Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
D-vitamin hatása a Sclerosis Multiplex betegség tüneteire
2019.12.23.

D-vitamin hatása a Sclerosis Multiplex betegség tüneteire

Egy éven át követték a D-vitamin hatásait egy vizsgálat során, melyben a Sclerosis Multiplex-xel (SM) összefüggő „rohamok” visszatérési aránya 27% -kal alacsonyabbnak bizonyult a kiindulási értékhez képest D-vitamin szedése mellett (F). Egy másik, nagy dózisú D-vitamin vizsgálatban a kiegészítést kapó SM-betegek kevesebb aktív lézióval rendelkeztek a 28 hetes időszak végére (F). Tekintettel a D-vitamin e […]

Akinek a gyereke nem válogat…

Akinek a gyereke nem válogat…

Akinek a gyereke nem válogat és az első pillanattól jó evő, az nyugodtan mosolyogjon, és nyugtázza, hogy könnyű dolga van . Nálunk a fentiek teljes ellentéte jellemző kb. 1 napos korától az ífjú hölgynek, így aztán a kreativitására igencsak szükség volt és van is a mai napig (5 éves). A képen a “napocska husit” láthatjátok, aminek […]

Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása európai felnőtteknél
2019.12.17.

Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása európai felnőtteknél

AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek. Az AGE-k fő forrásai azok az élelmiszerek, amelyek száraz hőkezelésen mennek keresztül annak érdekében, hogy javítsák az íz és az aroma tulajdonságaikat, mint például chipszek, kekszek, sütemények vagy reggeliző pelyhek, valamint egyes húsok és húskészítmények. Számos kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy az AGE-k képesek fokozni […]

Az endometriózissal összefüggő fájdalom és meddőség valószínűsíthető oka

Az endometriózissal összefüggő fájdalom és meddőség valószínűsíthető oka

Az endometriózissal összefüggő fájdalom és meddőség valószínűsíthető oka a megnövekedett gyulladás a szervezetben (Sekhon 2013, Bulun 2009).Az omega-3 zsírsavak nagy érdeklődést keltettek ez ügyben is, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt (Zhang 2012). Valószínűleg a gyulladáscsökkentés az egyik fő hatásmechanizmusa, ami segíthet megelőzni az endometriózis kialakulását (Missmer 2010).Egy nagy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél akik nagyobb mennyiségben […]

Szívből gratulálunk kolléganőnknek és ügyfelének

Szívből gratulálunk kolléganőnknek és ügyfelének

A nem-cöliákiás gluténérzékenység

A nem-cöliákiás gluténérzékenység

Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a hagyományos értelemben vett cöliákiával vagyis lisztérzékenységgel nem diagnosztizált személyek kizárják étrendjükbők a gluténtartalmú élelmiszereket. Az alább ismertetett vizsgálat az NCGS és a hisztaminintolerancia között feltételez kapcsolatot. A vizsgálat bevezetése:Az ételintoleranciák és egyes felszívódási zavarok bizonyos élelmiszer-összetevőktől, például szénhidrátoktól (főleg tejcukor és gyümölcscukor) , de akár biogén aminoktól is […]

Egy új receptkombináció

Egy új receptkombináció

Ma vacsorára egy új receptkombinációt készítettem:tengeri herkentyűs-zöldséges-kókusztejszínes hajdinatészta. Ez alkalommal a zöldség fehérrépa és kelkáposzta volt. A zöldségeket először sós vízben, majd kókusztejszínnel megpároltam, hozzáadtam a tengeri herkentyűket. Amikor a ragu elkészült, összekevertem a főtt hajdinatésztával. Fűszerezésnek fűszerkeveréket, fokhagymát és mustárt használtam, de remekül illik hozzá friss koriander vagy citromnád is. Szeretek friss vagy fagyasztott […]

Alga-rizs batyu

Alga-rizs batyu

Ma ebédre sushi szendvicset, „alga-rizs batyut” készítettem. Került bele: hűtött rizs (amit alaplében főztem meg, természetesen vízben is tökéletes), serrano sonka, saláta. jól illik hozzá házi majonéz, vagy fermentált zöldség, avokádó, uborka, stb. Azért is imádom, mert rengeteg kombináció készíthető ebből is. Algalap széleit behajtottam, ujjammal bevizeztem minimálisan, így egymáson maradt. Jól elcsomagolható, így remek […]

Csodás érzés, ha segíthetünk!

Csodás érzés, ha segíthetünk!

Gratulálunk kollégánknak és ügyfelének, további sok sikereket kívánunk!    Sok lehetőség lesz megismerkedni a rendszerünkkel és tanulni tőlünk az elkövetkező pár hónapban: Aktuális, soron következő eseményeink    

Örülünk, hogy segíthettünk!

Örülünk, hogy segíthettünk!

Szívből gratulálunk kolléganőnknek és a kedves ügyfelének, ezek nagyon szuper hírek! Mi egy eszköztárat és egy konkrét irányt tudunk mutatni a gyógyuláshoz vezető úton, viszont az utat járni az ügyfélnek kell. Nem mindig könnyű, de hamar meg lehet szokni az új életmódunkat és mint a mellékelt ábra is mutatja, nagyon-nagyon-nagyon megéri! 

Korpás és teljes kiőrlésű kenyerek: mítosz vagy valóság?

Korpás és teljes kiőrlésű kenyerek: mítosz vagy valóság?

A kutatás célja, hogy megvizsgálja az elméletben „diétásnak” titulált kenyerek – teljes kiőrlésű kenyér, búzakorpás kenyér és rozskenyér – vércukor- és inzulinértékekre gyakorolt hatását 2-es típusú cukorbetegeknél, összehasonlítva a fehér kenyér ugyanezen laborértékekre gyakorolt hatásával. Módszer:121 fő, 2-es típusú cukorbeteg páciens 3 randomizált csoportra osztva teljes kiőrlésű gabonából-, búzakorpával készült vagy rozskenyeret kaptak. Minden csoportban […]

Köszönjük ügyfelünk levelét

Köszönjük ügyfelünk levelét

Csapatunknak több tagja foglalkozik emésztőrendszeri problémákkal, illetve évente kétszer megrendezésre kerül a Speciális Emésztőrendszeri Fórumestünk is, ahol rengeteget lehet tanulni az emésztőrendszeri kihívásokról és összefüggésekről. Aktuális eseményeink: Aktuális, soron következő eseményeink  

Újabb „mártogatós” recept, avokádókrém
2019.12.02.

Újabb „mártogatós” recept, avokádókrém

Kedvenceim közül nem hiányozhat egy klasszikus avokádókrém recept. 😋🥑🥑🥑 Tipikus példája a „gyorsan nagyszerűt” recepteknek, 10 perc alatt elkészíthető. Két érett avokádót használtam, felvágtam, kanállal kiszedtem a belsejét és villával összenyomkodtam egy tálban. Ha érett, ez könnyedén kivitelezhető, nem kell turmixolni. Egy kisebb fej lilahagymát és pár szem kisebb paradicsomot apróra vágtam, belekevertem az avokádóba. Végén […]

Amiről az orvos nem mindig beszél

Amiről az orvos nem mindig beszél

Keressetek minket az újságárusoknál az „Amiről az orvos nem mindig beszél” magazin ehavi számában: https://www.kossuth.hu/konyv/5171/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-iii-evfolyam-12-szam-2019-december Egy rövid inzulinrezisztencia cikkel készültünk.

Carmenta-Fórumest™ előadás részlet videoban

Carmenta-Fórumest™ előadás részlet videoban

Növényi alapú, színhúsmentes-vegetáriánus™ menü

Növényi alapú, színhúsmentes-vegetáriánus™ menü

Hajdinatészta padlizsánkrémmel, brokkolicsírával és pirított alga chipsszel. 2 db félbevágott padlizsánt a sütőben megsütöttem. Apróra vágott vöröshagymát pároltam kókuszzsíron. A párolt hagymát, sült padlizsán belsejét (héját nem tettem bele) kis olívaolajat, mustárt, kókusztejszínt összeturmixoltam, sóval, citromlével, friss metélőhagymával ízesítettem. A zöldségkrémet a főtt tésztán tálaltam, tetejére került brokkolicsíra és alga chips.   A menü előnyei: […]

Férfi túlsúly és nemzőképesség
2019.11.25.

Férfi túlsúly és nemzőképesség

Bízunk benne, hogy ebben a kormányprogramban elhangzik az étrend jelentősége is: egészen konkrétan a hazai férfiak nagymértékű testsúly és ezen belül nem alkoholos eredetű zsírmáj-problémáinak megoldása: kevesebb Taposóakna étel, omega_6 zsírforrás és gyümölcscukor, illetve több omega_3, prebiotikus rost és Nutri-Funkcionális™ étel), valamint esetleg a céltápanyagok pótlásának átmeneti fontossága (jód, szelén, D-vitamin, magnézium, E-vitamin, cink, Q10 […]

Forbes Life téli kiadványában közös interjú

Forbes Life téli kiadványában közös interjú

Egy bögre gyömbér tea mellett büszkén olvasom a Forbes Life téli kiadványát, amiben Bocsi Viki partnerünkkel készült interjú is olvasható. Vikivel több éve működünk együtt és követjük amit elért és folyamatosan fejleszt. Tudtátok, hogy van ételkiszállítás is náluk, belvárosban üzemeltetnek egy bisztrót és újdonságként megnyitották éttermüket is a Dohány utcában? Már többször jártunk a Kitchen […]

Nem cöliákiás gluténérzékenység diagnózisa

Nem cöliákiás gluténérzékenység diagnózisa

Nagyon örülünk, amikor egy gasztroenterológus-belgyógyász Szakorvos NCGS-t, azaz „nem cöliákiás gluténérzékenységet” diagnosztizál, hiszen mindez az alacsony FODMAP-étrendnek is szerves része. Egyes szakértők szerint az NCGS tulajdonképpen FODMAP-érintettség.Így vagy úgy, a gluténmentes étrend gyermekvállalási célok esetén is igen fontos.Ugyanez merül fel még számos egészségügyi kihívás kapcsán is (túl az emésztőrendszeri panaszokon): pl. Hashimoto thyreoiditis, endometriózis, ekcéma, […]

Várandós anyák telítetlen zsírsavakban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát

Várandós anyák telítetlen zsírsavakban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát

Mi szóltunk előre már évekkel ezelőtt: „A várandós anyák telítetlen zsírsavakban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és a gyermeknél egész életén át tartó zavarokat okozhat.” – idézet a forrásból. Telítetlen zsírsavak = (nyugatias étrendet modellezve) elsősorban omega-6 zsírforrások, azaz a legtöbb élelmiszeripari növényi zsiradék, valamint a zárt helyen tartott, kizárólag gabonával hízlalt állatok zsíros […]

Gluténmentes-színhúsmentes mediterrán menü

Gluténmentes-színhúsmentes mediterrán menü

Hétvégén a Táplálkozás-Beállítás™ csapatával csapatépítő vacsorát tartottunk, ilyenkor közösen főzünk, természetesen alapelveinknek megfelelő menüket. A menükből nem hiányozhatott egy jó gluténmentes-színhúsmentes mediterrán™ menü sem: kókusztejszínes-fokhagymás-citromnádas rák, zöldfűszeres burgonya, kevert saláta, brokkolicsírával. A rákot kis kókusztejszínen megpároltam, sóval, borssal, fokhagymával, citromnáddal és korianderrel ízesítettem. A burgonyát friss rozmaringgal és sóval fűszereztem, a salátára került só, kis olívaolaj […]

Vashiányos vérszegénység a várandós anyukáknál

Vashiányos vérszegénység a várandós anyukáknál

Vashiányos vérszegénység a várandósságok akár 20%-ban is előfordulhat, azonban mi többek között ilyen és ehhez hasonló tanulmányok miatt nem javasoljuk (az esetek 95-98%-ban) a vas egyoldalú és különálló pótlását: A laktoferrin és a vas-szulfát hatékonyságának és tolerálhatóságának (!) összehasonlítása vashiányos vérszegénységben szenvedő várandós nők esetében (prospektív, ellenőrzött, randomizált vizsgálat) A kutatók célkitűzése az volt, hogy […]

Legyen minél színesebb a tányérotok
2019.11.22.

Legyen minél színesebb a tányérotok

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy legyen minél színesebb a tányérotok: az elmúlt napokban is írtunk az étrendi polifenolok (színanyagok) jótékony hatásairól, Én is törekszem rá, hogy minél színesebb legyen a tányérom. Mai reggelt is egy tápanyagdús reggelivel indítottam: spenótos hűtött rizs, sült sütőtök, tojás (opcionális), kevert saláta+retekcsíra áfonyás balzsamecettel. Sokszor hangsúlyozzuk, hogy Nőknél semmilyen szempontból ne legyen […]

A stresszhelyzet hatással van a bélflórára

A stresszhelyzet hatással van a bélflórára

„Az a stresszhelyzet pedig, amelyik rosszabbá teszi az IBS tüneteit, szintén hatással van a bélflórára. (F) Úgy tűnik, a stresszhatások elsősorban a Lactobacillusok mennyiségének csökkentését idézhetik elő. (F) Megállapítható tehát, hogy a bél–agy–mikrobiom tengely kapcsolatban van a HPA- (stressz-)tengellyel, minden bizonnyal a bolygóidegen (vagus nervus) keresztül. Nem kompetenciánk eldönteni, melyik tényező a domináns, azonban az […]

Az étrendi polifenolok (színanyagok) mint antioxidánsok és rákellenes szerek

Az étrendi polifenolok (színanyagok) mint antioxidánsok és rákellenes szerek

A magas gyümölcs- és zöldségfogyasztásról úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre. A gyümölcsök, zöldségek és egyes italok, például a tea és a kávé (valamint a csokoládé is) különösen gazdag étkezési polifenolokban. Különböző tanulmányok azt állítják, hogy az étrendi polifenolok védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív betegségek és a rák […]

Taposóaknák (a 3 legveszélyesebb), Nutri-Funkcionális ételek és egyéni kérdések

Taposóaknák (a 3 legveszélyesebb), Nutri-Funkcionális ételek és egyéni kérdések

Sütőtökkrémleves recept
2019.11.13.

Sütőtökkrémleves recept

Itt a sütőtök szezon és rájöttem, hogy idén még nem is hoztam Nektek sütőtökkrémleves receptet. Szóval, gyorsan pótlom is, és megosztom az egyik kedvenc receptemet, ahogyan én szoktam készíteni: sütőtököt nagyobb darabokra vágom, megkenem kókuszzsírral, sózom, majd a sütőben puhára sütöm. Hagymát, fokhagymát pirítok, friss rozmaringgal, majd hozzá adom a sült sütőtököt. Felöntöm alaplével, kb. […]

A tejfogyasztás és a pattanások viszonya

A tejfogyasztás és a pattanások viszonya

Lehetséges, hogy a tej tele van tápanyagokkal és „erő, egészség”; azonban mi többek között az ilyen tanulmányok miatt gondoljunk azt, hogy egyénileg „Taposóakna™” (diplomatikusan fogalmazva). A tejfogyasztás hatása a pattanásokra: megfigyeléses vizsgálatok METAANALÍZISE Háttér: A pattanások gyakori bőrbetegségek a fejlett országokban, ahol a nyugati étrend jellemző. A tej pattanásokra gyakorolt ​​hatása rendkívül ellentmondásos. A tejfogyasztás […]

A diófélék abszolút királynője

A diófélék abszolút királynője

A MAKADÁMDIÓ Tulajdonságai: omega-9 zsírok prebiotikus rostok (alacsony-közepes FODMAP) számos mikrotápanyag (pl. nyomelemek). De vajon a hazai Lidlben miért nem kapható ez a termék, ráadásul ezen az áron… Mit lehet ez ellen tenni?!

Férfimeddőség kialakulása

Férfimeddőség kialakulása

Nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulása és progressziója- Az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) szerepe. A nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a felnőtt lakosság 30%-át érinti és jelenleg a májbetegségekkel kapcsolatos korai betegségek és halálesetek fő oka a világon. Kezelése nagyrészt az életmód megváltoztatásán alapul, amit a legtöbb esetben nehéz elérni. Az egyszerű zsíros máj (szteatózis) nem […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!