Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
Élelmiszeripari adalékok
2015.03.01.

Élelmiszeripari adalékok

10 élelmiszer-ipari adalék E-számokkal feltüntetve,  amiket nagyon-nagy ívben KERÜLNÖTÖK KELLENE, ha meg akarjátok magatokat kímélni egynéhány daganatos és autoimmun megbetegedéstől vagy meg szeretnétek szüntetni az eddig kideríthetetlen, de folyamosan fennálló allergiás tüneteiteket. Kezdjük ott, hogy feldolgozott élelmiszer nem létezik adalékok nélkül, melyből manapság 3-4000-et használnak nap, mint nap… tehát ami „szépen” be van csomagolva, arra […]

Pajzsmirigy

Pajzsmirigy

Egyre többet találkozom a hölgyek pajzsmirigy-problémáival. Már-már úgy gondolom, hogy egy komolyabb népegészségügyi krízissel állunk szemben ezen a területen (is). A következőkben megpróbálom összefoglalni nagyon röviden és a teljesség igénye nélkül azt, hogy az egészséges/nem egészséges pajzsmirigy-működésnek milyen tényezői vannak eddigi tapasztalataink szerint: a súlyproblémákba most nem mennék bele (elsődleges tényező), de az ezzel összefüggő […]

Vacsora tanács

Vacsora tanács

A szervezetet támogató vacsorának a következő alapismérvei vannak: tartalmazzon jól hasznosuló és megfelelő minőségű fehérjét (egyéni anyagcserétől függően ez lehet például hal, marhamáj, akár valamilyen hús, de semmiképpen sem szója). Mindez segít a melatonin és a szerotonin előállításában, valamint hozzájárul az éjszakai regenerációs folyamatok sikeréhez, és ezek egyben feltételei a jó alvásnak is. az étel […]

Koleszterin és a mentális működés

Koleszterin és a mentális működés

Tudtátok, hogy a koleszterin nélkülözhetetlen az idegsejtek kommunikációjában? És azt, hogy az agy 10 % koleszterin? Ennél csak vízből tartalmaz többet… ezért van az, hogy a mesterségesen levitt koleszterin-szint a viselkedést agresszivitás és depresszióra hajlamosság irányába viszi el, az alacsonyabb koleszterin-szint pedig rontja a mentális működés sebességét és az intelligenciát.

9 egyszerű lépés az influenza elkerüléséhez

9 egyszerű lépés az influenza elkerüléséhez

1. Óvd és támogasd az egészséges bélflórádat (savanyú káposzta, rostok és semmi cukor). 2. Ellenőrizd a D-vitamin szintedet és ha nem tegnap repültél vissza Madagaszkárról, akkor használj D3-vitamint napi 6-10.000 NE mennyiségben. 3. Felejsd el a cukrokat, liszteket és minden feldolgozott élelmiszert (semmi glükóz-frukóz szirup és mirelit pizza, megbetegedés esetén a legkisebb mennyiségű cukor is […]

Egészséges reggeli

Egészséges reggeli

Az egészséges reggelinek egyéni anyagcserétől függetlenül 2 ALAP ismérve van: 1: ahogy Dr. Béky László természetgyógyász fogalmazott egy általa vezetett TV műsorban: az első étkezés alkalmával „SZÓLÍTSUK MEG AZ EPÉT”. 2: SOK-SOK (gélképző, vizet kötő) ROSTot tartalmazó étel (póréhagyma, vöröshagyma, brokkoli, zöld leveles zöldségek, csicsóka, zeller, cékla, édesburgonya, olajos magvak, csicseriborsó, stb.). A gabonakorpa nem esik ebbe a […]

Téli alvás

Téli alvás

Dr. Sula Benet antropológus a következőképpen ír egyik könyvében egy általa vizsgált hosszú életű és kicsattanó egészségnek örvendő népcsoportról: „Télen kevés a tüzelő, ezért ételeik nagy részét nyersen eszik, így őrizve meg azok tápanyag-tartalmát. Nincs villany, ezért télen tovább alszanak, így őrzik meg energiájukat akkor, mikor a nap ereje a legkevesebb.” Ha valaki ebben a hideg, havas időben […]

Nélkülözhetetlen ásványi anyagok

Nélkülözhetetlen ásványi anyagok

A szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat érdemes két nagy csoportra osztani. Vannak azok az ásványi anyagok, amikből több, mint 100 mg-ra van szükségünk minden nap. Ez nem kevés… Ők az egyik csoport. A „nagy”-csoportnak a következők tagjai vannak: nátrium(-klorid), kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén Kedvencem a magnézium, főleg amiatt, mert nagyon kényes az egyensúlya és […]

A Glikémiás index

A Glikémiás index

A napokban azt hallottam egy egyéni konzultáció alkalmával, hogy egy vércukor-problémákkal küzdő páciensnek „megtiltották”, hogy nyers répát fogyasszon. Ellenben a rozskenyér nem került ugyanerre a tiltólistára… az indoklásban számára nagyon homályosan ezen táplálékok glikémiás index (röviditve GI) szerepelt… a baj ezzel a tanáccsal az, hogy a glikémiás index önmagában vajmi keveset ér (inkább semmit), mert […]

„Itt végre jó kezekben vagy!” – interjú/Posta Renáta
2015.02.19.

„Itt végre jó kezekben vagy!” – interjú/Posta Renáta

Amikor először hallottam róla, önkéntelenül is arra gondoltam: „Ez a pasi valószínűleg nem szeret enni.” Pedig Mezei Elmira mesélt róla tavaly ősszel, az első könyvbemutatóm után. Aztán elolvastam egy interjúját, és elgondolkodtatott az a mások iránti elkötelezettség és tenni akarás, ahogy az autista gyerekek gyógyításáról beszélt. A harmadik találkozásunk már az egyik előadásán történt, ahol […]

A MAKROBIOTIKA IS RÓLUNK BESZÉL…

A MAKROBIOTIKA IS RÓLUNK BESZÉL…

…csak a legtöbben nem ezt hallgatják! Az emésztőrendszer épségének és egységének megtartása vagy éppen helyreállítása mind a Hagyományos Kínai Orvoslásban, mind a Makrobiotikában fontos szerepet tölt be… aki nem eszerint ismeri (vagy még rosszabb, tanítja) ezeket a táplálkozási megközelítéseket, annak idehaza csak javasolni tudjuk, hogy merüljön el mélyebben a kapcsolódó módszerekben (aminek a legjobb módja […]

Körülbelül ezt nevezem én sajtnak!

Körülbelül ezt nevezem én sajtnak!

Nyilvánvalóan a nyers tej, mint összetevő kuriózumnak számít (bár  ebből kifolyólag arra lehet következtetni, hogy szabadon tartott, füvet legelő, egészséges tehenekről beszélünk), azonban mindenképp egy teljes (zsíros) tejből készült, hosszan (és baktériumokkal) érlelt (min. 8-9 hónapos), kemény sajtot látunk a képen.A megfelelő érlelés önmagában is biztosítja, hogy a sajt tejcukor(laktóz) mentes lesz és a magas […]

Miért vagyunk bizonyos esetekben szigorúak és kérjük határozottan…

Miért vagyunk bizonyos esetekben szigorúak és kérjük határozottan…

… azt, hogy ne használjatok/fogyasszatok magas omega-6 zsírsav-tartalmú növényi olajokat kifejezetten sütéshez-főzéshez! És ez alkalommal nem a transzzsírok kérdéseit fogjuk újra feszegetni, azt már megtettem számos bejegyzésben, melyeket megtaláltok az oldalon is. A fent említett többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-6) tartalmazó növényi olajok, mint például a legtöbb közismert növényi olajok: kukorica, szója, repce, napraforgó, földimogyoró, len, mandula, […]

Az ADHD és az autizmus – interjú keretében a Figyelemkontrollal

Az ADHD és az autizmus – interjú keretében a Figyelemkontrollal

-Üdvözöllek, Ákos. Azért találkoztunk újra, hogy folytassuk a korábbi beszélgetésünket, ami az interneten nagy érdeklődést keltett. És azért is, mert azóta Londonban részt vettél egy GAPS szakértői továbbképzésen. Elmondanád, hogy mik azok az új információk, amikkel gazdagodtál? – Nagyon sok fontos részlettel, kiváló szakértők ismereteivel és egy hihetetlen kapcsolatrendszerrel. Magát a GAPS-nak nevezett módszert már […]

ADHD, autizmus és az étrend kapcsolata- interjú Ákossal

ADHD, autizmus és az étrend kapcsolata- interjú Ákossal

Az ADHD és az autizmus kezelésében a táplálkozásterápiás, speciális étrendi megközelítés eléggé ellentmondásos terület, a szakemberek és a laikusok egyaránt megosztottak a tekintetben, hogy van-e értelme ezzel foglalkozni, és ha igen, akkor hogyan. Bartha Ákossal szeretnék rendet vágni ebben a kérdésben. Először arra kérlek Ákos, hogy mutatkozz be pár szóban. -Bartha Ákos vagyok, az alapképzettségemet […]

A belek és a PAJZSMIRIGY kapcsolata

A belek és a PAJZSMIRIGY kapcsolata

A bél egyik fő funkciója, hogy helyet biztosít a szervezet immunrendszerét képező szövetek 70%-nak! Ezek úgynevezett limfoid szövetek, melyek közvetlenül a bélrendszerhez kapcsolódnak. Több különböző szövetről beszélünk, melyek olyan immunsejteket tárolnak és „érlelnek”, mint a limfociták, ők az immunrendszer leghatékonyabb várvédő katonái.  Strukturális eltérésükből látható, ha nincs egyensúly a vékonybélben. Tapasztalataink szerint a limfoid szövetek elváltozásaira […]

A Hashimoto és egyes étrendi zsírok, “ omega-6 érzékenység”

A Hashimoto és egyes étrendi zsírok, “ omega-6 érzékenység”

Hashimoto névre hallgató pajzsmirigy-működési zavar, hosszú ideje makacsan emelkedett anti-TPO eredménnyel (500-1000 U/ml feletti értékek) járó autoimmun megbetegedés és az “ omega-6 zsírsav érzékenység” kapcsolatát vizsgáljuk. Pár hónappal ezelőtt kezdtünk felfigyelni erre az összefüggésre, de akkor még sötétben tapogatóztunk és nem volt elegendő időnk az esetlegesen fellelhető tudományos és laborvizsgálati háttér áttanulmányozására. Ez jelenleg is […]

Csecsemőkori reflux – 2. rész

Csecsemőkori reflux – 2. rész

Folytatva az előző bejegyzést..: 3. A harmadik kockázati tényező: a csecsemők gyomorsav és emésztési problémáinak hátterében az anyatejes táplálás hiánya vagy túl korai befejezése. Nincs értelme ezt a témát hosszasan taglalni (most nem is ez a lényeg és bizonyos oldalakon megteszik ezt mások is), megjegyzésként talán csak annyit, hogy a WHO (World Health Organization) is […]

Csecsemőkori reflux- 1. rész

Csecsemőkori reflux- 1. rész

1. Az egyik legkomolyabb ilyen kockázati tényező (ezért említjük az első helyen) az anya antibiotikum használata a terhesség alatt (vagy akár már azt megelőzően is). Teljesen mindegy, hogy milyen okból fordul elő, de ha az anya például a Streptococcus B baktériumtörzsek, vagy egyéb fertőzések ellen (mondjuk teljesen felesleges óvatosságból) antibiotikumokat szed, az egész biztosan negatív […]

Hisztamin-érzékenység
2014.08.01.

Hisztamin-érzékenység

Azoknak, akiknek van megfelelő klinikai tapasztalata és/vagy gyakran dolgoznak a hisztamin-intoleranciával, erős meggyőződése van arról, hogy a kihívás kiváltó oka a bélrendszer épsége és mikrobális egyensúlya. A hisztamin-intolerancia hátterében ugyanis elsősorban a bél mikroflórájának sebezhetősége áll, nem az elfogyasztott ételek vélt vagy feltételezett hisztamin-tartalma. A hisztamin-intolerancia kialakulása gyakran annak köszönhető, hogy egyenlőtlenség alakul ki a […]

Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?
2013.08.05.

Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?

„A szénhidrátok finomítása (fehér cukor, fehér liszt) három alapvető módon befolyásolja az emberi szervezetet: 1. A mesterségesen finomított cukor nyolcszor töményebb, mint a liszt, nyolcszor olyan természetellenes, és talán nyolcszor olyan veszélyes. A nyelvet és az étvágyat ez a természetellenesség téveszti meg, és vezet ahhoz, hogy túl sokat eszünk belőle. Ki enne meg több mint […]

Egy hét alatt eltűnt az ekcéma és 3 kilót fogytam …

Egy hét alatt eltűnt az ekcéma és 3 kilót fogytam …

Visszajelzés a múltheti tanfolyamról… „Kedves Lucien és Ákos! Ma egy hete Nektek köszönhetően csodásan megváltozott az életem. 2012. január 8-án vettem részt a Táplálkozás beállítás tanfolyamon, és már pár nappal azután hihetetlen változások történtek bennem. A tanfolyam előtt a több éve tartó ekcémám már olyan erős volt, hogy az arcomon és a kezemen nem volt […]

Az ízfokozók kora

Az ízfokozók kora

Idézet Hans-Ulrich Grimmtől A leves hazudik című könyvéből: „Az illúzióhoz, hogy egy „tyúkhúsleves” nevű termék azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiömlenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel. Ez nem olyan egyszerű. A Knorr Tyúkhúsleves csigatésztával nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez […]

Mit kérsz enni kisfiam?

Mit kérsz enni kisfiam?

Mit kérsz enni, kisfiam? – Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort – de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle! – Egyszóval te Tesco párizsit kérsz. – Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, […]

A 7 ”Nagyvezér” zöldség – 1.rész

A 7 ”Nagyvezér” zöldség – 1.rész

Mai bejegízésünkben azokról a zöldségekről szeretnénk beszámolni, melyek kiemelkedő helyet foglalnak el az egészséges életmód hazájában. 7 jelentősen jótékony hatású zöldség a Táplálkozás-Beállítás piramisának alapjából, melyek legjobban támogatják egészségedet és a sav-bázis egyensúly fenntartását. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a táplálkozási piramisunk „Nagyvezér” zöldségei. Magyaros hasonlattal élve ők a tányérfoglaló vezéreink és egészségünk őrei… Természetesen ennél jóval többet […]

A 7 ”Nagyvezér” zöldség – 2.rész

A 7 ”Nagyvezér” zöldség – 2.rész

Előző bejegyzésünket most befejezzük a maradék négy, legjótékonyabb hatású zöldségünkkel. Rajtuk kívül itt még kiemelnénk a vörös káposztát, nagyra becsült Béky László természetgyógyász barátunk ajánlására. Ő csodálatos eredményeket ért el használatával a benne lévő flavonoidok /U vitamin/ gyulladásgátló hatása és a perisztaltikát javító élelmi rost tartalma miatt. De akkor most vágjunk is bele! 4. Zeller A zellernek […]

Rólatok, magunkról a Táplálkozás-Beállítás tükrében

Rólatok, magunkról a Táplálkozás-Beállítás tükrében

Ebben a hírlevélben egy rövid összefoglalást szeretnénk adni Nektek arról, amit az elmúlt évek során a tanfolyamokon és a személyes konzultációkon tapasztaltunk, íme: Használunk egy saját fejlesztésű tesztet, ami nem egy laboratóriumi vagy műszeres viszgálat, viszont ami ennél fontosabb, ad egy megfelelő és biztos kiindulási pontot anyagcsere-típusunk megállapításához, az alapvető különbségek megértéséhez és későbbi felismeréséhez. […]

Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?

Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?

„A szénhidrátok finomítása (fehér cukor, fehér liszt) három alapvető módon befolyásolja az emberi szervezetet: 1. A mesterségesen finomított cukor nyolcszor töményebb, mint a liszt, nyolcszor olyan természetellenes, és talán nyolcszor olyan veszélyes. A nyelvet és az étvágyat ez a természetellenesség téveszti meg, és vezet ahhoz, hogy túl sokat eszünk belőle. Ki enne meg több mint […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!