Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Egy éven át követték a D-vitamin hatásait egy vizsgálat során, melyben a Sclerosis Multiplex-xel (SM) összefüggő „rohamok” visszatérési aránya 27% -kal alacsonyabbnak bizonyult a kiindulási értékhez képest D-vitamin szedése mellett (F). Egy másik, nagy dózisú D-vitamin vizsgálatban a kiegészítést kapó SM-betegek kevesebb aktív lézióval rendelkeztek a 28 hetes időszak végére (F). Tekintettel a D-vitamin e […]
Akinek a gyereke nem válogat és az első pillanattól jó evő, az nyugodtan mosolyogjon, és nyugtázza, hogy könnyű dolga van . Nálunk a fentiek teljes ellentéte jellemző kb. 1 napos korától az ífjú hölgynek, így aztán a kreativitására igencsak szükség volt és van is a mai napig (5 éves). A képen a “napocska husit” láthatjátok, aminek […]
AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek. Az AGE-k fő forrásai azok az élelmiszerek, amelyek száraz hőkezelésen mennek keresztül annak érdekében, hogy javítsák az íz és az aroma tulajdonságaikat, mint például chipszek, kekszek, sütemények vagy reggeliző pelyhek, valamint egyes húsok és húskészítmények. Számos kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy az AGE-k képesek fokozni […]
Az endometriózissal összefüggő fájdalom és meddőség valószínűsíthető oka a megnövekedett gyulladás a szervezetben (Sekhon 2013, Bulun 2009).Az omega-3 zsírsavak nagy érdeklődést keltettek ez ügyben is, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt (Zhang 2012). Valószínűleg a gyulladáscsökkentés az egyik fő hatásmechanizmusa, ami segíthet megelőzni az endometriózis kialakulását (Missmer 2010).Egy nagy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél akik nagyobb mennyiségben […]
Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a hagyományos értelemben vett cöliákiával vagyis lisztérzékenységgel nem diagnosztizált személyek kizárják étrendjükbők a gluténtartalmú élelmiszereket. Az alább ismertetett vizsgálat az NCGS és a hisztaminintolerancia között feltételez kapcsolatot. A vizsgálat bevezetése:Az ételintoleranciák és egyes felszívódási zavarok bizonyos élelmiszer-összetevőktől, például szénhidrátoktól (főleg tejcukor és gyümölcscukor) , de akár biogén aminoktól is […]
Ma vacsorára egy új receptkombinációt készítettem:tengeri herkentyűs-zöldséges-kókusztejszínes hajdinatészta. Ez alkalommal a zöldség fehérrépa és kelkáposzta volt. A zöldségeket először sós vízben, majd kókusztejszínnel megpároltam, hozzáadtam a tengeri herkentyűket. Amikor a ragu elkészült, összekevertem a főtt hajdinatésztával. Fűszerezésnek fűszerkeveréket, fokhagymát és mustárt használtam, de remekül illik hozzá friss koriander vagy citromnád is. Szeretek friss vagy fagyasztott […]
Ma ebédre sushi szendvicset, „alga-rizs batyut” készítettem. Került bele: hűtött rizs (amit alaplében főztem meg, természetesen vízben is tökéletes), serrano sonka, saláta. jól illik hozzá házi majonéz, vagy fermentált zöldség, avokádó, uborka, stb. Azért is imádom, mert rengeteg kombináció készíthető ebből is. Algalap széleit behajtottam, ujjammal bevizeztem minimálisan, így egymáson maradt. Jól elcsomagolható, így remek […]
Gratulálunk kollégánknak és ügyfelének, további sok sikereket kívánunk! Sok lehetőség lesz megismerkedni a rendszerünkkel és tanulni tőlünk az elkövetkező pár hónapban: Aktuális, soron következő eseményeink
Szívből gratulálunk kolléganőnknek és a kedves ügyfelének, ezek nagyon szuper hírek! Mi egy eszköztárat és egy konkrét irányt tudunk mutatni a gyógyuláshoz vezető úton, viszont az utat járni az ügyfélnek kell. Nem mindig könnyű, de hamar meg lehet szokni az új életmódunkat és mint a mellékelt ábra is mutatja, nagyon-nagyon-nagyon megéri!
A kutatás célja, hogy megvizsgálja az elméletben „diétásnak” titulált kenyerek – teljes kiőrlésű kenyér, búzakorpás kenyér és rozskenyér – vércukor- és inzulinértékekre gyakorolt hatását 2-es típusú cukorbetegeknél, összehasonlítva a fehér kenyér ugyanezen laborértékekre gyakorolt hatásával. Módszer:121 fő, 2-es típusú cukorbeteg páciens 3 randomizált csoportra osztva teljes kiőrlésű gabonából-, búzakorpával készült vagy rozskenyeret kaptak. Minden csoportban […]
Csapatunknak több tagja foglalkozik emésztőrendszeri problémákkal, illetve évente kétszer megrendezésre kerül a Speciális Emésztőrendszeri Fórumestünk is, ahol rengeteget lehet tanulni az emésztőrendszeri kihívásokról és összefüggésekről. Aktuális eseményeink: Aktuális, soron következő eseményeink
Kedvenceim közül nem hiányozhat egy klasszikus avokádókrém recept. 😋🥑🥑🥑 Tipikus példája a „gyorsan nagyszerűt” recepteknek, 10 perc alatt elkészíthető. Két érett avokádót használtam, felvágtam, kanállal kiszedtem a belsejét és villával összenyomkodtam egy tálban. Ha érett, ez könnyedén kivitelezhető, nem kell turmixolni. Egy kisebb fej lilahagymát és pár szem kisebb paradicsomot apróra vágtam, belekevertem az avokádóba. Végén […]
Keressetek minket az újságárusoknál az „Amiről az orvos nem mindig beszél” magazin ehavi számában: https://www.kossuth.hu/konyv/5171/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-iii-evfolyam-12-szam-2019-december Egy rövid inzulinrezisztencia cikkel készültünk.
Hajdinatészta padlizsánkrémmel, brokkolicsírával és pirított alga chipsszel. 2 db félbevágott padlizsánt a sütőben megsütöttem. Apróra vágott vöröshagymát pároltam kókuszzsíron. A párolt hagymát, sült padlizsán belsejét (héját nem tettem bele) kis olívaolajat, mustárt, kókusztejszínt összeturmixoltam, sóval, citromlével, friss metélőhagymával ízesítettem. A zöldségkrémet a főtt tésztán tálaltam, tetejére került brokkolicsíra és alga chips. A menü előnyei: […]
Bízunk benne, hogy ebben a kormányprogramban elhangzik az étrend jelentősége is: egészen konkrétan a hazai férfiak nagymértékű testsúly és ezen belül nem alkoholos eredetű zsírmáj-problémáinak megoldása: kevesebb Taposóakna étel, omega_6 zsírforrás és gyümölcscukor, illetve több omega_3, prebiotikus rost és Nutri-Funkcionális™ étel), valamint esetleg a céltápanyagok pótlásának átmeneti fontossága (jód, szelén, D-vitamin, magnézium, E-vitamin, cink, Q10 […]
Egy bögre gyömbér tea mellett büszkén olvasom a Forbes Life téli kiadványát, amiben Bocsi Viki partnerünkkel készült interjú is olvasható. Vikivel több éve működünk együtt és követjük amit elért és folyamatosan fejleszt. Tudtátok, hogy van ételkiszállítás is náluk, belvárosban üzemeltetnek egy bisztrót és újdonságként megnyitották éttermüket is a Dohány utcában? Már többször jártunk a Kitchen […]
Nagyon örülünk, amikor egy gasztroenterológus-belgyógyász Szakorvos NCGS-t, azaz „nem cöliákiás gluténérzékenységet” diagnosztizál, hiszen mindez az alacsony FODMAP-étrendnek is szerves része. Egyes szakértők szerint az NCGS tulajdonképpen FODMAP-érintettség.Így vagy úgy, a gluténmentes étrend gyermekvállalási célok esetén is igen fontos.Ugyanez merül fel még számos egészségügyi kihívás kapcsán is (túl az emésztőrendszeri panaszokon): pl. Hashimoto thyreoiditis, endometriózis, ekcéma, […]
Mi szóltunk előre már évekkel ezelőtt: „A várandós anyák telítetlen zsírsavakban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és a gyermeknél egész életén át tartó zavarokat okozhat.” – idézet a forrásból. Telítetlen zsírsavak = (nyugatias étrendet modellezve) elsősorban omega-6 zsírforrások, azaz a legtöbb élelmiszeripari növényi zsiradék, valamint a zárt helyen tartott, kizárólag gabonával hízlalt állatok zsíros […]
Hétvégén a Táplálkozás-Beállítás™ csapatával csapatépítő vacsorát tartottunk, ilyenkor közösen főzünk, természetesen alapelveinknek megfelelő menüket. A menükből nem hiányozhatott egy jó gluténmentes-színhúsmentes mediterrán™ menü sem: kókusztejszínes-fokhagymás-citromnádas rák, zöldfűszeres burgonya, kevert saláta, brokkolicsírával. A rákot kis kókusztejszínen megpároltam, sóval, borssal, fokhagymával, citromnáddal és korianderrel ízesítettem. A burgonyát friss rozmaringgal és sóval fűszereztem, a salátára került só, kis olívaolaj […]
Vashiányos vérszegénység a várandósságok akár 20%-ban is előfordulhat, azonban mi többek között ilyen és ehhez hasonló tanulmányok miatt nem javasoljuk (az esetek 95-98%-ban) a vas egyoldalú és különálló pótlását: A laktoferrin és a vas-szulfát hatékonyságának és tolerálhatóságának (!) összehasonlítása vashiányos vérszegénységben szenvedő várandós nők esetében (prospektív, ellenőrzött, randomizált vizsgálat) A kutatók célkitűzése az volt, hogy […]
Sokszor hangsúlyozzuk, hogy legyen minél színesebb a tányérotok: az elmúlt napokban is írtunk az étrendi polifenolok (színanyagok) jótékony hatásairól, Én is törekszem rá, hogy minél színesebb legyen a tányérom. Mai reggelt is egy tápanyagdús reggelivel indítottam: spenótos hűtött rizs, sült sütőtök, tojás (opcionális), kevert saláta+retekcsíra áfonyás balzsamecettel. Sokszor hangsúlyozzuk, hogy Nőknél semmilyen szempontból ne legyen […]
„Az a stresszhelyzet pedig, amelyik rosszabbá teszi az IBS tüneteit, szintén hatással van a bélflórára. (F) Úgy tűnik, a stresszhatások elsősorban a Lactobacillusok mennyiségének csökkentését idézhetik elő. (F) Megállapítható tehát, hogy a bél–agy–mikrobiom tengely kapcsolatban van a HPA- (stressz-)tengellyel, minden bizonnyal a bolygóidegen (vagus nervus) keresztül. Nem kompetenciánk eldönteni, melyik tényező a domináns, azonban az […]
A magas gyümölcs- és zöldségfogyasztásról úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre. A gyümölcsök, zöldségek és egyes italok, például a tea és a kávé (valamint a csokoládé is) különösen gazdag étkezési polifenolokban. Különböző tanulmányok azt állítják, hogy az étrendi polifenolok védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív betegségek és a rák […]
Itt a sütőtök szezon és rájöttem, hogy idén még nem is hoztam Nektek sütőtökkrémleves receptet. Szóval, gyorsan pótlom is, és megosztom az egyik kedvenc receptemet, ahogyan én szoktam készíteni: sütőtököt nagyobb darabokra vágom, megkenem kókuszzsírral, sózom, majd a sütőben puhára sütöm. Hagymát, fokhagymát pirítok, friss rozmaringgal, majd hozzá adom a sült sütőtököt. Felöntöm alaplével, kb. […]
Lehetséges, hogy a tej tele van tápanyagokkal és „erő, egészség”; azonban mi többek között az ilyen tanulmányok miatt gondoljunk azt, hogy egyénileg „Taposóakna™” (diplomatikusan fogalmazva). A tejfogyasztás hatása a pattanásokra: megfigyeléses vizsgálatok METAANALÍZISE Háttér: A pattanások gyakori bőrbetegségek a fejlett országokban, ahol a nyugati étrend jellemző. A tej pattanásokra gyakorolt hatása rendkívül ellentmondásos. A tejfogyasztás […]
A MAKADÁMDIÓ Tulajdonságai: omega-9 zsírok prebiotikus rostok (alacsony-közepes FODMAP) számos mikrotápanyag (pl. nyomelemek). De vajon a hazai Lidlben miért nem kapható ez a termék, ráadásul ezen az áron… Mit lehet ez ellen tenni?!
Nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulása és progressziója- Az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) szerepe. A nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a felnőtt lakosság 30%-át érinti és jelenleg a májbetegségekkel kapcsolatos korai betegségek és halálesetek fő oka a világon. Kezelése nagyrészt az életmód megváltoztatásán alapul, amit a legtöbb esetben nehéz elérni. Az egyszerű zsíros máj (szteatózis) nem […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!