Élelmiszeripari adalékok

Élelmiszeripari adalékok
2015.03.01.
10 élelmiszer-ipari adalék E-számokkal feltüntetve,  amiket nagyon-nagy ívben KERÜLNÖTÖK KELLENE, ha meg akarjátok magatokat kímélni egynéhány daganatos és autoimmun megbetegedéstől vagy meg szeretnétek szüntetni az eddig kideríthetetlen, de folyamosan fennálló allergiás tüneteiteket.

Kezdjük ott, hogy feldolgozott élelmiszer nem létezik adalékok nélkül, melyből manapság 3-4000-et használnak nap, mint nap… tehát ami „szépen” be van csomagolva, arra már rávetül(hetne) a gyanúárnyéka. Bemelegítésként ennyit erről…

Melyek a legkönnyebben felismerhető és kiiktatható élelmiszer-ipari adalékok?

Amiket a következőkben felsorolok, azok orvosilag és egészségügyileg is nagyon “kérdőjelesek”… hogy finomanfogalmazzunk!

  1.  Nátrium- és kálium-glutamát (közismert nevükön ízfokozók. Benne lesznek szinte minden levesporban és szószban): E-621 és E-622. Genetikailag módosított anyagok használata megengedett és nagy mértekben hatnak a központi idegrendszerre. Nem, nem úgy, mint egy mosoly… Melyik hangzik jól a kettő közül?!
  2. Aszpartám (a diétás termékek és az ízesített fehérje-porok alapanyaga, ha KOFFEINNEL együtt kerül a szervezetbe, akkor nagyobb károkat okoz az agyban, mint a sör-házi pálinka kombinációja): E-951. Az aszpartámmal édesített élelmiszerek fogyasztása és a rákos megbetegedések között „valószínűsíthető” az összefüggés. Számomra ez több, mint figyelmeztető.
  3. Aceszulfám-K (az aszpartámmal közösen vagy önállóan használják, főleg rágógumikban, édességekben, édes-savanyú szószokban. Csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben manapság alapanyag): E-950. Elég új mesterséges édesítőnek számít, bár minél újabb valami, annál gyanúsabb. Főleg, hogy a veserákkal már most összefüggésbe hozható. Nézd csak meg a cukormentes ice-teádat vagy az otthoni fogkrémedet…
  4. Fehér cukor (kristály, por formában vagy utólag barnára színezve, teljesen mindegy. Finomított cukorból nem létezik egészséges… és minden cukor finomított, amíg nem a friss cukornádat rágcsálod). Komoly függőséget okoz, táplálja a rákos sejteket, becsapja az agyi receptorokat és már 500 évvel ezelőtt is szépen tizedelte az arisztokrata családok tagjait… a mesterséges édesítők mellett (aszpartám és aceszulfám-K) van véleményem a manapság divatos többi „cukorpótlóról” is… ne hagyjátok magatokat átverni!
  5. Színezékek (elsősorban a kék, vörös, sárga és zöld): E-133, E-124, E-110, E-102 és társaik, hogy csak a nagyágyúkkal foglalkozzunk, akik az egészségeteket torpedózzák. És ezek sem megenni, sem magunkra kenni nem ajánlatos… Persze, lehet őket használni, ha túl magasnak ítéljük a gyerekünk IQ-ját, kromoszóma károsodásokat akarunk okozni vagy túl sok az egészséges agysejtünk.
  6. Transzzsírok (részben vagy egészben hidrogénezett növényi olajok, például az összes margarin, növényi alapú sütőzsír és a többi. Ezek a szörnyetegek a legtöbb kekszfélében, süteményben, chipsben megtalálhatóak): külön E-számuk nincsen, de el kell olvasni az összetevőket. Benne lesznek ám a drága diétás, magos pogácsában is, csak olvassátok el az összetevőket, mielőtt vakon nyúltok a polchoz. Előszeretettel genetikailag módosított növényi olajakat is felhasználnak. Ezek a hő- és vegyhatásnak kitett növényi olajok egyszerűen széttépik az sejtmembránokat. Viszont cipőkrémnek nagyon jók, a bakancsom csak úgy fénylik tőlük!
  7. Szójaliszt és szójafehérje-koncentrátum (az olcsó májasokban és virslifélékben alapanyag, de láttam már előrecsomagolt darált húsban is. Kekszekből és pékárukból sem szokás kihagyni manapság): E-számot ide sem tudok rendelni, maradt az olvasás. Mindenképpen fogyasszunk szójafehérjét állati fehérjével együtt (májasokkal, tejtermékekkel, halakkal, húsokkal, tojásokkal), ha többek között prosztatarákkal, hasnyálmirigy-rákkal, áteresztő bélrendszer következtében fellépő autoimmun megbetegedésekkel, ásványi anyagok hiányával, 1-es típusú cukorbetegséggel vagy éppen pajzsmirigy-zavarokkal szeretnénk kórházban tölteni hosszabb-rövidebb időt. De legalább olcsóbb volt a kenőmájas, az biztos…
  8. Káliumozott sók (pácoláshoz használt sókban, fűszerkeverékekben és nem tisztázott/ellenőrzött minőségű asztali sókban szokás használni): egy példa E-508 avagy Kálium-klorid. A szervetlen kálium idegméreg és ebben a formában annyi szüksége van rá a szerverünknek, mint a metil-alkoholra. Olyan ez mintha a pálinkafőzde leakciózta volna a kisüstit, csak elfelejtették ráírni, hogy azért, mert belekerült egy kis vakságot okozó metil-alkohol. Történelem?! Hallottunk már ilyenről?!
  9. BHA, BHT és gallátok (süteménykeverékek, gabonaalapú snackek, levesporok, fűszerkeverékek, rágógumik és kozmetikumok. Sem egyedül, sem külön nem javasolnám a fogyasztásukat, ugyanis nagyon galádok ezek a gallátok): E-320, E-321 vagy a gallátok E-310, E-311, E-312. Arra érzékeny embereknél „gyaníthatóan” allergiás reakciókat váltanak ki. Na ez a finomabb megfogalmazás. A drasztikusabb rákkal, idegrendszeri problémákkal és nagyon korai öregedéssel kezdődik… ami általában nem a hamvas bőr titka.
  10. Nátrium- és kálium-benzoát ( egy-egy „szuper“ tartósítószer, a baj, hogy a fogyasztóját is tartósítja. A vastagbél baktériumai nem fogják megköszönni a jelenlétüket): E-211, E-212 valamint nagytestvérük az E-210 is. A benzoátok a bélben felszívódnak, és ez nagyon nem jó hír… a vesét is terhelik. Hosszú ideig tartó fogyasztás esetén bélrendszeri panaszokat, görcsöket és végül idegrendszeri károsodását okoznak.

Régen szerveztünk ám ingyenes termékösszetevő-elemző és felvilágosító előadásokat, de nem volt nagy az érdeklődés. Pedig mindez kicsit részletesebben gyorsan és egy életre elsajátítható ismeret…

Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén c. könyvében olvastam sokat az adalékanyagokról, most onnan puskázok:

E-249-252 (nátrium- és kálium-nitritek és nitrátok), tartósítószerek, főleg húskészítményekben gyakori a felhasználásuk, közismerten negatív hatásuk van, de az ipar számára még kellemetlenebb lenne a romlott húskészítmények elfogyasztásával járó megbetegedések magas száma, így tehát a cél szentesíti az eszközt. Szintén aggályos tartósítószer a szalicil, amelyet ipari méretekben talán már nem is használnak, a boltban azonban még mindig lehet kapni, és biztos van az a korosztály, amelyik megszokásból még ma is használja.

Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott adalékanyagok: E249, 252, 320, 321, 325, 327, 420, 579, 585 (ezek egy része fentebb már kifejtésre került).

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!