Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
„A szénhidrátok finomítása (fehér cukor, fehér liszt) három alapvető módon befolyásolja az emberi szervezetet:
1. A mesterségesen finomított cukor nyolcszor töményebb, mint a liszt, nyolcszor olyan természetellenes, és talán nyolcszor olyan veszélyes. A nyelvet és az étvágyat ez a természetellenesség téveszti meg, és vezet ahhoz, hogy túl sokat eszünk belőle. Ki enne meg több mint egy kiló cukornádat minden nap? Ugyanez a cukormennyiség finomított formában mindössze 140 g-ot tesz ki. A mértéktelen cukorfogyasztás egyebek mellett cukorbetegséget, elhízást és szívkoszorúér-trombózist okoz.
2. A természetes növényi rostok kivonása fogszuvasodást, fogínybetegségeket, gyomorpanaszokat, visszértágulást, aranyeret és divertikulumokat okoz.
3. A fehérjék kivonása gyomorfekélyt okoz.
Csoda volna, ha a cukor és a fehér liszt, amely köztudottan tönkreteszi a fogakat, más károsodásokat nem okozna a szervezetben.
A szívkoszorúér-betegséget ez idáig a cukorbetegség „komplikációjaként” tartották számon. Mind a szívkoszorúér-betegség, mind a cukorbetegség egy közös okra vezethető vissza: a fehér cukorra és a fehér lisztre.
A dél-afrikai Natal indiai lakossága kilencszer annyi cukrot fogyaszt, mint az Indiában élő indiaiak, és rendkívül gyakori köztük a cukorbetegség előfordulási aránya: egyes vélemények szerint itt a leggyakoribb a cukorbetegség. Ha Indiában a tömegek is ennyi cukrot fogyasztanának, még belegondolni is félelmetes, milyen következményekkel számolhatnánk egy vagy két évtizeden belül.
A közegészségügyi programoknak a cukorbetegség diagnosztizálásától a preventív táplálkozás irányába kell elmozdulniuk, azaz a finomított szénhidrátok helyett a természetes szénhidrátok (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztását kell szorgalmazniuk…”
Az idézet William Dufty Cukor blues című 1975-ben kiadott könyvéből származik. A fent leírt hatások az egyéni anyagcsere gyorsaságának és típusának függvényében még komolyabb károsodásokat okozhatnak az emberi szervezetben.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!