„Itt végre jó kezekben vagy!” – interjú/Posta Renáta

„Itt végre jó kezekben vagy!” – interjú/Posta Renáta
2015.02.19.
Amikor először hallottam róla, önkéntelenül is arra gondoltam: „Ez a pasi valószínűleg nem szeret enni.” Pedig Mezei Elmira mesélt róla tavaly ősszel, az első könyvbemutatóm után. Aztán elolvastam egy interjúját, és elgondolkodtatott az a mások iránti elkötelezettség és tenni akarás, ahogy az autista gyerekek gyógyításáról beszélt. A harmadik találkozásunk már az egyik előadásán történt, ahol szorgosan jegyzetelni kezdtem. Ugyanis lebilincselő tényekről beszélt. Két óra leforgása alatt hallottam az emelkedett hisztamin-szint konkrét veszélyeiről, a progeszteron és az ösztrogén hormonok egyensúlyának felborulásáról, a Hashimoto-ról vagy további pajzsmirigy-rendellenességekről. Feljegyeztem, hogy milyen mesterséges vegyszerek tömkelege bújik meg egy-egy samponos flakonban, mosogatószerben vagy éppen készételben, és óriási felkiáltójellel írtam le, hogy Magyarországon szinte teljesen hiányzik a talajból a szelén, ami az autoimmun pajzsmirigy-zavarok és felgyorsult öregedési folyamatok egyik fő oka.

Ha még nem hallottál róla vagy nem találkoztál vele, ismerd meg Te is közelebbről őt! Elhoztam Neked egy interjú erejéig Bartha Ákost, az élelmiszerbiológust, a táplálkozáskutatót, és a Táplálkozás-Beállítás rendszerének megalapítóját. 

Módszerének sikerét és egyedülállóságát már az is mutatja, hogy ma már csak két-három hónappal későbbre tudsz nála időpontot kérni, de ezt kompenzálva rendszeres előadásain és szemináriumain koncentráltan meg tudod szerezni az életmódváltásodhoz szükséges pontosabb információkat. Azt is megtudtam, hogy imádja például a jó steaket – vagyis nagyon jó ízlése van -, tehát ezennel tiszteletbeli hedonista paleósnak tekintem. Olyannyira, hogy tudásunk legjavát ötvözve novemberben egy közös szeminárium & vacsora keretén belül is találkozhatsz velünk. De nézzük először is, mi mindenről faggattam ki őt:

Miért volt szükség a Táplálkozás-Beállítás rendszerére? Miért éppen ezzel foglalkozol?

– Kissrácként a nagymamámmal sokszor jártam fel a Hunyadi téri piacra árulni. Gyerekkorom óta foglalkoztat, hogyan hat ránk az, amit megeszünk, vagy éppen hogy készül az érlelt sonka és mitől lesz bio valami, vagy az egyik bor miért jobb, mint a másik. Egyértelmű volt, hogy mivel fogok foglalkozni. Tanultam itthon és külföldön is, dolgoztam biofarmokon, kutyaeledel-gyárban, probiotikumokat gyártó japán cégnél, táplálék-kiegészítőket kutató biotechnológia vállalatnál és így tovább. Emellett az élelmiszeripar képzett, tehát jól ismerem az általuk befolyásolt kutatásokat és téves megközelítéseket. Sok mindenbe beleláttam és egyre jobban összeállt a kép: más megközelítésre van szüksége az alternatívákra nyitott embereknek. Gondolj csak bele! Itthon a lakosság 30-45%-a rejtett gluténérzékeny, vagyis még a hivatalos vizsgálat sem mutatja ki ezt, ám az ebből előbb vagy utóbb kialakuló különböző gyulladások, krónikus ízületi problémák, sclerosis multiplex, más idegrendszeri degenerációk, bőrelváltozások, meddőség, pajzsmirigy-működési zavarok, anyagcsere-szindrómák szemmel láthatóak. A Táplálkozás-Beállítást azért hoztam létre, hogy rendet tegyen a félreértések és téves módszerek káoszában, azaz kiutat mutasson az egymásnak ellentmondó táplálkozási tanácsok útvesztőjéből… Alappillére az egyéni anyagcsere-profilok meghatározása, melynek 4 fő változata létezik. Ha valaki csupán az egészsége megőrzésére törekszik, itt akár meg is állhat, és máris sokat tett önmagáért. Ez már önmagában egy egyedi étrendet határoz meg számára. A következő szinten foglalkozunk a speciális protokollokkal, mint például az autoimmun betegségek, az élsportolói szükségletek, az inzulinrezisztenciával összefüggő kihívások (pl. PCOS vagy endometriózis) vagy akár a várandósságra való felkészülés. A rendszer legtetején az ún. domináns hormontermelő szerveket határozzuk meg és támogatjuk a megfelelő kiegészítésekkel, aminek köszönhetően véleményem szerint sikerült egy modern és adaptív értelmezését megtalálnunk az Ayurveda-nak. Ezen módszerek hatékonyságát folyamatosan fejlesztjük is. Emellett a Hagyományos Kínai Orvoslás alátámasztott megközelítéseit ugyancsak nagyra értékelem.

Mitől lesz valóban egyénre szabott a módszered?

-A rendszer minden szinten személyre szabott. Az előbb említett hármas szinthez azonban vérkép-elemzéséket, speciális labor- és ultrahangvizsgálatokat teszünk hozzá minden olyan esetben, amikor ez indokolt és a megoldás-orientáltságot célozza. Megnézünk és megfelelően értelmezünk olyan értékeket is, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Pedig ezek a legbeszédesebbek: zsíranyagcsere-arányok, helyesen értelmezett pajzsmirigy értékek, májfunkciók, fehérvérsejt-struktúrák, stb. A személyes konzultáció része, hogy a pácienseim értelmezni tudják az egész folyamatot, ami velük történik és megértik az egy-egy vizsgálati eredmény mögötti valós mondanivalót is. Még akkor is, ha csak egy teljesen átlagos, háziorvos általi vérképről beszélünk. Ez a hozzáállás a tapasztalatok szerint önmagában hiánypótló… ebből viszont az is következik, hogy passzív gyógyulás nincs: belső motivációra, elkötelezettségre, személyes felelősségre és kitartásra szüksége lesz a gyógyulni vágyónak. Minden esetben a természetes egyensúly létrehozására törekszünk, legyen szó a sérült bélflóráról, az immun- vagy a hormonrendszerről. Itt jó kezekben van mindenki, mivel a komolyabb problémákra is valódi választ és tartós megoldást kap. A gyógyulás vagy egészségmegőrzés azonban nem kényszer, hanem együttműködés és közös fejlődés. Sok esetben kockázatos lehet, ha valaki nem testre szabottan folytat egy étrendet. Például a ketogén diéta esetén nagyon fontos értelmezni az epehólyag működését (vércsoportok szerint akár), mert van, akinél inkább rombol, mint épít a túl sok hőhatásnak kitett zsír és a szénhidrát-megvonás. Az egy kaptafára épülő és minden komplexitást nélkülöző vegetáriánus étkezéssel pedig alapvetően azért nem értek egyet, mert a magas biológiai hasznosulású állati eredetű fehérjére szüksége van a szervezetünknek. Ez kőkemény antropológia, semmi más!

A Táplálkozás-Beállítás étkezési protokolljai nagyon közel vannak a paleóhoz. Te paleolit táplálkozást követsz? Ennek a pártján vagy?

– Minden jel arra mutat, hogy egy ősember – vagy eszkimó indián, ahogy szoktam még fogalmazni – anyagcseréjével születtem… de ez én vagyok! Azért szeretek azonban paleósoknak előadni, mert sokkal könnyebb dolgom van a legtöbb témában, hiszen a glutén- és egyes tejtermékek káros hatásait vagy a transzzsírok kockázatait át is ugorhatjuk, és bizonyos helyeken az Omega 6 zsírsavak túlzásba vitelének veszélyeit sem kell hosszasan bemutatnom. Ám a Táplálkozás-Beállítás módszerében van 4 alapvető anyagcsere-profil: a Különc Vega, a Fitness Guru, a Modern Vadász és az Eszkimó Indián, ami egyéni sajátosságokat és igényeket vesz figyelembe. Nagyon fontosnak tartom ezeket a különbségeket. Így például az első profilba tartozóknak keményítőtartalmú ételeket is fogunk javasolni (ami tulajdonképpen inkább egy módosított makrobiotika), míg az utolsó profilban – ahová én is tartozom – érdemes sok nyers és telített zsírfélét (pl. tojássárgája, tőkehalmáj, tisztított vaj, stb.) fogyasztani. A Táplálkozás-Beállítás speciális protokolljai tartalmazzák a leginkább őspaleo táplálkozási irányelveket (akár a gyümölcscukor komoly mérséklésével is), és ezt sokan a paleósok közül is azonnal a magukénak érzik! Mások viszont meglepődnek azon, hogy milyen szigorúak vagyunk számos esetben az anti-tápanyagokat is tartalmazó maglisztek és más diófélék korlátozásában.

Hát, igen, amikor megláttam, hogy a speciális autoimmun protokoll szerint diétázó pácienseid mi mindent nem ehetnek a paleós alapanyagok közül is, elcsodálkoztam: mit esznek egyáltalán? Mi minden van ezeken a listákon pontosan?

-Ami a tiltólistán található: a magvak, mag/diólisztek, néhány speciális esetben a zsíros sertéstermékek, a cukoralkoholok (elsősorban a nyírfacukor), a kávé, a kakaó, a nemesített gyümölcsök, stb. Ezeket nem ajánlott fogyasztani az autoimmun betegeknek a paleón belül sem. Táplálkozási irányoktól függetlenül ezek önmagukban felesleges kockázatot is jelenthetnek: pl. mellékvese-fáradtság, candida-fertőzés vagy gyümölcscukor-érzékenység esetén. Viszont például a tőkehalmáj, a tojássárgája, a kókusztej és –olaj, a tisztított vaj (ghee), a marhahús és -faggyú, a halak és a tenger gyümölcsei, a bárányhús, a belsőségek, a zselatin és az idényzöldségek rendben vannak – hogy csak néhány személyes kedvencemet említsem. Sőt, a kemény sajtok fogyasztása egyéni igények mentén ugyancsak megengedhető: igen jó zsír- és K-vitamin tartalommal rendelkeznek ugyanis.

És mi az igazság a paprika, a paradicsom és a padlizsán körül? Paleo, nem paleo?

– Egy oldalról teljesen rendben vannak: ha szezonban érettek, szabadföldiek és lehetőleg hazai termések. Most még épp tart az az időszak, amikor bátran ehetjük őket, mondjuk egy friss házi lecsóban. Egyénre szabott diéta esetén zárható csak ki a teljes fogyasztásuk, például komoly áteresztő bélszindrómák esetében.

Az orvosok, dietetikusok hogyan fogadják a tevékenységedet? Jól tudom, hogy a pácienseid és az előadásaid résztvevői között ott vannak ők is?

– Igen, többen is ott vannak, de azért még van mit tenni. Célom, hogy az orvosok és más egészségügyi szakemberek is nyissanak a Táplálkozás-Beállítás rendszere felé, és ismerjék meg részletesebben. Hiszen egymás partnerei, és nem ellenségei vagyunk. Tudományosan alátámasztott természetgyógyászatnak hívjuk azt, amivel én is foglalkozom, és arra törekszem, hogy minél több emberhez eljusson a felismerés: az az üzemanyag, amivel nap, mint nap feltankolja a szervezetét, jóval meghatározóbb az egészségére és a hogylétére, mint ahogy ezt gondolja. Vannak gyógyíthatatlannak kikiáltott kihívások, amelyekből az érintettek a Táplálkozás-Beállítás rendszerének segítségével laborvizsgálatokkal is dokumentáltan meggyógyultak. Egyértelmű, hogy ez a gondolatmenet eleinte még túl merész a hagyományos orvoslásban járatos szakemberek számára, hiszen sajnos az alkalmazott táplálkozástudományra az orvosi egyetemen egyetlen órát sem szentelnek az oktatók. Ám sok logikusan és nyitottan gondolkodó orvos meglátja az összefüggéseket, és még többet szeretne tudni ezekről, ahogyan az érdeklődő dietetikusok is. A jövőben meg fogjuk találni a módját az ismereteink szervezett átadásának.

És közben sorra gyógyulnak többek között az autoimmun betegek, a meddő hölgyek és a hormonális egyensúlytalanságokkal küzdők a kezeitek között…

-Így van. Ennél nagyobb öröm és siker nem is érhetne a munkám során. Nemrég kaptam egy levelet az egyik páciensemtől, aki 746-os anti-TPO értékkel kezdte nálunk (megjegyzés: autoimmun pajzsmirigy-érték, ami az endokrinológusok nagy része szerint nem csökkenthető, mert a háttere ismeretlen) és ez mára lement 29-re! Aki már járt ebben a cipőben, tudja, mekkora „csoda” ez, bár nekem inkább egyértelmű következménye a páciens kitartásának és belső motivációjának, valamint megközelítéseink helyességének, laborértékekkel bizonyítottan! Azt is nagyszerűnek tartom, mikor az anyukák arról számolnak be, hogy az étrendi változások hatására a gyermekük végre felveszi a szemkontaktust, elkezd rajzolni vagy elmúlik az ekcémája.

A szenvedélye a munkája és mélyen elkötelezett a páciensei iránt. Nagy szavak? Lehet, de pontosan így van. Ugyanis a mindennapokban valódi értelmet nyer minden egyes perc és óra, amivel segíthetünk másoknak egy magasabb életminőséget elérni – akár újra, akár végre először. 

Forrás: http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/2014/10/itt-vegre-jo-kezekben-vagy.html

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!