Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
Az osteoarthritis (OA) gyulladással, krónikus fájdalommal, funkcionális korlátokkal és pszichoszociális stresszel jár. A magas Omega-3 (n-3: többszörösen telítetlen zsírsavak – PUFA) zsírok bevitele alacsonyabb gyulladásos mediátor-szinttel, fájdalomcsillapító hatással és adaptív kognitív/érzelmi működéssel jár együtt. A magas Omega-6 (n-6) PUFA bevitel pedig gyulladással, fájdalomkeltő hatással és pszichológiai distresszel jár együtt. Bár az Omega-3 pótlással kapcsolatos eredmények a térd OA-ban vegyesek, az n-6:n-3 arány és további mérések figyelembevétele jobb megértést nyújthat e zsírok lehetséges jelentőségéről az OA-ban. Az n-6:n-3 arány ajánlott és tipikus tartományai alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a térdfájdalommal küzdő felnőtteknél a magas n-6:n-3 aránnyal rendelkezőknél nagyobb fájdalom/funkcionális korlátok, fájdalomérzékenység és pszichoszociális distressz jelentkezik az alacsony n-6:n-3 aránnyal rendelkezőkhöz képest.
Jelen tanulmányban a fájdalom, valamint a fizikai és pszichoszociális működés keresztmetszeti vizsgálatát 167, térd OA-ban szenvedő 45-85 év közötti résztvevő körében végezték el. Vérmintákat vettek, és meghatározták a plazma n-6:n-3 PUFA arányát, majd összehasonlították az alacsony és a magas arányú csoportokat. A magas n-6 arányú csoport nagyobb fájdalomról, funkcionális korlátokról és stresszről számolt be. Mindezek alapján a kutatók azt a megállapítást tették, hogy a térdfájdalommal küzdő felnőtteknél a magas n-6:n-3 arány nagyobb fájdalommal/funkcionális korlátokkal, fájdalomérzékenységgel és pszichoszociális distresszel jár az alacsony arányú csoporthoz képest.
Megjegyzés: Fogyasszunk (ez esetben is) kevesebb bő étolajban/étolajjal készült ételt és több zsíros halat.
Forrás: Sibille, Kimberly T et al. “Omega-6: Omega-3 PUFA Ratio, Pain, Functioning, and Distress in Adults With Knee Pain.” The Clinical journal of pain vol. 34,2 (2018): 182-189.doi:10.1097/AJP.00000000000005
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4966161313434593
Ajánlott termékeink:
GAL Ω3 Halolaj
GAL Q10 lazacolaj
GAL Omega-3 Eco
Pharma Nord Bio-Omega 7 60db kapszula
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!