Alma-, körte- és szőlőszezon- mennyi a javasolt mennyiség ezekből?

Alma-, körte- és szőlőszezon- mennyi a javasolt mennyiség ezekből?
2015.03.01.
Egyéni anyagcsere-profiltól függően a napi maximum gyümölcscukor (fruktóz) bevitel ne haladja meg a 15 grammot (!). És itt most teljes gyümölcsökről beszélünk, nem levekről, szirupokról, hozzáadott fruktózról. Valaki tolerálja is a 15 grammot, viszont sokan ennyit sem (csak nem tudsz róla).

Személye válogatja, de mondjuk most azt, hogy a biztonságos és hosszú távon egészséges tartomány 10-15 gramm/nap (!) között mozog valahol. A „Különc vega” ehet többet, az „Eszkimó indián” vadássza inkább a biotojást… HÚSFOGYASZTÓK figyelmébe csak annyit, hogy a nagyobb mennyiségben elfogyasztott gyümölcscukor (fruktóz) igen komolyan képes emelni a húgysav-szintet (főleg, ha egyszerre vagy egy étkezésen belül fogyasztunk húst és gyümölcsöt)! Az ide kapcsolódó koleszterin-zavarokra és májfunkciós-problémákra már nem is térek ki. Kitérjek?

No de a lényeg! MENNYI AZ ANNYI?
  • 1 nagyobbacska körte (230 grammos mondjuk) több, mint 15 gramm gyümölcscukrot tartalmaz. 1 körte/nap (!)… és lesz, akinél ez már bőven ki is verte a biztosítékot!
  • 1 közepes alma (180 gramm) picit több, mint 12,5 gramm fruktózt hordoz magában… valahol bent a napi tartomány közepén.
  • 100 gramm szőlő (mérd le, hogy ez mennyi, de nem lesz sok) olyan 8,5 grammnyit.

(IBS-esek, Chron-osok, SIBO-sok, egyéb bélgyulladásosok számoljanak, kérem!)

Az üdítő-gyártók (ice tea, coke, stb.) nem adnak meg pontos adatokat a glükóz-FRUKTÓZ szirupok pontos arányairól, de számításaink szerint egy kis pohár (!) ilyen üdítő olyan 14-22 gramm tiszta gyümölcscukrot tartalmaz (finomított, feldolgozott, rost- és ásványanyag-mentes állapotban; ugyanennyi sima kristálycukor társaságában).

Én maradok a sütőtöknél, a hagymáknál, az édesburgonyánál és a harcsa-szeletnél.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!