Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Bizonyos anyagcsere-profilokban, magasabb szénhidrát-igények esetén vagy éppen távol-keleti ételekhez ajánljuk az ilyen tésztaféléket.
Alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsír bevitel esetén ismét néhány remek étel…
A kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások….
A cikkben említett táplálkozástudományi összefüggéseket hosszú-hosszú évekkel ezelőtt is alkalmaztuk már…
Gyors, akár munkahelyi ebédnek remek. Extra zsírt hozzáadva akár low carb étrendbe is illeszthető…
Tanulmányok szerint a rendszeres (finn) szaunahasználat csökkenti a demencia és ezen belül az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát…
Az osteoarthritis (OA) gyulladással, krónikus fájdalommal, funkcionális korlátokkal és pszichoszociális stresszel jár…
Receptek alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsír bevitelére…
Magyarországon kirívóan rosszak az adatok.
Kiút a táplálkozási tévhitek útvesztőjéből! Míg az emberiség első több tízezer éves történetében az elégséges táplálékhoz való hozzájutás volt a fő probléma, addig mára a Föld lakosságának éves szinten 150 millió fővel bővülő középosztálya számára az elmúlt évtizedekben nem az elégtelen mennyiségű, hanem épp a túlzott mennyiségű és/vagy rossz összetételű táplálkozás lett a legfontosabb probléma. […]
A színek mindig szemet gyönyörködtetőek, így télen pláne. Ezt a csicseriborsó-tésztás salátát avokádóval és néhány kocka friss mangóval dobtam fel (természetesen hazai gyümölcs, pl. alma is használható). Mellé füstölt lazacot fogyasztottam. A tészta előző nap készült és a saláta elkészítése előtt a hűtőben volt, így rezisztens keményítő is “került” bele. Érdemes a magasabb keményítőtartalmú […]
Egyszerűen elkészíthető, tápláló és finom étel, ebédre vagy vacsorára! Grillezett újhagymás kápia paprikás quinoasaláta, balzsamecetes dresszinggel, zöld fűszer kéregben sült vad lazaccal. A képen látható lazac egy élelmiszerüzlet mélyhűtőjéből van, de természetesen magunk is elkészíthetjük ugyanezt friss lazacból (vagy más vastagabb húsú halból) és sok finomra vágott friss és szárított zöld fűszerrel (pl. bazsalikom, petrezselyem, […]
Ismét köszönjük a nagyszerű visszajelzést és gratulálunk: „Úgy tűnik, hogy sikeres volt az 5. lombik beültetés, biztos vagyok benne, hogy ezt a célzott vitaminoknak és a táplálkozásnak is köszönhetem, vagyis Nektek.„ https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4912593005458091
2021 végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül 350 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2022 legfontosabb trendjeinek. A felmérés idén is hasznos és tanulságos eredményt hozott. „Ahogy az iparág kiemelkedik a világjárványból, látjuk, hogy a fogyasztók az egészségre és a jólétre helyezik […]
A magnézium bevitele a vércukorszint és az inzulinérzékenység javulását eredményezi egy friss metaanalízis szerint (statisztikai elemzés, amely több tudományos tanulmány eredményeit veti össze): A „Nutrients” című szakfolyóiratban 2021. november 15-én közölt randomizált, placebokontrollos vizsgálatok metaanalízise szerint a magnéziumbevitel javítja a vércukorszinteket (glükóz anyagcserét) cukorbetegek és a betegség kialakulásának kitett személyek körében (például inzulinrezisztencia, PCOS, […]
Az elmúlt évek klinikai bizonyítékai arra utalnak, hogy a D-chiro-inositol (továbbiakban DCI) fontos szerepet játszik a megfelelő inzulinválasz közvetítésében, vércukor- és inzulinszint-csökkentő terápiás hatása igen ígéretesnek tűnik kifejezetten PCOS (policisztás ovárium szindróma)-ben szenvedő Nőknél. Az inzulinrezisztencia alacsony szérum DCI-szinttel jár, valamint megnövekedett a DCI-vesztés a vizeletben. PCOS-ben szenvedő nőknél a DCI-hiányát figyelték meg akkor […]
Hosszú évek után ezek a kijelentések valódi áttörések: „Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minél korábban fedezzük fel a bajt, annál hatékonyabban alkalmazhatóak a gyógyszeres kezeléstől eltérő kezelések, fejlesztések is, mint a szenzomotoros tréning, a neuro-feedback, az étrend-kiegészítők és annál hatásosabb lesz a gluténmentes diéta is.” – Dr. Csiky Miklós, Gyermekpszichiáter. Forrás: https://egy.hu/…/az-adhd-nem-egy-nevelesi-hiba-es-nem-a… […]
A metabolikus szindróma (például inzulinrezisztencia, elhízás vagy cukorbetegség) előfordulása egyes ázsiai országokban alacsonyabb, mint a világ más részein, például hazánkban. Egyes kutatók emiatt azt gyanítják, hogy az étrend részeként fogyasztott barna moszatok/hínárfélék „védhetik meg” ezeket a populációkat (F1). Egy 23 egészséges résztvevőn végzett randomizált, kontrollos vizsgálatban 1 x 500 mg-nyi barna moszat kivonata 48,3%-kal […]
Köszönjük szépen a visszajelzést, szeretettel gratulálunk Ügyfelünknek és családjának!
A toszkán fekete káposzta (cavolo nero) kiváló K-, A-, C-, B-vitaminok, mangán és kalcium forrás. Ezen kívül remek vas-, magnézium- és élelmi rostforrás is. Fitotápanyagokban, pl. kvercetinben és kaempferolban gazdag, valamint flavonoidokat, pl. luteint, zeaxantint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek jótékony antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az étel: lazac filé, melyet kevés olívaolajjal kentem meg, majd […]
Köszönjük a visszajelzést, sok sikert kívánunk! „Júniusban volt személyes konzultációnk. Azóta is követem az általad javasoltakat: – az alapvető Táplálkozás-Beállítás étrendi elvek betartása (gluténmentesség, máj, hal, színes tányér, fermentált zöldségek stb.) – táplálékkiegészítők és vitaminok szintjén: napi 1x Bartha-Fucoidan, napi 2x Arktisz jód, 1 teljes „kúra” lactoferrin, és napi 6-8g Arabino-X-immuno rostkomplex. 5 teljes […]
Alábbi bejegyzésünkben a diffúz (szétszórt, azaz nem foltos) hajhullás, az alacsony szérum D-vitamin és ferritin kapcsolatáról hoztunk némi információt: A diffúz, azaz az egész fejbőrre kiterjedő hajhullásnak számtalan oka lehet, mint például fiziológiai és érzelmi stressz, egyes gyógyszerek vagy éppen a tápanyag-hiányok hatása. A mi fókuszunk ez utóbbi területekre terjed ki, és az alábbiakban […]
Részlet az új, Ételöröm, életöröm című szakácskönyvünkből: “Kacsamáj zsírjában, hagymalekvárral Hagyományosan hízott kacsamájból szokás készíteni ezt az ünnepi ételt, aminek viszont átlagosan tízszer magasabb a zsírtartalma, mint a nem tömött állat májának. Csupán gasztronómiai szempontból a hízott nyerne, de ha a tápanyagtartalmat is figyelembe vesszük, egyértelműen csak a pecsenye máj jöhet szóba. A hagymalekvárból […]
Tonhal ponzu mártással (a ponzu receptjét megtalálhatjátok az új szakácskönyvünkben), wokos zöldségekkel (pak choi és sárgarépa) és basmati rizzsel. Ritkán választom a tonhalat, egyrészről mert elvétve találkozom friss tonhallal a bevásárlásaim során, másrészről sajnos elég borsos az ára. Vékony kérget sütöttünk rá, belül épphogy átlangyosodott. Nem túl karakteres ízű hal, sok fűszert vagy ízesítést elbír […]
Időhiányban, akár baba mellett is, pár perces leves: Megmaradt alapléhez adjunk rizstésztát, fűszereket (jelen helyzetben kurkuma és petrezselyem került bele) és főtt tojást. Ha picivel több időnk van, kerülhet még bele fagyasztott/friss zöldségmix is. A napi szükséges kolin bevitelt napi 3-4 tojás- és rendszeres máj (heti 2-3 alkalommal) fogyasztásával tudjuk biztosítani. Mentális jólétünk […]
Egy újabb reggeli/ebéd/vacsora ötlet: Magyar parasztreggeli, avagy spanyol tortilla A variációk végtelenek, hiszen majdnem minden zöldséggel elkészíthető. Szezontól függően adhatunk hozzá pl. gombát, paradicsomot, kápia paprikát vagy reszelt gyökérzöldséget. Hozzávalók: 1 db kisebb burgonya vagy fehérhúsu édesburgonya vékony szeletekre vágva, 1 db lila-vagy fehérhagyma szeletelve, opcionálisan karikára vágott kolbász vagy kockázott szalonna (én sózott […]
Low carb (szénhidrát csökkentett), paleo menü, idény jelleggel: kacsamell szeletek, párolt lilakáposzta, sült sütőtök, koriander. A lilakáposztát serpenyőben alaplével megpároltam, sóval, gyömbérrel ízesítettem. Sütőtököt sütőben megsütöttem, előzetesen zsírral megkentem, sóval, curryvel ízesítettem. Kacsamellre elsőnek serpenyőben kérget sütöttem, majd a sütőben sütöttem készre. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítettem. Ez a őszi menü színt és egészséget hoz […]
Együnk főételt reggelire is! Változó, hogy mit eszem reggel, ugyanúgy igyekszem változatosan megoldani, mint a többi étkezésemet. Van, hogy csak valami apróságot szeretnék (Laurien), pl. kókuszjoghurt bogyós gyümölccsel, kis marék makadámdióval vagy egy mákos tápiókapuding vagy hideg „tejberizs” (kókusztejszínnel készítem). Többnyire viszont a képen látható ételekhez hasonló válogatást készítek magamnak. Most tükörtojásra esett […]
A rengeteg pékáru, nassolnivaló, édesség – és így Karácsony előtt – mikulás csoki és szaloncukor hegyek között bolyongva gyakran elgondolkodom azon, hogyan jutottunk el oda, hogy a kínált élelmiszerek jelentős része, tápanyagok szempontjából teljesen értéktelenek a számunkra. Pedig az ételeinknek elsősorban az lenne a szerepe, hogy tápláljanak minket. Szerencsére akad bőségesen olyan is, melyeket […]
Alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsír bevitel esetén egy isteni étel: zsiradékban, pl. kacsazsíron elkészített tökfőzelék, sóval, jó sok kaporral, ízlés szerint citromlével. Mellé kacsacomb (vagy libacomb) sült fokhagymával. Jól ismert hazai ízek, nagyon szeretem! (Laurien) A másik étel pedig egy kókusztejes gyömbéres-kurkumás csirke, sült főzőbanán (biztonságos keményítő és rezisztens keményítő forrás), sült cékla és répa […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!