Alga-rizs batyu

Alga-rizs batyu
2019.12.17.

Ma ebédre sushi szendvicset, „alga-rizs batyut” készítettem.

Került bele:

  • hűtött rizs (amit alaplében főztem meg, természetesen vízben is tökéletes),
  • serrano sonka,
  • saláta.
  • jól illik hozzá házi majonéz, vagy fermentált zöldség, avokádó, uborka, stb.

Azért is imádom, mert rengeteg kombináció készíthető ebből is.

Algalap széleit behajtottam, ujjammal bevizeztem minimálisan, így egymáson maradt. Jól elcsomagolható, így remek alternatíva arra is, ha napközbeni étkezésre készülünk vagy utazunk.

A hűtött rizs rezisztens keményítőtartalma miatt inzulinrezisztencia esetében is remek alternatíva szénhidrát-bevitel kapcsán, hisz amikor a főtt keményítőt visszahűtjük, mint pl. a képen latható rizs, megváltozik a keményítőtartalma, növekszik benne a rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítők aránya. Megnövekedett szelektív rosttartalom miatt a hűtött rizs alacsonyabb glikémiás választ vált ki, pozitívan hat vércukorszintünkre.
Ez a rezisztens keményítőtartalom visszamelegítés hatására (50 fok felett) visszaalakul. Ez nem azt jelenti, hogy a sima (nem hűtött) főtt rizzsel bármi baj lenne.
Vércukor-szintünkre pozitív hatással bír, ha a keményítőket plusz zöldségekkel, egészséges zsírokkal, savanyúsággal fogyasztjuk, ezek együttes fogyasztása csökkenti a glikémiás terhelést.

Webshopunkban elérhetőek szakácskönyveink, melybe ehhez hasonló praktikus megoldásokkal igyenszünk megkönnyíteni a mindennapos étkezések kivitelezését:

https://taplalkozasbeallitas.hu/webshop/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!