Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj
Gyógynövények és fűszerek sorozatunk harmadik részében a fahéjról lesz szó…
Diozmin hatása az aranyérre
A diozmin egy flavonoid, amely leggyakrabban a citrusfélékben található meg…
Gyógynövények és fűszerek – A bazsalikom
Fogadjátok szeretettel csodálatos gyógynövényeink és fűszereink sorozatunk második részét…
A fent említett többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-6) tartalmazó növényi olajok, mint például a legtöbb közismert növényi olajok: kukorica, szója, repce, napraforgó, földimogyoró, len, mandula, tökmag, dió, stb. teljesen alkalmatlanok (és egyben legrosszabb alternatívák) sütéshez-főzéshez (azaz hőhatásnak kitenni őket TILOS! Sajnos hidegen sem az egészségmegőrzés fő képviselői…). Ezen „omega-6 olajok” nagyon erősen fogékonyak/érzékenyek a hő okozta károsodásokra (sőt, a napfényt sem tolerálják jól!)… ennek egyik oka a bennük található kettős kötések jelenléte.
Ok # 1: Egyes (általam nagyra becsült) szakértők szerint a sütés során keletkező transzzsírok kérdése ebben az esetben másodlagos. Valóban létrejönnek transzzsír-savak (és ezek önmagukban is komoly kockázatokat hordoznak), de ezek (és itt nem a margarinról beszélünk) nem okoznak olyan óriási egészségügyi gondokat, mint ezen olajok oxidációja során létrejövő, tulajdonképpen mérgező vegyi anyagok… Sütés ugyanis erősen oxidálja ezeket az olajokat. Ez okozza a keresztkötések kialakulását, a kettős kötések megváltozását, széttörését, átalakulását stb… Egyszerűen fogalmazva az olaj „széttörik” és olyan lesz, mintha egy üveggömböt nem egészben/épségben, hanem szilánkjaira törve, egy marékban nyelünk le… nem hangzik jól, ugye?!
Ok # 2: Az étrendünk amúgy is bővelkedik omega-6 zsírokban (például a sertészsír is nagyon gazdag bennük)… viszont hazai viszonyok között nagyon kevés Omega-3 zsírt (halak, puhatestűek, vadhús, velő, omega-3as tojás, algák stb.) fogyasztunk, és mindez már önmagában az omega-6 és omega-3 zsírok kényes egyensúlyának megbomlásához vezet. És például egy autoimmun-betegnél ezt az arányt nem szabad tovább borogatni…
Sütéshez/főzéshez tehát kizárólag olyan zsírokat/olajokat használjunk, amik elég „stabilak” ahhoz, hogy ellenálljanak a hő okozta sérüléseknek (és az üveggolyó ne törjön szét), mert ezek segítenek az autoimmun-folyamatok rendezésében, elősegítik a szív egészségét, normalizáljak a koleszterin-szintet, csökkentik a gyulladásokat és támogatják még a fogyást is…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!