Korpás és teljes kiőrlésű kenyerek: mítosz vagy valóság?

Korpás és teljes kiőrlésű kenyerek: mítosz vagy valóság?
2019.12.17.
A kutatás célja, hogy megvizsgálja az elméletben „diétásnak” titulált kenyerek – teljes kiőrlésű kenyér, búzakorpás kenyér és rozskenyér – vércukor- és inzulinértékekre gyakorolt hatását 2-es típusú cukorbetegeknél, összehasonlítva a fehér kenyér ugyanezen laborértékekre gyakorolt hatásával.

Módszer:
121 fő, 2-es típusú cukorbeteg páciens 3 randomizált csoportra osztva teljes kiőrlésű gabonából-, búzakorpával készült vagy rozskenyeret kaptak. Minden csoportban a résztvevők 100 gramm ilyen kenyeret fogyasztottak el vízzel, 10 perc leforgása alatt. A vércukor értékeket megmérték minden 30. percben a két óra leforgása alatt, az inzulin értékeket pedig éhgyomorra és a második órában mérték meg azoknál a pácienseknél, akik nem használnak inzulint. Ugyanezt a módszert alkalmazták a következő napon is, amikor a fehér kenyeret fogyasztotta el minden résztvevő.

Eredmények:
Nem figyeltek meg semmilyen szignifikáns cukor- vagy inzulinérték eltérést egyik csoportnál sem amikor összehasonlították egymással az eredményeket.

Következtetés:
A három különböző típusú, „diétásnak nevezett” kenyér a fehér kenyérhez viszonyítva UGYANÚGY emelte a vércukor-szintet a cukorbetegeknél ebben a török kutatásban.

Megjegyzés: a korpás kekszek és teljes kiőrlésű pékáruk kialakult cukorbetegség (vagy előrehaladott IR) esetén sajnos NEM tekinthetők kielégítő megoldásnak a fehér, ultrafeldolgozott kenyér alternatívájaként (és valószínűleg megelőzés céljából sem, ha valakinek hajlama van ilyen típusú anyagcsere-zavarok kialakulására).
Összehasonlításképpen: 100 gramm teljes kiőrlésű, magos kenyér glikémiás terhelése kb. 28-30, míg 100 gramm édesburgonyáé mindössze 8.


Forrás:
Diabetes Res Clin Pract. 2008 Jul;81(1):68-71.
Dietary breads: myth or reality?
Mesci B, Oguz A, Sagun HG, Uzunlulu M, Keskin EB, Coksert D.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!