A nem-cöliákiás gluténérzékenység

A nem-cöliákiás gluténérzékenység
2019.12.17.

Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a hagyományos értelemben vett cöliákiával vagyis lisztérzékenységgel nem diagnosztizált személyek kizárják étrendjükbők a gluténtartalmú élelmiszereket. Az alább ismertetett vizsgálat az NCGS és a hisztaminintolerancia között feltételez kapcsolatot.

A vizsgálat bevezetése:
Az ételintoleranciák és egyes felszívódási zavarok bizonyos élelmiszer-összetevőktől, például szénhidrátoktól (főleg tejcukor és gyümölcscukor) , de akár biogén aminoktól is (hisztamin) alakulhatnak ki, melyek nem-specifikus gasztrointesztinális és emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okoznak. A kutatás során az ételintoleranciák/felszívódási zavarok lehetséges etiológiai faktoraira koncentráltak kifejezetten ezen tüneteket megfigyelve a nem-cöliákiás gluténérzékenyeknél (NCGS)m valamint a diagnosztizáltan hisztaminérzékeny pácienseknél.

A kutatás módszere:
A korábban leírt NCGS tünetek alapján megvizsgálták a NCGS kapcsolatát a hisztaminintoleranciával (HIT).

A kutatás eredményei:
Úgy találták a kutatók, hogy az emésztőrendszeri és emésztőrendszeren kívüli NCGS tünetek nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek a hisztaminintoleranciában (HIT) is megjelennek.

A kutatás következtései:
Miután részletesen feltártak és megvizsgáltak minden lehetséges okot a kutatásban résztvevő pácienseknél, úgy találták, hogy a célzott étrendi intervenció (táplálkozásterápia) az, ami az összetett intoleranciákra/felszívódási zavarokra is fókuszálhat. Például az alacsony FODMAP-étrend hatásosabb lehet, mint a nem célirányos, pusztán glutén- vagy laktózmentes étrend. Azonban egyéb, még komplexebb kiegészítő táplálkozásterápiák szerepe is felmerül.

Megjegyzés:

Az NCGS-t ideálisabb lenne tehát „nem-cöliákiaspecifilus, gluténtartalmú gabonákra adott egyéb érzékenységi reakciók”-ként nevezni.

Forrás:

Inflamm Res. 2018 Apr;67(4):279-284.
Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten-is it due to histamine intolerance? Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Mangge H, Holasek SJ.

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2778922528825160

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!