Hajhullás és alacsony szérum D vitamin és ferritin

Hajhullás és alacsony szérum D vitamin és ferritin
2021.12.29.
Alábbi bejegyzésünkben a diffúz (szétszórt, azaz nem foltos) hajhullás, az alacsony szérum D-vitamin és ferritin kapcsolatáról hoztunk némi információt: 
 

A diffúz, azaz az egész fejbőrre kiterjedő hajhullásnak számtalan oka lehet, mint például fiziológiai és érzelmi stressz, egyes gyógyszerek vagy éppen a tápanyag-hiányok hatása. A mi fókuszunk ez utóbbi területekre terjed ki, és az alábbiakban részletezett, forrásban megjelölt kutatás is ezt a témát járja körül.

A kutatás célja a (vér)szérum ferritin, folsav, B12-vitamin, cink, TSH és D-vitamin szintjének összehasonlítása volt diffúz hajhullással rendelkező és egészséges egyének esetén. A vizsgálatba 54 hajhullással küszködő (47 nő, 7 férfi) és 55 egészséges személyt vontak be (47 nő, 8 férfi). A kutatók a ferritin, folsav, B12-vitamin, cink, pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) és 25-hidroxivitamin-D szérumszintjét minden résztvevőnél retrospektív módon értékelték.
 
A folsav, a B12-vitamin, a cink, és a TSH szérumkoncentrációja hasonló volt a két csoportban, azonban az átlagos szérum ferritin (a „vasraktárak”) és hidroxivitamin-D szintje szignifikánsan alacsonyabb volt a hajhullásban szenvedő egyéneknél, mint az egészségeseknél.
Ezen vizsgálat eredményei tehát azt mutatják, hogy a vérszérum alacsony ferritin- és D-vitaminszintje összefüggésbe hozható a diffúz hajhullással.
 
Nem győzzük mi sem hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepe van a D-vitaminnak a legtöbb egészségügyi kihívás esetén, de egyéni konzultációinkon, laborelemzés esetén nagyon gyakran felmerül a ferritin érték is, amely a szervezet vasraktárairól ad felvilágosítást, ugyanakkor az optimális pajzsmirigyműködéshez is szükséges.
 
Ilyen és ehhez hasonló témák merülnek fel előadásainkon is:
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/ 
 
 
Forrás:
Tamer, F., Yuksel, M., Karabag, Y. (2020). Serum ferritin and vitamin D levels should be evaluated in patients with diffuse hair loss prior to treatment. Advances in Dermatology and Allergology, 37(3), 407–411. doi:10.5114/ada.2020.96251

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4793260024058057

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!