Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
Hajdinatészta termékajánló + recept
2022.02.12.

Hajdinatészta termékajánló + recept

Bizonyos anyagcsere-profilokban, magasabb szénhidrát-igények esetén vagy éppen távol-keleti ételekhez ajánljuk az ilyen tésztaféléket.

Receptek low carb, magasabb zsír bevitelére
2022.02.07.

Receptek low carb, magasabb zsír bevitelére

Alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsír bevitel esetén ismét néhány remek étel…

A D-vitamin Covid elleni hatékonyságáról
2022.02.06.

A D-vitamin Covid elleni hatékonyságáról

A kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások….

Endometriózis: ez az étrend segíthet (A HáziPatika.com cikke)
2022.02.04.

Endometriózis: ez az étrend segíthet (A HáziPatika.com cikke)

A cikkben említett táplálkozástudományi összefüggéseket hosszú-hosszú évekkel ezelőtt is alkalmaztuk már…

Ananászos csirke rizzsel

Ananászos csirke rizzsel

Gyors, akár munkahelyi ebédnek remek.
Extra zsírt hozzáadva akár low carb étrendbe is illeszthető…

A finn szauna jótékony hatásáról
2022.02.02.

A finn szauna jótékony hatásáról

Tanulmányok szerint a rendszeres (finn) szaunahasználat csökkenti a demencia és ezen belül az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát…

Omega-6:Omega-3 zsírok arányának jelentősége krónikus térdfájdalom esetén
2022.01.24.

Omega-6:Omega-3 zsírok arányának jelentősége krónikus térdfájdalom esetén

Az osteoarthritis (OA) gyulladással, krónikus fájdalommal, funkcionális korlátokkal és pszichoszociális stresszel jár…

Három isteni recept
2022.01.19.

Három isteni recept

Receptek alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsír bevitelére…

„Szinte mindenki túlsúlyos lesz pár évtizeden belül”
2022.01.18.

„Szinte mindenki túlsúlyos lesz pár évtizeden belül”

Magyarországon kirívóan rosszak az adatok.

A Condorde podcast-je Bartha Ákossal
2022.01.17.

A Condorde podcast-je Bartha Ákossal

Kiút a táplálkozási tévhitek útvesztőjéből! Míg az emberiség első több tízezer éves történetében az elégséges táplálékhoz való hozzájutás volt a fő probléma, addig mára a Föld lakosságának éves szinten 150 millió fővel bővülő középosztálya számára az elmúlt évtizedekben nem az elégtelen mennyiségű, hanem épp a túlzott mennyiségű és/vagy rossz összetételű táplálkozás lett a legfontosabb probléma. […]

Csicseriborsó-tésztás saláta avokádóval és friss mangóval

Csicseriborsó-tésztás saláta avokádóval és friss mangóval

A színek mindig szemet gyönyörködtetőek, így télen pláne. Ezt a csicseriborsó-tésztás salátát avokádóval és néhány kocka friss mangóval dobtam fel (természetesen hazai gyümölcs, pl. alma is használható). Mellé füstölt lazacot fogyasztottam. A tészta előző nap készült és a saláta elkészítése előtt a hűtőben volt, így rezisztens keményítő is “került” bele.   Érdemes a magasabb keményítőtartalmú […]

Újabb egyszerűen elkészíthető étel receptje

Újabb egyszerűen elkészíthető étel receptje

Egyszerűen elkészíthető, tápláló és finom étel, ebédre vagy vacsorára! Grillezett újhagymás kápia paprikás quinoasaláta, balzsamecetes dresszinggel, zöld fűszer kéregben sült vad lazaccal. A képen látható lazac egy élelmiszerüzlet mélyhűtőjéből van, de természetesen magunk is elkészíthetjük ugyanezt friss lazacból (vagy más vastagabb húsú halból) és sok finomra vágott friss és szárított zöld fűszerrel (pl. bazsalikom, petrezselyem, […]

„..sikeres volt az 5. lombik…”, visszajelzés

„..sikeres volt az 5. lombik…”, visszajelzés

Ismét köszönjük a nagyszerű visszajelzést és gratulálunk:   „Úgy tűnik, hogy sikeres volt az 5. lombik beültetés, biztos vagyok benne, hogy ezt a célzott vitaminoknak és a táplálkozásnak is köszönhetem, vagyis Nektek.„ https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4912593005458091

2022 legfontosabb alapanyag trendjei

2022 legfontosabb alapanyag trendjei

2021 végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül 350 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2022 legfontosabb trendjeinek. A felmérés idén is hasznos és tanulságos eredményt hozott.   „Ahogy az iparág kiemelkedik a világjárványból, látjuk, hogy a fogyasztók az egészségre és a jólétre helyezik […]

Magnézium és vércukorszint
2021.12.29.

Magnézium és vércukorszint

A magnézium bevitele a vércukorszint és az inzulinérzékenység javulását eredményezi egy friss metaanalízis szerint (statisztikai elemzés, amely több tudományos tanulmány eredményeit veti össze):   A „Nutrients” című szakfolyóiratban 2021. november 15-én közölt randomizált, placebokontrollos vizsgálatok metaanalízise szerint a magnéziumbevitel javítja a vércukorszinteket (glükóz anyagcserét) cukorbetegek és a betegség kialakulásának kitett személyek körében (például inzulinrezisztencia, PCOS, […]

D-chiro-inositol szerepe a megfelelő inzulinválasz közvetítésében

D-chiro-inositol szerepe a megfelelő inzulinválasz közvetítésében

Az elmúlt évek klinikai bizonyítékai arra utalnak, hogy a D-chiro-inositol (továbbiakban DCI) fontos szerepet játszik a megfelelő inzulinválasz közvetítésében, vércukor- és inzulinszint-csökkentő terápiás hatása igen ígéretesnek tűnik kifejezetten PCOS (policisztás ovárium szindróma)-ben szenvedő Nőknél.   Az inzulinrezisztencia alacsony szérum DCI-szinttel jár, valamint megnövekedett a DCI-vesztés a vizeletben. PCOS-ben szenvedő nőknél a DCI-hiányát figyelték meg akkor […]

Gluténmentes diéta ADHD-ban

Gluténmentes diéta ADHD-ban

Hosszú évek után ezek a kijelentések valódi áttörések: „Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minél korábban fedezzük fel a bajt, annál hatékonyabban alkalmazhatóak a gyógyszeres kezeléstől eltérő kezelések, fejlesztések is, mint a szenzomotoros tréning, a neuro-feedback, az étrend-kiegészítők és annál hatásosabb lesz a gluténmentes diéta is.” – Dr. Csiky Miklós, Gyermekpszichiáter.   Forrás: https://egy.hu/…/az-adhd-nem-egy-nevelesi-hiba-es-nem-a…     […]

A metabolikus szindróma és barna moszatok

A metabolikus szindróma és barna moszatok

A metabolikus szindróma (például inzulinrezisztencia, elhízás vagy cukorbetegség) előfordulása egyes ázsiai országokban alacsonyabb, mint a világ más részein, például hazánkban. Egyes kutatók emiatt azt gyanítják, hogy az étrend részeként fogyasztott barna moszatok/hínárfélék „védhetik meg” ezeket a populációkat (F1).   Egy 23 egészséges résztvevőn végzett randomizált, kontrollos vizsgálatban 1 x 500 mg-nyi barna moszat kivonata 48,3%-kal […]

Visszajelzés

Visszajelzés

Köszönjük szépen a visszajelzést, szeretettel gratulálunk Ügyfelünknek és családjának!

Párolt lazac fekete káposztával

Párolt lazac fekete káposztával

A toszkán fekete káposzta (cavolo nero) kiváló K-, A-, C-, B-vitaminok, mangán és kalcium forrás. Ezen kívül remek vas-, magnézium- és élelmi rostforrás is. Fitotápanyagokban, pl. kvercetinben és kaempferolban gazdag, valamint flavonoidokat, pl. luteint, zeaxantint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek jótékony antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.   Az étel: lazac filé, melyet kevés olívaolajjal kentem meg, majd […]

Köszönjük a visszajelzést, sok sikert kívánunk!

Köszönjük a visszajelzést, sok sikert kívánunk!

Köszönjük a visszajelzést, sok sikert kívánunk!   „Júniusban volt személyes konzultációnk. Azóta is követem az általad javasoltakat: – az alapvető Táplálkozás-Beállítás étrendi elvek betartása (gluténmentesség, máj, hal, színes tányér, fermentált zöldségek stb.) – táplálékkiegészítők és vitaminok szintjén: napi 1x Bartha-Fucoidan, napi 2x Arktisz jód, 1 teljes „kúra” lactoferrin, és napi 6-8g Arabino-X-immuno rostkomplex. 5 teljes […]

Hajhullás és alacsony szérum D vitamin és ferritin

Hajhullás és alacsony szérum D vitamin és ferritin

Alábbi bejegyzésünkben a diffúz (szétszórt, azaz nem foltos) hajhullás, az alacsony szérum D-vitamin és ferritin kapcsolatáról hoztunk némi információt:    A diffúz, azaz az egész fejbőrre kiterjedő hajhullásnak számtalan oka lehet, mint például fiziológiai és érzelmi stressz, egyes gyógyszerek vagy éppen a tápanyag-hiányok hatása. A mi fókuszunk ez utóbbi területekre terjed ki, és az alábbiakban […]

Kacsamáj zsírjában, hagymalekvárral
2021.12.09.

Kacsamáj zsírjában, hagymalekvárral

Részlet az új, Ételöröm, életöröm című szakácskönyvünkből: “Kacsamáj zsírjában, hagymalekvárral   Hagyományosan hízott kacsamájból szokás készíteni ezt az ünnepi ételt, aminek viszont átlagosan tízszer magasabb a zsírtartalma, mint a nem tömött állat májának. Csupán gasztronómiai szempontból a hízott nyerne, de ha a tápanyagtartalmat is figyelembe vesszük, egyértelműen csak a pecsenye máj jöhet szóba. A hagymalekvárból […]

Tonhal ponzu mártással, wokos zöldségekkel

Tonhal ponzu mártással, wokos zöldségekkel

Tonhal ponzu mártással (a ponzu receptjét megtalálhatjátok az új szakácskönyvünkben), wokos zöldségekkel (pak choi és sárgarépa) és basmati rizzsel. Ritkán választom a tonhalat, egyrészről mert elvétve találkozom friss tonhallal a bevásárlásaim során, másrészről sajnos elég borsos az ára. Vékony kérget sütöttünk rá, belül épphogy átlangyosodott. Nem túl karakteres ízű hal, sok fűszert vagy ízesítést elbír […]

Időhiányban pár perces leves

Időhiányban pár perces leves

Időhiányban, akár baba mellett is, pár perces leves:   Megmaradt alapléhez adjunk rizstésztát, fűszereket (jelen helyzetben kurkuma és petrezselyem került bele) és főtt tojást. Ha picivel több időnk van, kerülhet még bele fagyasztott/friss zöldségmix is.   A napi szükséges kolin bevitelt napi 3-4 tojás- és rendszeres máj (heti 2-3 alkalommal) fogyasztásával tudjuk biztosítani. Mentális jólétünk […]

Magyar parasztreggeli, avagy spanyol tortilla recept
2021.11.30.

Magyar parasztreggeli, avagy spanyol tortilla recept

Egy újabb reggeli/ebéd/vacsora ötlet: Magyar parasztreggeli, avagy spanyol tortilla   A variációk végtelenek, hiszen majdnem minden zöldséggel elkészíthető. Szezontól függően adhatunk hozzá pl. gombát, paradicsomot, kápia paprikát vagy reszelt gyökérzöldséget.   Hozzávalók: 1 db kisebb burgonya vagy fehérhúsu édesburgonya vékony szeletekre vágva, 1 db lila-vagy fehérhagyma szeletelve, opcionálisan karikára vágott kolbász vagy kockázott szalonna (én sózott […]

Low carb, paleo menü, idény jelleggel

Low carb, paleo menü, idény jelleggel

Low carb (szénhidrát csökkentett), paleo menü, idény jelleggel: kacsamell szeletek, párolt lilakáposzta, sült sütőtök, koriander.   A lilakáposztát serpenyőben alaplével megpároltam, sóval, gyömbérrel ízesítettem. Sütőtököt sütőben megsütöttem, előzetesen zsírral megkentem, sóval, curryvel ízesítettem. Kacsamellre elsőnek serpenyőben kérget sütöttem, majd a sütőben sütöttem készre. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítettem. Ez a őszi menü színt és egészséget hoz […]

Együnk főételt reggelire is!

Együnk főételt reggelire is!

Együnk főételt reggelire is!   Változó, hogy mit eszem reggel, ugyanúgy igyekszem változatosan megoldani, mint a többi étkezésemet. Van, hogy csak valami apróságot szeretnék (Laurien), pl. kókuszjoghurt bogyós gyümölccsel, kis marék makadámdióval vagy egy mákos tápiókapuding vagy hideg „tejberizs” (kókusztejszínnel készítem). Többnyire viszont a képen látható ételekhez hasonló válogatást készítek magamnak.   Most tükörtojásra esett […]

Csoki és szaloncukor  hegyek helyett

Csoki és szaloncukor hegyek helyett

A rengeteg pékáru, nassolnivaló, édesség – és így Karácsony előtt – mikulás csoki és szaloncukor hegyek között bolyongva gyakran elgondolkodom azon, hogyan jutottunk el oda, hogy a kínált élelmiszerek jelentős része, tápanyagok szempontjából teljesen értéktelenek a számunkra. Pedig az ételeinknek elsősorban az lenne a szerepe, hogy tápláljanak minket.   Szerencsére akad bőségesen olyan is, melyeket […]

3 ételötlet
2021.11.19.

3 ételötlet

Alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsír bevitel esetén egy isteni étel: zsiradékban, pl. kacsazsíron elkészített tökfőzelék, sóval, jó sok kaporral, ízlés szerint citromlével. Mellé kacsacomb (vagy libacomb) sült fokhagymával. Jól ismert hazai ízek, nagyon szeretem! (Laurien) A másik étel pedig egy kókusztejes gyömbéres-kurkumás csirke, sült főzőbanán (biztonságos keményítő és rezisztens keményítő forrás), sült cékla és répa […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!