Omega-6:Omega-3 zsírok arányának jelentősége krónikus térdfájdalom esetén

Omega-6:Omega-3 zsírok arányának jelentősége krónikus térdfájdalom esetén
2022.01.24.

Az osteoarthritis (OA) gyulladással, krónikus fájdalommal, funkcionális korlátokkal és pszichoszociális stresszel jár. A magas Omega-3 (n-3: többszörösen telítetlen zsírsavak – PUFA) zsírok bevitele alacsonyabb gyulladásos mediátor-szinttel, fájdalomcsillapító hatással és adaptív kognitív/érzelmi működéssel jár együtt. A magas Omega-6 (n-6) PUFA bevitel pedig gyulladással, fájdalomkeltő hatással és pszichológiai distresszel jár együtt. Bár az Omega-3 pótlással kapcsolatos eredmények a térd OA-ban vegyesek, az n-6:n-3 arány és további mérések figyelembevétele jobb megértést nyújthat e zsírok lehetséges jelentőségéről az OA-ban. Az n-6:n-3 arány ajánlott és tipikus tartományai alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a térdfájdalommal küzdő felnőtteknél a magas n-6:n-3 aránnyal rendelkezőknél nagyobb fájdalom/funkcionális korlátok, fájdalomérzékenység és pszichoszociális distressz jelentkezik az alacsony n-6:n-3 aránnyal rendelkezőkhöz képest.

Jelen tanulmányban a fájdalom, valamint a fizikai és pszichoszociális működés keresztmetszeti vizsgálatát 167, térd OA-ban szenvedő 45-85 év közötti résztvevő körében végezték el. Vérmintákat vettek, és meghatározták a plazma n-6:n-3 PUFA arányát, majd összehasonlították az alacsony és a magas arányú csoportokat. A magas n-6 arányú csoport nagyobb fájdalomról, funkcionális korlátokról és stresszről számolt be. Mindezek alapján a kutatók azt a megállapítást tették, hogy a térdfájdalommal küzdő felnőtteknél a magas n-6:n-3 arány nagyobb fájdalommal/funkcionális korlátokkal, fájdalomérzékenységgel és pszichoszociális distresszel jár az alacsony arányú csoporthoz képest.

Megjegyzés: Fogyasszunk (ez esetben is) kevesebb bő étolajban/étolajjal készült ételt és több zsíros halat.

Forrás: Sibille, Kimberly T et al. “Omega-6: Omega-3 PUFA Ratio, Pain, Functioning, and Distress in Adults With Knee Pain.” The Clinical journal of pain vol. 34,2 (2018): 182-189.doi:10.1097/AJP.00000000000005

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4966161313434593


Ajánlott termékeink:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!