Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
10 élelmiszer-ipari adalék E-számokkal feltüntetve, amiket nagyon-nagy ívben KERÜLNÖTÖK KELLENE, ha meg akarjátok magatokat kímélni egynéhány daganatos és autoimmun megbetegedéstől vagy meg szeretnétek szüntetni az eddig kideríthetetlen, de folyamosan fennálló allergiás tüneteiteket. Kezdjük ott, hogy feldolgozott élelmiszer nem létezik adalékok nélkül, melyből manapság 3-4000-et használnak nap, mint nap… tehát ami „szépen” be van csomagolva, arra […]
Egyre többet találkozom a hölgyek pajzsmirigy-problémáival. Már-már úgy gondolom, hogy egy komolyabb népegészségügyi krízissel állunk szemben ezen a területen (is). A következőkben megpróbálom összefoglalni nagyon röviden és a teljesség igénye nélkül azt, hogy az egészséges/nem egészséges pajzsmirigy-működésnek milyen tényezői vannak eddigi tapasztalataink szerint: a súlyproblémákba most nem mennék bele (elsődleges tényező), de az ezzel összefüggő […]
A szervezetet támogató vacsorának a következő alapismérvei vannak: tartalmazzon jól hasznosuló és megfelelő minőségű fehérjét (egyéni anyagcserétől függően ez lehet például hal, marhamáj, akár valamilyen hús, de semmiképpen sem szója). Mindez segít a melatonin és a szerotonin előállításában, valamint hozzájárul az éjszakai regenerációs folyamatok sikeréhez, és ezek egyben feltételei a jó alvásnak is. az étel […]
Tudtátok, hogy a koleszterin nélkülözhetetlen az idegsejtek kommunikációjában? És azt, hogy az agy 10 % koleszterin? Ennél csak vízből tartalmaz többet… ezért van az, hogy a mesterségesen levitt koleszterin-szint a viselkedést agresszivitás és depresszióra hajlamosság irányába viszi el, az alacsonyabb koleszterin-szint pedig rontja a mentális működés sebességét és az intelligenciát.
1. Óvd és támogasd az egészséges bélflórádat (savanyú káposzta, rostok és semmi cukor). 2. Ellenőrizd a D-vitamin szintedet és ha nem tegnap repültél vissza Madagaszkárról, akkor használj D3-vitamint napi 6-10.000 NE mennyiségben. 3. Felejsd el a cukrokat, liszteket és minden feldolgozott élelmiszert (semmi glükóz-frukóz szirup és mirelit pizza, megbetegedés esetén a legkisebb mennyiségű cukor is […]
Az egészséges reggelinek egyéni anyagcserétől függetlenül 2 ALAP ismérve van: 1: ahogy Dr. Béky László természetgyógyász fogalmazott egy általa vezetett TV műsorban: az első étkezés alkalmával „SZÓLÍTSUK MEG AZ EPÉT”. 2: SOK-SOK (gélképző, vizet kötő) ROSTot tartalmazó étel (póréhagyma, vöröshagyma, brokkoli, zöld leveles zöldségek, csicsóka, zeller, cékla, édesburgonya, olajos magvak, csicseriborsó, stb.). A gabonakorpa nem esik ebbe a […]
Dr. Sula Benet antropológus a következőképpen ír egyik könyvében egy általa vizsgált hosszú életű és kicsattanó egészségnek örvendő népcsoportról: „Télen kevés a tüzelő, ezért ételeik nagy részét nyersen eszik, így őrizve meg azok tápanyag-tartalmát. Nincs villany, ezért télen tovább alszanak, így őrzik meg energiájukat akkor, mikor a nap ereje a legkevesebb.” Ha valaki ebben a hideg, havas időben […]
A szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat érdemes két nagy csoportra osztani. Vannak azok az ásványi anyagok, amikből több, mint 100 mg-ra van szükségünk minden nap. Ez nem kevés… Ők az egyik csoport. A „nagy”-csoportnak a következők tagjai vannak: nátrium(-klorid), kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén Kedvencem a magnézium, főleg amiatt, mert nagyon kényes az egyensúlya és […]
A napokban azt hallottam egy egyéni konzultáció alkalmával, hogy egy vércukor-problémákkal küzdő páciensnek „megtiltották”, hogy nyers répát fogyasszon. Ellenben a rozskenyér nem került ugyanerre a tiltólistára… az indoklásban számára nagyon homályosan ezen táplálékok glikémiás index (röviditve GI) szerepelt… a baj ezzel a tanáccsal az, hogy a glikémiás index önmagában vajmi keveset ér (inkább semmit), mert […]
Amikor először hallottam róla, önkéntelenül is arra gondoltam: „Ez a pasi valószínűleg nem szeret enni.” Pedig Mezei Elmira mesélt róla tavaly ősszel, az első könyvbemutatóm után. Aztán elolvastam egy interjúját, és elgondolkodtatott az a mások iránti elkötelezettség és tenni akarás, ahogy az autista gyerekek gyógyításáról beszélt. A harmadik találkozásunk már az egyik előadásán történt, ahol […]
…csak a legtöbben nem ezt hallgatják! Az emésztőrendszer épségének és egységének megtartása vagy éppen helyreállítása mind a Hagyományos Kínai Orvoslásban, mind a Makrobiotikában fontos szerepet tölt be… aki nem eszerint ismeri (vagy még rosszabb, tanítja) ezeket a táplálkozási megközelítéseket, annak idehaza csak javasolni tudjuk, hogy merüljön el mélyebben a kapcsolódó módszerekben (aminek a legjobb módja […]
Nyilvánvalóan a nyers tej, mint összetevő kuriózumnak számít (bár ebből kifolyólag arra lehet következtetni, hogy szabadon tartott, füvet legelő, egészséges tehenekről beszélünk), azonban mindenképp egy teljes (zsíros) tejből készült, hosszan (és baktériumokkal) érlelt (min. 8-9 hónapos), kemény sajtot látunk a képen.A megfelelő érlelés önmagában is biztosítja, hogy a sajt tejcukor(laktóz) mentes lesz és a magas […]
… azt, hogy ne használjatok/fogyasszatok magas omega-6 zsírsav-tartalmú növényi olajokat kifejezetten sütéshez-főzéshez! És ez alkalommal nem a transzzsírok kérdéseit fogjuk újra feszegetni, azt már megtettem számos bejegyzésben, melyeket megtaláltok az oldalon is. A fent említett többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-6) tartalmazó növényi olajok, mint például a legtöbb közismert növényi olajok: kukorica, szója, repce, napraforgó, földimogyoró, len, mandula, […]
-Üdvözöllek, Ákos. Azért találkoztunk újra, hogy folytassuk a korábbi beszélgetésünket, ami az interneten nagy érdeklődést keltett. És azért is, mert azóta Londonban részt vettél egy GAPS szakértői továbbképzésen. Elmondanád, hogy mik azok az új információk, amikkel gazdagodtál? – Nagyon sok fontos részlettel, kiváló szakértők ismereteivel és egy hihetetlen kapcsolatrendszerrel. Magát a GAPS-nak nevezett módszert már […]
Az ADHD és az autizmus kezelésében a táplálkozásterápiás, speciális étrendi megközelítés eléggé ellentmondásos terület, a szakemberek és a laikusok egyaránt megosztottak a tekintetben, hogy van-e értelme ezzel foglalkozni, és ha igen, akkor hogyan. Bartha Ákossal szeretnék rendet vágni ebben a kérdésben. Először arra kérlek Ákos, hogy mutatkozz be pár szóban. -Bartha Ákos vagyok, az alapképzettségemet […]
A bél egyik fő funkciója, hogy helyet biztosít a szervezet immunrendszerét képező szövetek 70%-nak! Ezek úgynevezett limfoid szövetek, melyek közvetlenül a bélrendszerhez kapcsolódnak. Több különböző szövetről beszélünk, melyek olyan immunsejteket tárolnak és „érlelnek”, mint a limfociták, ők az immunrendszer leghatékonyabb várvédő katonái. Strukturális eltérésükből látható, ha nincs egyensúly a vékonybélben. Tapasztalataink szerint a limfoid szövetek elváltozásaira […]
Hashimoto névre hallgató pajzsmirigy-működési zavar, hosszú ideje makacsan emelkedett anti-TPO eredménnyel (500-1000 U/ml feletti értékek) járó autoimmun megbetegedés és az “ omega-6 zsírsav érzékenység” kapcsolatát vizsgáljuk. Pár hónappal ezelőtt kezdtünk felfigyelni erre az összefüggésre, de akkor még sötétben tapogatóztunk és nem volt elegendő időnk az esetlegesen fellelhető tudományos és laborvizsgálati háttér áttanulmányozására. Ez jelenleg is […]
Folytatva az előző bejegyzést..: 3. A harmadik kockázati tényező: a csecsemők gyomorsav és emésztési problémáinak hátterében az anyatejes táplálás hiánya vagy túl korai befejezése. Nincs értelme ezt a témát hosszasan taglalni (most nem is ez a lényeg és bizonyos oldalakon megteszik ezt mások is), megjegyzésként talán csak annyit, hogy a WHO (World Health Organization) is […]
1. Az egyik legkomolyabb ilyen kockázati tényező (ezért említjük az első helyen) az anya antibiotikum használata a terhesség alatt (vagy akár már azt megelőzően is). Teljesen mindegy, hogy milyen okból fordul elő, de ha az anya például a Streptococcus B baktériumtörzsek, vagy egyéb fertőzések ellen (mondjuk teljesen felesleges óvatosságból) antibiotikumokat szed, az egész biztosan negatív […]
Azoknak, akiknek van megfelelő klinikai tapasztalata és/vagy gyakran dolgoznak a hisztamin-intoleranciával, erős meggyőződése van arról, hogy a kihívás kiváltó oka a bélrendszer épsége és mikrobális egyensúlya. A hisztamin-intolerancia hátterében ugyanis elsősorban a bél mikroflórájának sebezhetősége áll, nem az elfogyasztott ételek vélt vagy feltételezett hisztamin-tartalma. A hisztamin-intolerancia kialakulása gyakran annak köszönhető, hogy egyenlőtlenség alakul ki a […]
„A szénhidrátok finomítása (fehér cukor, fehér liszt) három alapvető módon befolyásolja az emberi szervezetet: 1. A mesterségesen finomított cukor nyolcszor töményebb, mint a liszt, nyolcszor olyan természetellenes, és talán nyolcszor olyan veszélyes. A nyelvet és az étvágyat ez a természetellenesség téveszti meg, és vezet ahhoz, hogy túl sokat eszünk belőle. Ki enne meg több mint […]
Visszajelzés a múltheti tanfolyamról… „Kedves Lucien és Ákos! Ma egy hete Nektek köszönhetően csodásan megváltozott az életem. 2012. január 8-án vettem részt a Táplálkozás beállítás tanfolyamon, és már pár nappal azután hihetetlen változások történtek bennem. A tanfolyam előtt a több éve tartó ekcémám már olyan erős volt, hogy az arcomon és a kezemen nem volt […]
Idézet Hans-Ulrich Grimmtől A leves hazudik című könyvéből: „Az illúzióhoz, hogy egy „tyúkhúsleves” nevű termék azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiömlenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel. Ez nem olyan egyszerű. A Knorr Tyúkhúsleves csigatésztával nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez […]
Mit kérsz enni, kisfiam? – Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort – de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle! – Egyszóval te Tesco párizsit kérsz. – Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, […]
Mai bejegízésünkben azokról a zöldségekről szeretnénk beszámolni, melyek kiemelkedő helyet foglalnak el az egészséges életmód hazájában. 7 jelentősen jótékony hatású zöldség a Táplálkozás-Beállítás piramisának alapjából, melyek legjobban támogatják egészségedet és a sav-bázis egyensúly fenntartását. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a táplálkozási piramisunk „Nagyvezér” zöldségei. Magyaros hasonlattal élve ők a tányérfoglaló vezéreink és egészségünk őrei… Természetesen ennél jóval többet […]
Előző bejegyzésünket most befejezzük a maradék négy, legjótékonyabb hatású zöldségünkkel. Rajtuk kívül itt még kiemelnénk a vörös káposztát, nagyra becsült Béky László természetgyógyász barátunk ajánlására. Ő csodálatos eredményeket ért el használatával a benne lévő flavonoidok /U vitamin/ gyulladásgátló hatása és a perisztaltikát javító élelmi rost tartalma miatt. De akkor most vágjunk is bele! 4. Zeller A zellernek […]
Ebben a hírlevélben egy rövid összefoglalást szeretnénk adni Nektek arról, amit az elmúlt évek során a tanfolyamokon és a személyes konzultációkon tapasztaltunk, íme: Használunk egy saját fejlesztésű tesztet, ami nem egy laboratóriumi vagy műszeres viszgálat, viszont ami ennél fontosabb, ad egy megfelelő és biztos kiindulási pontot anyagcsere-típusunk megállapításához, az alapvető különbségek megértéséhez és későbbi felismeréséhez. […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!