Vacsora tanács

Vacsora tanács
2015.03.01.

A szervezetet támogató vacsorának a következő alapismérvei vannak:

  • tartalmazzon jól hasznosuló és megfelelő minőségű fehérjét (egyéni anyagcserétől függően ez lehet például hal, marhamáj, akár valamilyen hús, de semmiképpen sem szója). Mindez segít a melatonin és a szerotonin előállításában, valamint hozzájárul az éjszakai regenerációs folyamatok sikeréhez, és ezek egyben feltételei a jó alvásnak is.
  • az étel cukor- és keményítőtartalma legyen minél alacsonyabb vagy inkább nulla. A vérben felesleges keringő cukrokkal csak a candidát és a zsírsejteket tápláljuk az éjszaka folyamán. Aki nem alvajáró vagy alva-marathonfutó, annak erre semmi szüksége. A májunkat sem ildomos például többlet gyümölcscukor (még rosszabb tejcukor) lebontásával terhelni ebben az időszakban, főleg nem akkor, amikor méreganyagok semlegesítése (is) zajlik. Krumplipüré, dobostorta, gyümölcsös táska, grízes tészta, szilvás gombóc és társaik vacsorára kiestek.
  •  vacsorázzunk abban az időpontban, ami után biztosan nem tépjük fel újra a hűtőt 22 órakor vagy éjszaka 2-kor. Nálam például ez semmiképp sem 6 órakor van, hanem jóval később.

Megemlítek két példát, amiből ötleteket meríthettek:

  • paprikás sült ponty vagy busa, sült zellerrel.
  • mustáros marhamáj hagymákkal és brokkolival.

Saláták és egyéb friss zöldségek természetesen mind-mind szóba jöhetnek (sütőtökkel bezárólag). Vegetáriánusoknak javasolnám a halas változatot, de ha nem megoldható, akkor esetleg próbálkozhatnak jó minőségű, hosszan érlelt sajtokkal.

TIPP:

egyes kutatások szerint az alacsony gyümölcscukor-tartalmú, bogyós gyümölcsök (pl. szeder, áfonya, feketeribizli vagy a noni; kis mennyiségben) ugyancsak segíthetik a melatonin és a szerotonin termelődését…

Jó étvágyat a vacsorához!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!