1 tévhit az antibiotikum kapcsán

1 tévhit az antibiotikum kapcsán
2015.03.01.

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet…

Sokan azt gondolják, hogy az állattenyésztésben a folyamatos ANTIBIOTIKUM-KÚRÁK használatával a betegségeket akarják megelőzni vagy meggyógyítani… nos, ez sajnos csak részben igaz!

Az érem másik oldala véleményem szerint egy kicsit aggasztóbbnak látszik: az állattenyésztésben nagyjából az ötvenes évek óta megfigyelték azt, hogy az antibiotikumoktól az állatok gyorsabban híznak és hamarabb érik el a vágósúlyt! És ennek hatására napjainkban ez vált a használat valódi okává… a fertőzések megelőzése másodlagos lett…

Az 50-es, 60-as években katonai kutatóközpontokban is tanulmányozták azt, hogy vajon hízhatnak-e egészséges férfiak antibiotikumos kezelés hatására… az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy igen! Ekkoriban arról is készültek további tanulmányok, hogy az antibiotikumok „sikeresen” (nyilván a mellékhatások később jelentkeztek) alkalmazhatók alultáplált gyerekek gyors súlynövekedésre is.

A következő kérdés merülhet fel ezek alapján: vajon milyen mértékben vezethetnek elhízáshoz (és egyéb súlyproblémákhoz) a kapott antibiotikumok? És kérdezem én, hogy mindez szerepel-e a mellékhatások felsorolása között a dobozban?

A bélbaktériumok károsodása és a testsúly-növekedés összefüggéseinek kimutatása kapcsán (ugyan nem közvetlenül) már Nobel-díjat is kiosztottak.

Hollandiában például egyre több kutatás lát napvilágot arról, hogy a (feleslegesen alkalmazott) antibiotikumok hatására károsodó bélflóra hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, a metabolikus szindróma kialakuláshoz, az emelkedett triglicerid-szinthez, illetve nő a szívroham, a szélütés és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata…

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/photos/a.504923602891742/681626045221496/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!