Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a hagyományos értelemben vett cöliákiával vagyis lisztérzékenységgel nem diagnosztizált személyek kizárják étrendjükbők a gluténtartalmú élelmiszereket. Az alább ismertetett vizsgálat az NCGS és a hisztaminintolerancia között feltételez kapcsolatot.
A vizsgálat bevezetése:Az ételintoleranciák és egyes felszívódási zavarok bizonyos élelmiszer-összetevőktől, például szénhidrátoktól (főleg tejcukor és gyümölcscukor) , de akár biogén aminoktól is (hisztamin) alakulhatnak ki, melyek nem-specifikus gasztrointesztinális és emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okoznak. A kutatás során az ételintoleranciák/felszívódási zavarok lehetséges etiológiai faktoraira koncentráltak kifejezetten ezen tüneteket megfigyelve a nem-cöliákiás gluténérzékenyeknél (NCGS)m valamint a diagnosztizáltan hisztaminérzékeny pácienseknél.
A kutatás módszere:A korábban leírt NCGS tünetek alapján megvizsgálták a NCGS kapcsolatát a hisztaminintoleranciával (HIT).
A kutatás eredményei:Úgy találták a kutatók, hogy az emésztőrendszeri és emésztőrendszeren kívüli NCGS tünetek nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek a hisztaminintoleranciában (HIT) is megjelennek.
A kutatás következtései:Miután részletesen feltártak és megvizsgáltak minden lehetséges okot a kutatásban résztvevő pácienseknél, úgy találták, hogy a célzott étrendi intervenció (táplálkozásterápia) az, ami az összetett intoleranciákra/felszívódási zavarokra is fókuszálhat. Például az alacsony FODMAP-étrend hatásosabb lehet, mint a nem célirányos, pusztán glutén- vagy laktózmentes étrend. Azonban egyéb, még komplexebb kiegészítő táplálkozásterápiák szerepe is felmerül.
Megjegyzés:
Az NCGS-t ideálisabb lenne tehát „nem-cöliákiaspecifilus, gluténtartalmú gabonákra adott egyéb érzékenységi reakciók”-ként nevezni.
Forrás:
Inflamm Res. 2018 Apr;67(4):279-284.Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten-is it due to histamine intolerance? Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Mangge H, Holasek SJ.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2778922528825160
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!