Hormon=kulcs; receptor=zár… kulcs a zárba

Hormon=kulcs;  receptor=zár… kulcs a zárba
2015.03.01.

Fontos KIEMELNI, hogy az emberi szervezetben minden sejt rendelkezik pajzsmirigy-hormon receptorokkal.

Ezek a hormonok felelősek a legalapvetőbb funkcionális feladatokért szervezetünk működésében, hatással vannak minden jelentős szerv és szervrendszer tevékenységére. A pajzsmirigy-hormonok közvetlenül hatnak az agyra, az emésztőrendszerre, a szív-és érrendszerre, a csontok anyagcseréjére, vörösvér-testek működésére, az epehólyag és a máj funkcióira, valamint befolyásolják más hormonok termelését és működését (például nemi hormonjainkat: ösztrogének-progeszteron-tesztoszteron stb), a szénhidrát-anyagcserét és a testhőmérséklet szabályozását is. Csakhogy mindössze pár funkciót említsünk, így kezdésnek…

Leegyszerűsítve a pajzsmirigy olyan, mint egy fontos vezérlőberendezés egy kifinomult motorban. Ha ez a berendezés „meghibásodik”, az egész motor komolyan sérül… Ezért fontosak az olyan átfogó módszerek és megoldások, amikkel a Táplálkozás-Beállításon belül is dolgozunk.

A pajzsmirigy-zavarok egyik végső hatása az (okozza ezt hosszú ideje fennálló jódhiány vagy kezeletlen autoimmun folyamatok), hogy a szervezet lecsökkenti a rendelkezésre álló pajzsmirigy-hormonok mennyiségét a szervezetben. Ami a közegészségügyi „szakértők” szerint egy elfogadható „állomás”. Ennek megfelelően a hagyományos megközelítés az, hogy egyszerűen kicserélik ezeket a hormonokat szintetikus változatokra (gyógyszerek formájában).

A felszínen úgy tűnik, hogy ez egy ésszerű és hosszú távú megoldást jelent. Emellett mindenkit biztosítanak arról, hogy ha berúgjuk az ajtót a kerettel együtt, akkor azzal nem megy tönkre a zár… A betegnek nincs elég pajzsmirigy-hormonja? Hát akkor adjunk neki több hormont. Egyszerű, nem?! Véleményem szerint nem annyira…

Elsősorban azért nem, mert tudjuk, hogy a problémakör ennél sokkal mélyebb és jóval összetettebb. Mindenekelőtt befolyásolják a következő folyamatok (melyek meghúzódnak a háttérben):
  • ERŐS GYULLADÁSOK a szervezetben,
  • komoly mikrotápanyag-hiány,
  • csökkent aktivitás a sejtreceptorok szintjén (receptor=zár, hormon=kulcs),
  • károsodott sejtmembránok
  • áteresztő bél és egyensúlytalan vastagbél-flóra,
  • lecsökkent és egymás hatását negatívan befolyásoló hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy aktivitás,
  • nemi hormonok zavart működése, stb-stb… hogy „csak” néhány tapasztalati tényezőt soroljak…

Komolyan azt gondolod, hogy ezek a problémák megoldódnak akkor, ha bekapod a hormontablettát? A legtöbb orvos igenis tudja, hogy számos pajzsmirigy-működési zavar autoimmun hátterű betegség. De a legtöbb beteg NEM TUDJA EZT! Az EGYIK ok, amiért az orvosok nem mondják mindezt el a pácienseknek igen egyszerű: mivel az autoimmun háttérrel nem tudnak mit kezdeni, így ez úgysem befolyásolja az (általában gyógyszerekre alapozott) „kezelési tervüket”.

A hagyományos orvoslás egyáltalán nem hatékony az autoimmun betegségek kezelésében. Például a szteroidok használata több potenciálisan káros mellékhatással rendelkezik, és hozzájárulhat például a sclerosis multiplex, a reumás ízületi gyulladás és a Crohn-betegség kialakuláshoz is. Hashimoto esetében bizonyos gyógyszerek káros következményei – azaz a mellékhatások és komplikációk – általában egyértelműen meghaladják a lehetséges előnyöket.

Az ellátás „színvonalát” a Hashimoto esetében kiválóan mutatja, hogy az számít elfogadott kezelésnek, hogy egyszerűen megvárják (vagy kimondja az orvos vagy nem), amíg az immunrendszer elpusztít elég pajzsmirigy szövetet ahhoz, hogy a pácienst alulműködő pajzsmirigy-betegnek (hypothyroid) lehet nyilvánítani, majd kaphatja a pajzsmirigy-hormonpótló gyógyszereket. Ha mindezek után elkezd más tünetek is mutatni (ami gyakran eleve együtt jár az állapotukkal), mint a depresszió vagy az inzulinrezisztencia (jön a Merckformin), akkor majd kap további gyógyszereket ezekre a problémákra is… Lehet, hogy én vagyok az egyetlen, de szerintem ez az út járhatatlan (gyógyulni vágyóként gondolkozva!).

A megközelítés nyilvánvaló hiányossága, hogy egyáltalán nem foglalkozik a kiváltó okokkal, ami az, hogy az immunrendszer TÁMADJA A PAJZSMIRIGYET. És ha a kiváltó okokkal nem foglalkozunk, akkor a kezelés nagyon nem fog jól működik… vagy rettenetesen elhúzódik… a megoldás: süssük rá a páciensre, hogy a kihívása gyógyíthatatlan… AMI NEM IGAZ!

Magyarul a Hashimoto-betegség esetén például pajzsmirigy-hormonokat adagolni olyan, mintha egy pohárral meregetnénk ki a vizet egy léket kapott, süllyedő csónakból… ha nem sikerül megállítani a szivárgást (ami ebben az esetben az immunrendszer támadása és számos már bélprobléma), akkor valaki nagyon rosszul fog járni ebben a csónakban…


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!