacsonyabb számos bélrák kockázata. Egy másik kutatásban két évvel ezelőtt megállapították, hogy egy egyszerű, 10 ng/ml-es növekedés a vér D-vitamin-szintjében 15 százalékkal csökkenti a bélrák és 11 százalékkal az emlőrák előfordulását!

Egy másik, ugyancsak 2007-ben megjelent tanulmány úgy találta egy négy évig tartó, utánkövetés vizsgálatban, hogy a mellrák túlélési esélyei 77 százalékkal magasabb volt azoknál a nőknél, akik naponta 1100 NE D-vitamint (ami még csak nem is sok) és 1450 mg kalciumot fogyasztottak naponta, mint azok esetében, akik vagy a placebo-t vagy csak kalcium kaptak önmagában. Több kutató szerint az átlagos emlőrák előfordulása és a D-vitamin-hiány között 90 % (!) kapcsolat mutatható ki.

A megfázás és a szezonális influenza egyértelműen az úgynevezett “D-vitaminhiány szindrómához” köthető…

Az influenza megelőzéséről bővebben ez a cikkünk szól:

Források:

  • American Journal of Preventive Medicine March 2007: 32(3); 210-216
  • International Journal of Cancer 2011 Mar 15;128(6):1414-24
  • American Journal of Clinical Nutrition June 2007: 85(6); 1586-1591

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!