Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
A koriander javítja az irritábilis bél szindrómát és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.
A koriander egy olyan gyógynövény, amelyet több mint 3000 éve használnak mind konyhai, mind gyógyászati célokra.
Ez a fanyar és citrusos fűszernövény gyakori összetevője az ázsiai ételeknek, például a garam masalával és a thai curryvel készült ételeknek.
A hagyományos orvoslásban a koriandert (Coriandrum sativum) emésztőrendszeri rendellenességek, például hasmenés, vérhas, hányás, diszpepszia vagy puffadás esetén használják. A modern tudomány és a legújabb orvosi bizonyítékok megerősítik egészségügyi előnyeit.
Egy vizsgálatban az irritábilis bél szindrómában szenvedő egyének nyolc héten keresztül naponta háromszor kaptak koriandert, fodormentát és citromfűvet tartalmazó gyógynövénykeveréket vagy placebót. A gyógynövénykeverékkel kezelt csoportban a hasi fájdalom és a puffadás súlyossága és gyakorisága szignifikánsan alacsonyabb volt.
A koriander számos szív- és érrendszert támogató egészségügyi előnnyel is rendelkezik, dokumentált vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatása.
Egy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő alanyok körében végzett vizsgálatban a koriandermagpor (napi 2 gramm) 40 napon át történő szedése jelentősen csökkentette a testtömegindexet (BMI), az összkoleszterinszintet, az LDL-koleszterinszintet és a szisztolés vérnyomást. Emellett hozzájárult a HDL-koleszterin kedvező növekedéséhez is.
Egy másik vizsgálatban cukorbetegek koriandermagport kaptak, ami hat hét után jelentősen csökkentette a vércukor- és koleszterin-markerek szintjét. A metabolikus egészségre vonatkozó markerek és a kardioprotektív indexek javulása azt mutatja, hogy a koriandermagpornak szív- és érrendszeri védőhatása lehet a cukorbetegeknél.
A koriander számos módon beépíthető az étrendbe. Jól működik kencékben, levesekben vagy salsában. A friss korianderlevelek pedig olyan ételekhez illenek, mint az avokádó, a paradicsom vagy a csirke.
Forrás: https://www.lifeextension.com/…/3/coriander-superfoods
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!