Legyen minél színesebb a tányérotok

Legyen minél színesebb a tányérotok
2019.11.22.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy legyen minél színesebb a tányérotok: az elmúlt napokban is írtunk az étrendi polifenolok (színanyagok) jótékony hatásairól, Én is törekszem rá, hogy minél színesebb legyen a tányérom.

Mai reggelt is egy tápanyagdús reggelivel indítottam:
spenótos hűtött rizs, sült sütőtök, tojás (opcionális), kevert saláta+retekcsíra áfonyás balzsamecettel.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy Nőknél semmilyen szempontból ne legyen pl. 140 g/nap alatt a keményítő- + rostbevitel. Gyermekvállalási célok szempontjából 140-220 napi bevitel az ideális.
Fontos, hogy a szénhidrátot teljes értékű ételekből fedezzük, ne feldolgozott formából, (pl. lisztek helyett rizs) ezzel is csökkentve a glikémiás terhelést.
Főtt keményítőt lehűtjük, mint pl. a képen látható rizs, megváltozik a keményítőtartalma, növekszik benne a rezisztens keményítők aránya. Megnövekedett szelektív rosttartalom miatt a hűtött rizs alacsonyabb glikémiás választ vált ki, pozitívan hat vércukorszintünkre. A színanyagok bevitele is jótékony hatással van a vércukorszintünkre.

A várandósság alatti étrend szempontjából fontos elkerülni a magzati túltápláltságot. Ez a kockázat elsősorban a glikémiás terhelés helyes megváltoztatásával csökkenthető.

Nem mindegy, mi kerül a tányérodra!


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!