A Hashimoto és egyes étrendi zsírok, “ omega-6 érzékenység”

A Hashimoto és egyes étrendi zsírok, “ omega-6 érzékenység”
2015.02.19.

Hashimoto névre hallgató pajzsmirigy-működési zavar, hosszú ideje makacsan emelkedett anti-TPO eredménnyel (500-1000 U/ml feletti értékek) járó autoimmun megbetegedés és az “ omega-6 zsírsav érzékenység” kapcsolatát vizsgáljuk.

Pár hónappal ezelőtt kezdtünk felfigyelni erre az összefüggésre, de akkor még sötétben tapogatóztunk és nem volt elegendő időnk az esetlegesen fellelhető tudományos és laborvizsgálati háttér áttanulmányozására. Ez jelenleg is folyamatban van, azonban a következő szakmai megfigyelés fontos információkat tartalmaz és ezt már vizsgálatok segítségével is sikerült bizonyítani.

Számos bejegyzésben írtam már és előadásaink alkalmával is elhangzik: a HASHIMOTO (és más TH-1-es fehérvérsejt dominanciával összefüggő autoimmun megbetegedések) és a gluténérzékenység kapcsolatáról. Ez változatlanul egyértelmű összefüggés, a legtöbb gyógyulni vágyó komoly anti-TPO csökkenésről számol be a szigorú gluténmentes étrend hatására. Mi még számos egyéb protokollal és kiegészítéssel támogatjuk meg az előbb említett étrendet. Mint például a szelénpótlás, ami több kutatás eredménye alapján önmagában is képes 20-30%-kal csökkenteni az emelkedett anti-TPO-t, ami ugye a közegészségügyi bizonyítéka ennek az egyensúlytalanságnak.

A laboreredményekből ugyancsak régóta ismerjük és figyeljük azt az összefüggést, amikor valaki a hisztamin-érzékenysége (vagy folyamatos hisztamin-túltermelődésben működik az immunrendszere) kapcsán produkál bizonyos pajzsmirigy laboreltéréseket. Az emelkedett TSH, a magas anti-TPO és a hisztamin-érzékenység ebben az esetben kéz a kézben jár.

Azonban mi a magyarázat azokra az esetekre, amikor mégsem csökken elég gyorsan az anti-TPO szint?

Nekem semmi kétségem afelől, hogy a vizsgált és követett “Gyógyulni vágyók” ezen csoportjába tartozók felelősségteljesen és kitartóan betartják a javaslatainkat és a protokolloknak megfelelően járnak el személyes gyógyulásuk érdekében. A helyes válasz a fenti kérdésre az általam jelenleg “Omega-6 érzékenység”-ként meghatározott jelenség ad, illetve keres válaszokat és biztosít további segítséget!

Ezek a páciensek – amellett, hogy erősen gluténérzékenyek és komoly emésztőrendszeri egyensúlytalanságokkal küzdenek – minden bizonnyal ERŐSEN ÉRZÉKENYEK az OMEGA-3 OMEGA-6 ZSÍRSAVAK kényes egyensúlyára is. Két létfontosságú zsírról beszélünk, melyek versengenek egymással a szervezetben. A makacsan magas anti-TPO-s Hashimotosok esetében az omega-3 alulmarad! Mindez laborvizsgálattal bizonyítható is.

Ennek kapcsán ki is alakítottunk egy próba-protokollt azon ügyfeleink számára, akiknél ezt az összefüggést sikerült felismer. A protokoll lényegi eleme, hogy a meglévő nagyon hatékony módszerek mellett drasztikusan csökkentjük az omega-6 zsírok bevitelét. Valamint ami ugyancsak nem egyszerű, igyekszünk tovább emelni az omega-3 zsírok étrendi arányát.

A mi elkötelezett és egészségtudatos ügyfeleink eddig sem fogyasztották a következő nagyon magas omega-6 tartalmú termékeket:
 • szőlőmag-olaj
 • dióolaj
 • szezámolaj
 • tökmag-olaj
 • földimogyoró
 • napraforgó
 • pekándió
 • pisztácia..
És igen, ebben a történetben a következőkkel is gond van:
 • mandula(olaj)
 • kesudió
 • DISZNÓZSÍR

Illetve minden bizonnyal egyéb, magas zsírtartalmú sertéstermékek sem billentik a szervezetet az egyensúly irányába EZEKBEN AZ ESETEKBEN (akinek nem inge, természetesen ne vegye magára). Tehát ezen termékek (legalább átmeneti) kiiktatása annak érdekében is, hogy általunk is bizonyíthatóvá válljon ez az összefüggés.

 

A mi küldetésünk az, hogy megoldásokat találjunk a legkomolyabb kihívásokra is! 

További bejegyzéseink a témában: https://taplalkozasbeallitas.hu/?s=hashimoto


 

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/photos/a.504923602891742/792162177501215/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!