Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A fent említett többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-6) tartalmazó növényi olajok, mint például a legtöbb közismert növényi olajok: kukorica, szója, repce, napraforgó, földimogyoró, len, mandula, tökmag, dió, stb. teljesen alkalmatlanok (és egyben legrosszabb alternatívák) sütéshez-főzéshez (azaz hőhatásnak kitenni őket TILOS! Sajnos hidegen sem az egészségmegőrzés fő képviselői…). Ezen „omega-6 olajok” nagyon erősen fogékonyak/érzékenyek a hő okozta károsodásokra (sőt, a napfényt sem tolerálják jól!)… ennek egyik oka a bennük található kettős kötések jelenléte.
Ok # 1: Egyes (általam nagyra becsült) szakértők szerint a sütés során keletkező transzzsírok kérdése ebben az esetben másodlagos. Valóban létrejönnek transzzsír-savak (és ezek önmagukban is komoly kockázatokat hordoznak), de ezek (és itt nem a margarinról beszélünk) nem okoznak olyan óriási egészségügyi gondokat, mint ezen olajok oxidációja során létrejövő, tulajdonképpen mérgező vegyi anyagok… Sütés ugyanis erősen oxidálja ezeket az olajokat. Ez okozza a keresztkötések kialakulását, a kettős kötések megváltozását, széttörését, átalakulását stb… Egyszerűen fogalmazva az olaj „széttörik” és olyan lesz, mintha egy üveggömböt nem egészben/épségben, hanem szilánkjaira törve, egy marékban nyelünk le… nem hangzik jól, ugye?!
Ok # 2: Az étrendünk amúgy is bővelkedik omega-6 zsírokban (például a sertészsír is nagyon gazdag bennük)… viszont hazai viszonyok között nagyon kevés Omega-3 zsírt (halak, puhatestűek, vadhús, velő, omega-3as tojás, algák stb.) fogyasztunk, és mindez már önmagában az omega-6 és omega-3 zsírok kényes egyensúlyának megbomlásához vezet. És például egy autoimmun-betegnél ezt az arányt nem szabad tovább borogatni…
Sütéshez/főzéshez tehát kizárólag olyan zsírokat/olajokat használjunk, amik elég „stabilak” ahhoz, hogy ellenálljanak a hő okozta sérüléseknek (és az üveggolyó ne törjön szét), mert ezek segítenek az autoimmun-folyamatok rendezésében, elősegítik a szív egészségét, normalizáljak a koleszterin-szintet, csökkentik a gyulladásokat és támogatják még a fogyást is…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!