Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
„A különösen magas tápértékű csontvelőhöz (ez egy Zsír-orientált-profilnak™ érdekes) elődeink úgy jutottak hozzá, hogy kőszerszámokkal feltörték az állatok csontjait. Könnyen lehet azonban, hogy a GUMÓK képezték az akkori emberszabásúak (Homo erectus) étrendjének igen fontos részét. A Harvard Egyetem ANTROPOLÓGUSA, Richard Wrangham által vezetett kutatócsoport szerint a kalóriában gazdag gumók – melyeknek mai képviselői közé tartozik a TÁPIÓKA, ÉDESBURGONYA, JAMGYÖKÉR, MANIÓKA, TARÓ, PASZTERNÁK, FEHÉRRÉPA, ZELLERGUMÓ, stb. – is jelentősen hozzájárulhattak az emberi agy növekedéséhez! Azzal érvelnek, hogy az éghajlat akkoriban igen szárazra fordult, így a gyümölcsök és olajos magvak mennyisége mellett valószínűleg a (nagytestű) zsákmányállatok száma is jelentősen csökkent. A gumókat viszont, melyek mind a mai napig bőségesen teremnek például Tanzániában és a hasonló adottságú országok területén, szinte biztosan nem érintették ezek az éghajlati változások. Ráadásul azt is tudjuk, hogy a gumókon elő más állatok, így a disznófélék és földi kutyák a virágkorukat élték akkortájt!
Megfigyelések szerint a csimpánzok sem vetik meg ezeket a táplálékokat. Az emberszabásúk étrendjének fontos részéve azonban talán csak azt követően váltak, hogy a faj képviselői megízlelték a talán villámcsapás következtében bozóttűzben megsült gumók különleges ízét és felismerték a „sütés-főzés” előnyeit. Az elmélettel nem mindenki ért egyet antropológus körökben, de nem a táplálkozási része miatt, hanem amiatt, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mióta használjuk a tüzet tudatosan (mondjuk zellerchips-sütési célokkal). Táplálkozástudományi megközelítésből számomra élelmiszerbiológusként ez azonban másodlagos kérdés. MIÉRT?!
Nem tudjuk tehát pontosan, hogy a velő, a hús és a gumók (a tojás és a halak mellett) pontosan milyen arányban szerepelhettek az étlapon, de azt tudjuk, hogy a fent említett gumóknak mi az óriási jelentősége. Ezek a gyökérzöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak PREBIOTIKUS tulajdonságú keményítőket, melyek jelentős részben nem emésztődnek meg a vékonybélben (ellentétben a cukrokkal például), így közvetlenül képesek táplálni a VASTAGBÉL jótékony baktériumait, akik ezért cserébe többek között RÖVID SZÉNLÁNCÚ ZSÍRSAVAKAT állítanak elő a szervezet számára… és tökéletesebb energia például a bélrendszer vagy a vesék számára nem létezik ezeknél a zsírsavaknál (és az agy is nagyon „szereti” őket)… nem beszélve arról, hogy az idegsejtek közötti kommunikációban is kritikusan fontosak ezek a tápanyagok (például a vajsav: GABA, ami a bélben kellene, hogy termelődjön). Bele se kezdjünk a bélben termelődő B-vitaminok és más biogén aminok kérdésébe….
A prebiotikus tulajdonságú gyökérzöldségek különleges hatására akkor figyeltem fel, amikor Jamaicában alkalmam nyílt tanulmányozni az atléták táplálkozási szokásait… Usain Bolt (az olimpiai bajnok) egy jamaicai atléta …. Mindketten szeretjük a sertéshúsos édesburgonyát….
Forrás: E. Pennisi (1999): Did cooked tubers spur the evolution of big brain? Science magazin, 1999. Március 26.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!