A 7 ”Nagyvezér” zöldség – 2.rész

A 7 ”Nagyvezér” zöldség – 2.rész
2013.08.05.
Előző bejegyzésünket most befejezzük a maradék négy, legjótékonyabb hatású zöldségünkkel. Rajtuk kívül itt még kiemelnénk a vörös káposztát, nagyra becsült Béky László természetgyógyász barátunk ajánlására. Ő csodálatos eredményeket ért el használatával a benne lévő flavonoidok /U vitamin/ gyulladásgátló hatása és a perisztaltikát javító élelmi rost tartalma miatt. De akkor most vágjunk is bele!

4. Zeller

A zellernek is elsősorban a szárát, levelét ajánljuk most, de a gyökér is alap élelmiszer kell, hogy legyen, főleg a téli időszakban, eltarthatósága miatt. A zellerszár hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az uborka (amúgy Ákos elfogyasztja a karfiol pozsgás leveleit is – biztosak vagyunk benne, hogy legalább olyan egészségesek, mint az aloe vera). Magas Vitamin C és K tartalma mellett még olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek támogatják az optimális koleszterin-szintet és rákmegelőző hatása is jelentős.

Továbbá hozzájárul az immunrendszer  normál működéséhez és késlelteti az öregedést, valamint  felveszi a küzdelmet az asztmával is. Egyes kutatások szerint pozitív hatást fejt ki köszvény ellen, valamint segít a felesleges zsírpárnák és a méreganyag-raktárként használt „vízkocsonyák” eltávolításában. Ha ez a célunk, a zellerszárnak ott kell lennie az étrendünkben, mert ebben verhetetlen.
A répafélék is (petrezselyem, sárgarépa, vadrépa) a zellerfélék családjába tartoznak, ezeket is levelestől és rendszeresen fogyasszuk, de a kutatásaink alapján a zeller az abszolút vezéregyéniség közülük.

5. Paprika

A paprika egy antioxidáns szupersztár (biológia értelemben véve ő a kakukktojás a listánkban, ugyanis egy gyümölcsről van szó). A paprika kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a narancs, de jóval alacsonyabb a cukortartalma, ami nagyon fontos. Remélem, mostanra már mindenki elfelejtette a pasztőrözött cukros-vizeket (narancslé) és hagyjuk meg a narancsot a spanyoloknak. A piacon pedig vásároljunk a Néniknél magyar banánt (sütőtök). Nem véletlenül izolálta Szent-györgyi Albert a C Vitamint a paprikából. Erős, édes, színes, fűszeres, változatos… emellett ellát minket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mi kell ennél több? Ropogós, finom, rengeteg elkészítési módja létezik, de a legjobb nyersen. Tradicionális és népszerű magyar élelmiszer, ezért is került a vezéreink közé. Könnyen beszerezhető (a marokkói importot viszont felejtsük el- óvjuk a hazai termékeinket!) és jól tárolható.

A paprika 30 különféle karotinoidot (az A vtamin előanyaga) tartalmaz. Emellett még flavonidokat és egyéb komplex, nemrég felfedezett antioxidánsokat is. A kevésbé ismertek mellett a következő ismert vitaminokat tartalmazza: C- , B-, E- és K vitamin, valamint szerves savak. A paprika több kutatásban felbukkan a következő megbetegedések megelőzése kapcsán : szív- és érrendszeri problémák, 2-es típusú cukorbetegség, degeneratív megbetegedések és évszázadokkal ezelőtt még gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen (pl. skorbut megelőzésére, illetve az immunrendszer erősítésére).

Vegetáriánus olvasóinktól elnézést kérve, de egy magnalica húsból készült sültkolbász 2 paprikával Ákos nagy kedvence. Máskülönben a grillezett paprikából készült krémleves magokkal (tökmag, szezámmag, fenyőmag és napraforgó-mag) és nyers paprikadarabokkal ugyancsak ízletes alternatíva. Dobjunk bele uborkát és zellerszárat is!

6. Fodros kel

A fodros kel a káposztafélék családjának másik vezéralakja, de mivel gyönyörű, nagy és zöld levelei vannak, ezért szerintünk a legfontosabb a brokkoli mellett (nem lebecsülve ezzel a fehér-, kel-, lilakáposzta és a karfiol előnyeit). A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli, helyenként akár öntözés nélkül is termeszthető. Szinte bármilyen talajon megmarad. Sajnos hazánkban egy majdnem elfeledett zöldségről van szó, pont ez az egyik oka, hogy belevettük a felsorolásba, másrészről azért, mert egy igazi tápanyag-bombáról van szó.

Olyan anyagokat tartalmaz, melyek az emésztést követően rögtön működésbe lépnek. Amellett, hogy felveszi a harcot a rákos sejtekkel szemben, csökkenti a „rossz” kolszterin-szintet, ko-enzimjei segítenek az egészséges zsírok égetésében és a méregtelenítésben. Hatóanyagainak tárháza és jótékony hatásainak listája valahol a spenót és a brokkoli között van. K-, A- és vitamin C, nagy mennyiségű vérképzésben résztvevő krolofill valamint magnézium, kálcium és vas is megtalálható benne. A brokkolihoz hasonlóan enyhe hőhatásnak kitéve sem veszít sokat tápanyagaiból, sőt ezen antioxidánsok jól tűrik a fagyasztást is. Mi kell ennél több a téli időszakban…

Fagyasztás után kissé édeskéssé válik az íze, így még változatosabban felhasználható. Tőlünk északnyugatra (mint minden káposztafélét), ezt is szívesen fogyasztják húsokkal. Akinek gyorsabb az anyagcseréje és fogyaszt húst, annak javaslom is kipróbálásra… de nagyon finom tojásrántottába szórva vagy simán magokkal és olajokkal. Ha a zöldségesünk vagy a biokertészetünk nem árul fodros kelt, mindenképpen jelezzük, hogy szeretnénk venni a jövőben és ültessenek belőle.

7. Mángold

A mángold legközelebbi rokona a cékla (melyet ugyancsak levelestől fogyasszunk és akár a 7 vezérünk egyike is lehetne)… azért került be a listába, mert nagy levelei és magas víztartalmú, pozsgás szárai vannak… minden, amire szükségünk van a vitalitáshoz és a kicsattanó egészséghez. Az íze a spenóthoz hasonló, de annál erőteljesebb, jellegzetesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonlóan salátákat készítsünk, a levélnyelek pedig a spárgához (ugyancsak ódákat tudnánk zengeni a spárga jótékony hatásiról) hasonlóan használhatók fel. Mi nem szoktuk nagyon bonyolítani, letörjük és megesszük.

A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C vitamin tartalma, ezen kívül kis mennyiségű lassan felszívódó szénhidrátot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. A levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosítanak és ez nagyon-nagyon jó hír. A piros szárú mángold az egyik kedvencünk. Normál zöldségesnél általában nem kapható, de vidéki kertészetekben szinte mindig látunk. Ha nincs, jelezzük, hogy szeretnénk, hogy termesszenek vagy hozzanak ebből a táplálkozás-élettani vezérből.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!