Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza – Tedd menővé a változókort!
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Étrendi szokások a termékenység fokozásához
Bizonyos táplálkozási szokások segíthetnek a termékenység fokozásában…
Freyagena Microbe R-GUT
A megfelelő immunitás nukleotidokkal történő támogatása…
Mitokondriumok funkcióvesztése súlyos elhízásban
Az elhízás belső anyagcsere-rendellenességekkel is összefügg…
A krónikus mozgásszervi fájdalom felgyorsíthatja az agy öregedését
Krónikus izom-csontrendszeri fájdalomban szenvedő egyéneknél nagyobb az agy öregedésének kockázata…
Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a hagyományos értelemben vett cöliákiával vagyis lisztérzékenységgel nem diagnosztizált személyek kizárják étrendjükbők a gluténtartalmú élelmiszereket. Az alább ismertetett vizsgálat az NCGS és a hisztaminintolerancia között feltételez kapcsolatot.
A vizsgálat bevezetése:Az ételintoleranciák és egyes felszívódási zavarok bizonyos élelmiszer-összetevőktől, például szénhidrátoktól (főleg tejcukor és gyümölcscukor) , de akár biogén aminoktól is (hisztamin) alakulhatnak ki, melyek nem-specifikus gasztrointesztinális és emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okoznak. A kutatás során az ételintoleranciák/felszívódási zavarok lehetséges etiológiai faktoraira koncentráltak kifejezetten ezen tüneteket megfigyelve a nem-cöliákiás gluténérzékenyeknél (NCGS)m valamint a diagnosztizáltan hisztaminérzékeny pácienseknél.
A kutatás módszere:A korábban leírt NCGS tünetek alapján megvizsgálták a NCGS kapcsolatát a hisztaminintoleranciával (HIT).
A kutatás eredményei:Úgy találták a kutatók, hogy az emésztőrendszeri és emésztőrendszeren kívüli NCGS tünetek nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek a hisztaminintoleranciában (HIT) is megjelennek.
A kutatás következtései:Miután részletesen feltártak és megvizsgáltak minden lehetséges okot a kutatásban résztvevő pácienseknél, úgy találták, hogy a célzott étrendi intervenció (táplálkozásterápia) az, ami az összetett intoleranciákra/felszívódási zavarokra is fókuszálhat. Például az alacsony FODMAP-étrend hatásosabb lehet, mint a nem célirányos, pusztán glutén- vagy laktózmentes étrend. Azonban egyéb, még komplexebb kiegészítő táplálkozásterápiák szerepe is felmerül.
Megjegyzés:
Az NCGS-t ideálisabb lenne tehát „nem-cöliákiaspecifilus, gluténtartalmú gabonákra adott egyéb érzékenységi reakciók”-ként nevezni.
Forrás:
Inflamm Res. 2018 Apr;67(4):279-284.Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten-is it due to histamine intolerance? Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Mangge H, Holasek SJ.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2778922528825160
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!