Az étrendi polifenolok (színanyagok) mint antioxidánsok és rákellenes szerek

Az étrendi polifenolok (színanyagok) mint antioxidánsok és rákellenes szerek
2019.11.22.
A magas gyümölcs- és zöldségfogyasztásról úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre. A gyümölcsök, zöldségek és egyes italok, például a tea és a kávé (valamint a csokoládé is) különösen gazdag étkezési polifenolokban. Különböző tanulmányok azt állítják, hogy az étrendi polifenolok védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív betegségek és a rák egyes formái ellen is.

Az étkezési polifenolok rákellenes hatásait számos lehetséges mechanizmus révén kifejthetik, például a karcinogén ágensek eltávolításával, a rákos sejtek jelátvitelének és antioxidáns enzimatikus aktivitásának modulálásával, az apoptózis indukciójával, valamint a sejtciklus leállításával. Ezen hatások némelyike részben összefügghet az antioxidáns aktivitásával vagy az antioxidáns hatású enzimek fokozásával.

Ezért javasoljuk mi is az alacsony (gyümölcs)cukortartalmú pl. piros bogyós gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek és a zöldfűszerek/fűszernövények rendszeres fogyasztását, hiszen a bennük lévő pl. flavonoidok, pozitívan befolyásolják a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a magas vérnyomást, továbbá gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Fontos tudni, hogy az étrendi flavonoidok más antioxidánssal együtt fejtik ki a hatásukat (A-, C-, E-vitamin, szelén és jód), ezért fontos a megelőzési célú étrendkiegészítők használata és a megfelelő, változatos étrend kialakítása.

Forrás:

Chang Gung Med J. 2011 Sep-Oct;34(5):449-60.
Miao-Lin Hu, PhD

Fordította: Spindler Eszter, Táplálkozás-Beállítás™


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!