Vashiányos vérszegénység a várandós anyukáknál

Vashiányos vérszegénység a várandós anyukáknál
2019.11.25.
Vashiányos vérszegénység a várandósságok akár 20%-ban is előfordulhat, azonban mi többek között ilyen és ehhez hasonló tanulmányok miatt nem javasoljuk (az esetek 95-98%-ban) a vas egyoldalú és különálló pótlását:

A laktoferrin és a vas-szulfát hatékonyságának és tolerálhatóságának (!) összehasonlítása vashiányos vérszegénységben szenvedő várandós nők esetében (prospektív, ellenőrzött, randomizált vizsgálat)

A kutatók célkitűzése az volt, hogy összehasonlítsák a laktoferrin és vas-szulfát hatását a szervezet vas szintjére, valamint, hogy értékeljék azok tolerálhatóságát. A prospektív, randomizált, kontrollált, kettős vak vizsgálatban 100 egészséges, azonban vashiányos várandós nő vett részt. Az „A csoport” naponta kétszer kapott 100 mg laktoferrint (igen alacsony dózis- Táplálkozás-Beállítás), míg a „B csoport” naponta egyszer 520 mg vas-szulfátot kapott.

30 nap elteltével kiértékelték a hemoglobin (Hb), a szérum ferritin, a szérum vas, valamint a transzferrin és vaskötő kapacitás (TIBC) értékeiket. Minden nőt megkértek arra, hogy vezessen naplót a lehetséges gyomor-bélrendszeri mellékhatásokról (hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés). Mindegyik tünet esetében a súlyosságukat is értékelni kellett egy 0 (hiányzó) és 3 (súlyos) közötti skálán. Az eredmények azt mutatták, hogy az A és B csoportban is szignifikánsan növekedtek a hemoglobin, a szérum ferritin és vas értékek, míg a TIBC jelentősen csökkent az alapértékekhez képest. Ezeken a területeken nem figyeltek meg szignifikáns különbségeket az A és a B csoport között.

Azonban hasi fájdalom és a székrekedés medián értéke szignifikánsan magasabb volt a vas-szulfáttal kezelt betegek esetében, mint a laktoferrin kezelésben részesülőknél! Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a laktoferrin ugyanolyan hatékonyan tudja rendezni a vasszintet (kisebb dózisokban is), mint a vas-szulfát; miközben lényegesen kevesebb gyomor-és bélrendszeri mellékhatást okoz.

És ez ugyebár nagyon nem mindegy például alacsony FODMAP-étrend esetén sem.

GAL Laktoferrin plus

Forrás:

Nappi C, Tommaselli GA, Morra I, Massaro M, Formisano C, Di Carlo C. Efficacy and tolerability of oral bovine lactoferrin compared to ferrous sulfate in pregnant women with iron deficiency anemia: a prospective controlled randomized study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2009;88(9):1031-36

Fordította: Tóth Vivien kolléganőnk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!