Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Többek között Dr. Alessio Fasano kutatásait tartom szem előtt ebben a témában (mint több másik autoimmun szakértő). Mindezen eredményeket azonban saját laborvizsgálati kutatásaink is alátámasztják.
A glutén adaptív és öröklött immunválaszt indukál. A glutén részleges lebomlása glutén peptideket eredményez (és más ópiátokat is), amelyeket az ún. Transzglutamináz módosít és így már kötődik a HLA-DQ2 vagy a HLA-DQ8 sejtfelszíni receptorokhoz (ajtócskák a sejteken) és igen erős T-sejt választ indukál (kezdetben Th-1-est)… amely ugye további autoimmun-folyamatok kiindulási pontja. Ráadásul a glutén IL-15-öt is indukál (gyulladásokat létrehozva), mely kapcsolódás hatására a bélhámsejtek elpusztulnak!
A HLA-DQ2 és a HLA-DQ8 genetikai prediszpozíciót jelent ebben a kérdésben… és a magyar lakosság 30-50%-a rendelkezik ezekkel a génekkel! Magyarul idehaza minden 2.-3. ember gluténérzékeny génekkel rendelkezik, mely látens lisztérzékenység, csendes lisztérzékenység formájában megbújik a háttérben…
A lényeg viszont például az, hogy a glutén ellen termelt antitesteket a megfelelő helyen keressük. A vérvizsgálat nem a megfelelő hely minderre, ott csak az igen manifest gluténérzékenység jelenik meg.
A fentieknek megfelelően jóval magasabb az érintettség ezen a területen, mint arról a szakmai és nem szakmai közvélemény információkat kap… legtöbben csak a jéghegy csúcsát látják!
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!