Szuperfood: koriander

Szuperfood: koriander
2024.04.02.

Szuperfood: koriander

A koriander javítja az irritábilis bél szindrómát és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.

A koriander egy olyan gyógynövény, amelyet több mint 3000 éve használnak mind konyhai, mind gyógyászati célokra.

Ez a fanyar és citrusos fűszernövény gyakori összetevője az ázsiai ételeknek, például a garam masalával és a thai curryvel készült ételeknek.

A hagyományos orvoslásban a koriandert (Coriandrum sativum) emésztőrendszeri rendellenességek, például hasmenés, vérhas, hányás, diszpepszia vagy puffadás esetén használják. A modern tudomány és a legújabb orvosi bizonyítékok megerősítik egészségügyi előnyeit.

Egy vizsgálatban az irritábilis bél szindrómában szenvedő egyének nyolc héten keresztül naponta háromszor kaptak koriandert, fodormentát és citromfűvet tartalmazó gyógynövénykeveréket vagy placebót. A gyógynövénykeverékkel kezelt csoportban a hasi fájdalom és a puffadás súlyossága és gyakorisága szignifikánsan alacsonyabb volt.

A koriander számos szív- és érrendszert támogató egészségügyi előnnyel is rendelkezik, dokumentált vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatása.

Egy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő alanyok körében végzett vizsgálatban a koriandermagpor (napi 2 gramm) 40 napon át történő szedése jelentősen csökkentette a testtömegindexet (BMI), az összkoleszterinszintet, az LDL-koleszterinszintet és a szisztolés vérnyomást. Emellett hozzájárult a HDL-koleszterin kedvező növekedéséhez is.

Egy másik vizsgálatban cukorbetegek koriandermagport kaptak, ami hat hét után jelentősen csökkentette a vércukor- és koleszterin-markerek szintjét. A metabolikus egészségre vonatkozó markerek és a kardioprotektív indexek javulása azt mutatja, hogy a koriandermagpornak szív- és érrendszeri védőhatása lehet a cukorbetegeknél.

A koriander számos módon beépíthető az étrendbe. Jól működik kencékben, levesekben vagy salsában. A friss korianderlevelek pedig olyan ételekhez illenek, mint az avokádó, a paradicsom vagy a csirke.

Forrás: https://www.lifeextension.com/…/3/coriander-superfoods

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!