Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek – 2022.10.07.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
C-vitamin és cukorbetegség
A c-vitamin és cukorbetegség összefüggéseiről…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 2. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült podcast 2. részét a Fáklya Rádión…
Tápanyagdús nyári ebéd/vacsora + desszert recept
Amikor nagy a meleg és nincs kedvem a forró tűzhely mellett túl sokat állni…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 1. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült PODCAST 1. részét…
Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a hagyományos értelemben vett cöliákiával vagyis lisztérzékenységgel nem diagnosztizált személyek kizárják étrendjükbők a gluténtartalmú élelmiszereket. Az alább ismertetett vizsgálat az NCGS és a hisztaminintolerancia között feltételez kapcsolatot.
A vizsgálat bevezetése:Az ételintoleranciák és egyes felszívódási zavarok bizonyos élelmiszer-összetevőktől, például szénhidrátoktól (főleg tejcukor és gyümölcscukor) , de akár biogén aminoktól is (hisztamin) alakulhatnak ki, melyek nem-specifikus gasztrointesztinális és emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okoznak. A kutatás során az ételintoleranciák/felszívódási zavarok lehetséges etiológiai faktoraira koncentráltak kifejezetten ezen tüneteket megfigyelve a nem-cöliákiás gluténérzékenyeknél (NCGS)m valamint a diagnosztizáltan hisztaminérzékeny pácienseknél.
A kutatás módszere:A korábban leírt NCGS tünetek alapján megvizsgálták a NCGS kapcsolatát a hisztaminintoleranciával (HIT).
A kutatás eredményei:Úgy találták a kutatók, hogy az emésztőrendszeri és emésztőrendszeren kívüli NCGS tünetek nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek a hisztaminintoleranciában (HIT) is megjelennek.
A kutatás következtései:Miután részletesen feltártak és megvizsgáltak minden lehetséges okot a kutatásban résztvevő pácienseknél, úgy találták, hogy a célzott étrendi intervenció (táplálkozásterápia) az, ami az összetett intoleranciákra/felszívódási zavarokra is fókuszálhat. Például az alacsony FODMAP-étrend hatásosabb lehet, mint a nem célirányos, pusztán glutén- vagy laktózmentes étrend. Azonban egyéb, még komplexebb kiegészítő táplálkozásterápiák szerepe is felmerül.
Megjegyzés:
Az NCGS-t ideálisabb lenne tehát “nem-cöliákiaspecifilus, gluténtartalmú gabonákra adott egyéb érzékenységi reakciók”-ként nevezni.
Forrás:
Inflamm Res. 2018 Apr;67(4):279-284.Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten-is it due to histamine intolerance? Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Mangge H, Holasek SJ.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2778922528825160
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!