A „jó” tyúktojás…

A „jó” tyúktojás…
2015.03.01.
Mellékesen megjegyezném, hogy a reggeli „tojásozás” az emlős állatok esetében nagyjából 65 millió(!) évre nyúlik vissza! Ekkor kezdődött ugyanis a hüllőtojások lopkodása a hajnali hűvösben… szóval a gyógyszertári magazinok koleszterin és telített zsír fóbiája kissé viccesnek tűnik ebből a távlatból, nemde?!

A mellékelt képen egy jó példa látható, ezúton gratulálok a cégnek. Amúgy egy Omega-3-mal dúsított tojást látunk, az Omega-3 — Omega-6 zsírsavak aránya 1:2,55. Meg kellene kérdezni a cégtől, hogy mindez milyen táplálékforrást takar a tyúkok számára: lenmag, kendermag, halpor vagy ezek kombinációja? Ha valaki megteszi, megköszönöm!

Én nagyon ritkán veszek tojást élelmiszerboltban, de ha ez mégis megtörténik, akkor keresem ezeket a változatokat. Nemcsak azért, mert Omega-3-mal dúsított, hanem azért is, mert 2-es kódú tojás, azaz alternatív tartásból származó, legalább nem ketreces. De általában piacon vásárolok a néniktől vagy a Szatyorboltban, esetleg nagymamától hozom.

Kukoricával, búzával etetett tyúkok tojása? Nincs baj vele, a tyúkok jól át tudják alakítani a zsírokat, de mindenképp lényeges, hogy kapjanak füveket, egyéb zöldségeket, rovarokat, gilisztákat és más, hasznosabb magokat (len, kender, keverékek) és/vagy legyenek szabadon és sokat a napfényen. Meglepődnék, ha ezek egy 3-as kódú tojás estében megvalósulnának.

A napról összeszedett tyúktojások D2-vitamintartalma szignifikánsan nagyobb, mint a ketreces tojásoké… csak 1 példa. De lehetne még sorolni. Szóval piac vagy min. 2-es kódú (de jobb az 1 vagy a 0) és/vagy Omega-3-as tojás…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!