Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj
Gyógynövények és fűszerek sorozatunk harmadik részében a fahéjról lesz szó…
Diozmin hatása az aranyérre
A diozmin egy flavonoid, amely leggyakrabban a citrusfélékben található meg…
Gyógynövények és fűszerek – A bazsalikom
Fogadjátok szeretettel csodálatos gyógynövényeink és fűszereink sorozatunk második részét…
Fizikai aktivitás – IBS
A fizikai aktivitás javítja az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit…
Módszer:121 fő, 2-es típusú cukorbeteg páciens 3 randomizált csoportra osztva teljes kiőrlésű gabonából-, búzakorpával készült vagy rozskenyeret kaptak. Minden csoportban a résztvevők 100 gramm ilyen kenyeret fogyasztottak el vízzel, 10 perc leforgása alatt. A vércukor értékeket megmérték minden 30. percben a két óra leforgása alatt, az inzulin értékeket pedig éhgyomorra és a második órában mérték meg azoknál a pácienseknél, akik nem használnak inzulint. Ugyanezt a módszert alkalmazták a következő napon is, amikor a fehér kenyeret fogyasztotta el minden résztvevő.
Eredmények:Nem figyeltek meg semmilyen szignifikáns cukor- vagy inzulinérték eltérést egyik csoportnál sem amikor összehasonlították egymással az eredményeket.
Következtetés:A három különböző típusú, „diétásnak nevezett” kenyér a fehér kenyérhez viszonyítva UGYANÚGY emelte a vércukor-szintet a cukorbetegeknél ebben a török kutatásban.
Megjegyzés: a korpás kekszek és teljes kiőrlésű pékáruk kialakult cukorbetegség (vagy előrehaladott IR) esetén sajnos NEM tekinthetők kielégítő megoldásnak a fehér, ultrafeldolgozott kenyér alternatívájaként (és valószínűleg megelőzés céljából sem, ha valakinek hajlama van ilyen típusú anyagcsere-zavarok kialakulására).Összehasonlításképpen: 100 gramm teljes kiőrlésű, magos kenyér glikémiás terhelése kb. 28-30, míg 100 gramm édesburgonyáé mindössze 8.
Forrás:Diabetes Res Clin Pract. 2008 Jul;81(1):68-71.Dietary breads: myth or reality?Mesci B, Oguz A, Sagun HG, Uzunlulu M, Keskin EB, Coksert D.Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!