A tejfogyasztás és a pattanások viszonya

A tejfogyasztás és a pattanások viszonya
2019.11.13.
Lehetséges, hogy a tej tele van tápanyagokkal és „erő, egészség”; azonban mi többek között az ilyen tanulmányok miatt gondoljunk azt, hogy egyénileg „Taposóakna™” (diplomatikusan fogalmazva).
A tejfogyasztás hatása a pattanásokra: megfigyeléses vizsgálatok METAANALÍZISE

Háttér: A pattanások gyakori bőrbetegségek a fejlett országokban, ahol a nyugati étrend jellemző. A tej pattanásokra gyakorolt ​​hatása rendkívül ellentmondásos. A tejfogyasztás és a pattanások kialakulása közötti összefüggések és kockázatok vizsgálatához elvégeztük a rendelkezésre álló adatok metaanalízisét.

Anyag és módszer: Átfogó keresést végeztünk a PubMed, az Embase, a Medline és a Cochrane Library adatbázisokban, és 4 kohorsz valamint 9 eset/keresztmetszeti tanulmányt azonosítottunk, amelyek összesen 71 819 résztvevőt tartalmaztak. Az összevont esethányados (OR) 95%-os konfidencia-intervallumát a véletlenhatások modelljével határoztuk meg. Alcsoport elemzéseket végeztünk a pattanások súlyosságáról, a fogyasztott tej fajtájáról és a tejfogyasztás mértékéről.

Eredmények: A közepesen súlyos és súlyos pattanások esetében pozitív kapcsolatot találtunk a tejfogyasztással (OR 1,18), míg statisztikailag szignifikáns összefüggést nem találtunk az enyhe pattanások kockázata és a tejfogyasztás között (OR 1,14).

Következtetés: Ez a metaanalízis igazolja a tejfogyasztás és a pattanások kialakulásának kockázata közötti pozitív kapcsolatot.

Megjegyzés: átolvasva a teljes tanulmányt, a legerősebb negatív kapcsolat a zsírmentes tej fogyasztása (!) és a súlyosan pattanásosok között volt.


Forrás:

Dai R, Hua W, Chen W, Xiong L, Li L. The effect of milk consumption on acne: a meta-analysis of observational studies. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Dec;32(12):2244-2253.

Fordította: Tóth Vivien, Táplálkozás-Beállítás™

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!