Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj
Gyógynövények és fűszerek sorozatunk harmadik részében a fahéjról lesz szó…
Diozmin hatása az aranyérre
A diozmin egy flavonoid, amely leggyakrabban a citrusfélékben található meg…
Gyógynövények és fűszerek – A bazsalikom
Fogadjátok szeretettel csodálatos gyógynövényeink és fűszereink sorozatunk második részét…
Természetesen ennél jóval többet is megemlíthetnénk, de a teljesség igény nélkül maradtunk a 7-es számnál. A következőkben használhatnánk a lúgosítás, az elsavasodás, a méregtelenítés vagy Maria Treben szavaival élve a vérképzés, vértisztítás szavakat, de egyszerűen maradjunk abban, hogy megpróbáltuk összegyűjteni nektek a hazánkban fellelhető legjótékonyabb tápanyagbombákat. Nem fogunk olyan szavakat használni, hogy cryptoxanthin, pinoresinol, kapszaicin, lutein vagy secoisolariciresinol, mert nem ez a fontos. A fontos az, hogy miért fogyasszuk őket! Ezeket a zöldségeket első sorban nyersen, azaz salátákban és turmixokban ajánlunk fogyasztásra (természetesen egészséges olajok/zsírok kiséretében):
Írhattuk volna a sóskát, a rukkolát, a medvehagymát vagy éppen bármilyen egyéb zölség levelét (karalábé, répa, brokkoli, retek, különféle saláták). Minden tanfolyamon hangsúlyozzuk, hogy fogyasszunk minél több zöld leveles zöldséget, főleg akkor, mikor szezonálisan is elérhetőek.
A spenót azért az abszolút kedvencünk, mert könnyen beszerezhető, akár kiskertben is egyszerűen termeszthető és mivel nyersen is kellemes az íze, így minden zöldturmixba és salátába keverhetjük. A spenót egy tápanyag-bomba és hihetetlenül kedvező hatást gyakorol az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epesav-képződésre is). Ő Álmos a 7 vezérünkből. Gazdag színanyagokban, valamint a következő fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza: K- , A- , C- , B2- és E vitamin, valamint Mangán, Folát, Magnézium, Vas, Kálcium, Kálium… soroljuk még? Valószinűleg Popeye sem véletlenül lett tőle olyan erős… 🙂
Egyes kutatások kimutatták, hogy a spenótban található tápanyagok és vitaminok a legjobban például a tojás vagy a zsírosabb halak kíséretében hasznosulnak… És itt nemcsak a zsírban oldódó vitaminokról van szó. Valószínűleg az egyik legkomplexebb növényi táplálékunkat ismerhetjük meg a spenótban, melyet bátran javaslunk mindennapi fogyasztásra.
A legnagyszerűbb dolog az uborkában a viztartalma (90-95%). Ennek köszönhetően hidratál, feszesíti a bőrt, ellát minket „kötött vizzel” és antioxidánsok tárházával.
Az uborkában található antioxidánsokat és egyéb kémiai vegyületeket összefüggésbe hozzák jónéhány ráktípus, többek között a mellrák, petefészek-rák, prosztatarák és hugyhólyag-rák megelőzésével. Valamint nagyon jó eredmények olvashatóak szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsán is.
Az uborka nagyobb figyelmet kell kapjon, mert táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatással van a gyomor működésére is.
Az uborka olyan vitamonokat és ásványi anyagokat biztosít, melyek segítenek a méregtelenítésben: K- és C vitamin, Kálium, Magnézium, Kálcium. Kíméletes méregtelenítés a benne lévő hatékony polyphenolokkal.
Káliumtartalma alacsonyabb, mint például a búzafűé, igy enyhébb a vízhajtó hatása is és emiatt folyamatosan fogyasztható.
Ezenkívül mindenféle krémbe mártogatható és beleszórható a krémlevesekbe is. Hazánkban szabad földön is megterem tavasztól késő őszig. Személyes kedvencünk az oliva olajos-fokhagymás csicseriborsó-krém (humusz) és 4-5 apró ”jómagyar” uborka…
Ha valóban tudatosak vagyunk a táplálkozásunkat illetően, akkor a brokkoli egy alap élelmiszer, de inkább azt mondhatjuk, hogy kötelező (persze csak akkor, ha bejön az íze). Ha tudjuk, fogyasszuk minimum hetente 3-5 alkalommal, mikor szezonja van, akkor pedig mindennap. Kicsattanó egészséget és vitalitást biztosít. Nehéz felsorolni, hogy a brokkoli pozitív hatásait mi mindennel hozták már összefüggésbe. Többek között gátolja a rákos sejtek burjánzását, támogatja az emésztőrendszert, az anyagcserét, ellát minket a zsírégetést segítő ko-enzimekkel. Emellett erősíti az immunrendszert, gátolja az öregedési folyamatokat, segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában és mindezek mellett még nagyon finom is.
Az a nagyszerű benne, hogy enyhe, rövid hőhatásnak kitéve sem veszít sokat hatóanyagaiból, igy grillezhetjük, párolhatjuk – a szárát is, sőt, fagyasztáskor is megtartja jótékony tulajdonságait. Amellett, hogy egy tápanyag szupersztár és rákmegelőző hatással rendelkezik, a Nagyvezér még tápláló is, így akár önmagában is fogyasztható. Mi imádjuk nyersen is, de személyes kedvencünk halakkal összepárolni vagy beletunkolni egy májkrémbe, de még tojással is ízletes lehet.
20-25 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak a C, K, a és a B-csoport vitaminjai, vas, kálcium… Ennyi elég is a felsorolásból, a brokkoli be is került a 7 vezér közé.
Folytatás itt!
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!