Pajzsmirigy

Pajzsmirigy
2015.03.01.
Egyre többet találkozom a hölgyek pajzsmirigy-problémáival. Már-már úgy gondolom, hogy egy komolyabb népegészségügyi krízissel állunk szemben ezen a területen (is). A következőkben megpróbálom összefoglalni nagyon röviden és a teljesség igénye nélkül azt, hogy az egészséges/nem egészséges pajzsmirigy-működésnek milyen tényezői vannak eddigi tapasztalataink szerint:
  • a súlyproblémákba most nem mennék bele (elsődleges tényező), de az ezzel összefüggő inzulin-rezisztencia és a szénhidrát-anyagcsere egyéb zavarai majd minden esetben szerepet játszanak (túlingerelt hasnyálmirigy, gluténérzékenység, stb.).
  • más szervek által termelt hormonok stabil szintje, a hormonrendszer egyensúlya: legfontosabb az ösztrogén és a progeszteron. A túl sok ösztrogén (például a fogamzásgátlókban vagy a kozmetikumokban) oly mértékben borítja fel a hormonrendszert, hogy hatása évekkel későbbre is kihat, nem beszélve arról, hogy a folyamatos ösztrogén-dominancia negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését (és az elhízást is katalizálja).
  • a bélflóra egészsége: a felelőtlen antibiotikum-kúráknak és a meggondolatlan cukorfogyasztásnak komoly hatásuk van a bélflóra tönkretételében, ami pedig ha egészséges volna, nagyban hozzájárulna az egészséges pajzsmirigy-működéshez (T4-T3 átalakítás). És ehhez már nem lesz elég, ha bekapunk egy-két probiotikumot…
  • méreganyagokkal túlterhelt és rosszul működő máj: feldolgozott, tartósított élelmiszerek (étel-szerű ipari “hulladékok”), pangó epe, alváshiány, gyógyszerek, alkohol, stb.
  • gyulladásfaktorok szerepe és ezek figyelmen kívül hagyása: a vékonybél folyamatos gyulladása népbetegség és főleg a gyomorból „átszivárgó” gyomorsav okozza (például pékáruk fogyasztásakor).

Ha a vérvizsgálaton a CRP magasabb, mint 2, akkor nagyon-nagyon keresni kellene az okokat. Ha valakinek pajzsmirigy-problémái is vannak… egyáltalán valaha megnézette a háziorvos?

  • párhuzamos fennálló szelén és D-vitaminhiány (valószínűleg komoly szerves jódhiány is fennáll, de ebbe nem mennék most bele).
  • Mellékvese kimerültség: lassítja az agyalapi mirigy és a hipotalamusz működését az agyban. Majd ezen hármas működése kihat a pajzsmirigyre is.

Először ezeket a kiváltó okokat kellene maradéktalanul megoldani, mielőtt a tüneteket gyógyszeresen kezel(get)nénk…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!