A MAKROBIOTIKA IS RÓLUNK BESZÉL…

A MAKROBIOTIKA IS RÓLUNK BESZÉL…
2015.02.19.

…csak a legtöbben nem ezt hallgatják!

Az emésztőrendszer épségének és egységének megtartása vagy éppen helyreállítása mind a Hagyományos Kínai Orvoslásban, mind a Makrobiotikában fontos szerepet tölt be… aki nem eszerint ismeri (vagy még rosszabb, tanítja) ezeket a táplálkozási megközelítéseket, annak idehaza csak javasolni tudjuk, hogy merüljön el mélyebben a kapcsolódó módszerekben (aminek a legjobb módja egy Távol-Keleti szakmai körutazás).

A makrobiotika terápiás célú csontlevese… a A Koi Koku leves:

koikoku

„Gyógyító étel Yin állapotokra. A szervezetet gyorsan juttatja energiához. Gyulladások esetén is nagyon hatásos.”

Alapja a legjinebb hal a ponty, és a legjangabb zöldség a bojtorjángyökér. Pisztrángból, lazacból, harcsából (és levesteknősből) is elkészíthető.

Összetevők:
  • 1/2 kg pisztráng (zen verzió: pikkelyestül, uszonyostul, fejestül 1 és fél cm-es szeletekre vagy 3 cm-es darabokra vágva)
  • 1 kg friss vagy 1/4-1/2 kg szárított bojtorján gyökér (gyufaszára vágjuk, evőkanál zsiradékon (nem marganinon) dinszteljük 5-10 percig)
  • 2-3 evőkanál már használt kukicha tea muszlinba zárva (a hal csontját puhítja) vagy bancha tealevél-ugyancsak használható (nyilván ez extra „feltét”)
  • Annyi víz, hogy 6-8 cm-el a hal fölött legyen a víz teteje (zen verzió: épp ellepi).

Fazékba a felszeletelt bojtorján, rá a hal, a víz, és a kukicha, forrástól lassú tűzön, gyöngyözve 2-4 órát főzzük. Zen verzió: 3-12 óra (pont mi a csontlevesünk) (elpárolgott vizet pótolni kell). Fél evőkanál finomra reszelt gyömbért is lehet hozzá adni. Így alacsony lángon 2-3 percig főzzük még. (zen verzió.: 1 órát még tovább).
Apróra vágott snidling, petrezselyem a tálaláshoz.

A nyugati verzió nagyon finom – szerintem – a zen sokkal markánsabb-szokni kell.” – köszönjük a receptet Págyi Juditnak!

Nyilvánvalóan ebben az esetben is a zselatinos fehérjeforrások jelentőségén van a hangsúly… és ezen tápanyagok vékonybelet regeneráló hatásán… melyről a Hagyományos Kínai Orvoslásban többek között úgy tartják, hogy támogatja a vérképzést, ami mindennek az alapja… persze, hiszen egészséges vékonybél egyenlő megfelelő felszívódás és hatékony vérképzés!

Müller Ildi „Főzőtanfolyamán” legközelebb azért még maradunk a marhacsontoknál…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!