A metabolikus szindróma és barna moszatok

A metabolikus szindróma és barna moszatok
Rebeka
2021.12.29.
A metabolikus szindróma (például inzulinrezisztencia, elhízás vagy cukorbetegség) előfordulása egyes ázsiai országokban alacsonyabb, mint a világ más részein, például hazánkban. Egyes kutatók emiatt azt gyanítják, hogy az étrend részeként fogyasztott barna moszatok/hínárfélék “védhetik meg” ezeket a populációkat (F1).
 
Egy 23 egészséges résztvevőn végzett randomizált, kontrollos vizsgálatban 1 x 500 mg-nyi barna moszat kivonata 48,3%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Az étkezés utáni inzulinszint jelentős csökkenését és az inzulinérzékenység javulását is megfigyelték (F2).
Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy a barna algák kivonatából előállított polifenolos frakciók (színanyagok) javítják az éhgyomri szérum glükózszintet, és “tompítják” a vércukorszint emelkedését orális cukorterhelés után. Az ilyen típusú polifenol-kivonatot kapók összkoleszterinszintje is csökkent (F3). Ebben a kutatásban is Ascophyllum nodosum nevű algát használtak, mely Észak-Európa tengereiben és az itt élők étrendjében is megtalálható.
 
 
Források:
  1. Teas J, Baldeon ME, Chiriboga DE, Davis JR, Sarries AJ, Braverman LE. Could dietary seaweed reverse the metabolic syndrome? Asia Pacific journal of clinical nutrition. 2009;18(2):145-154.
  2. Paradis ME, Couture P, Lamarche B. A randomized crossover placebo-controlled trial investigating the effect of brown seaweed (Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus) on postchallenge plasma glucose and insulin levels in men and women. Appl Physiol Nutr Metab. 2011;36(6):913-9.
  3. Zhang J, Tiller C, Shen J, Wang C, Girouard GS, Dennis D, . . . Ewart HS. Antidiabetic properties of polysaccharide- and polyphenolic-enriched fractions from the brown seaweed Ascophyllum nodosum. Canadian journal of physiology and pharmacology. Nov 2007;85(11):1116-1123.

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4830036190380440

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!

KIÚT AZ INZULINREZISZTENCIÁBÓL!Január 26. 17:45 ELŐADÓ: Bartha Ákos táplálkozás-kutató

Így gyógyulhatsz ki az IR-ból!

  • Valóban arany középút-e a ”160 gramm szénhidrát diéta”??
  • Tévhitek és buktatók az IR-t érintő táplálkozásban. 
  • Melyek a gyakorlatban valóban működő, hatékony megoldások az inzulinrezisztenciára?
  • Kiváló lehetőség az eltervezett életmódváltáshoz is!

Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetben, hogy megtaláld az egyensúlyt.