Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása európai felnőtteknél

Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása európai felnőtteknél
2019.12.17.

AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek. Az AGE-k fő forrásai azok az élelmiszerek, amelyek száraz hőkezelésen mennek keresztül annak érdekében, hogy javítsák az íz és az aroma tulajdonságaikat, mint például chipszek, kekszek, sütemények vagy reggeliző pelyhek, valamint egyes húsok és húskészítmények. Számos kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy az AGE-k képesek fokozni az inzulinrezisztenciát és az elhízást.

Ebben az 5 éven át tartó követéses tanulmány során megvizsgálták az étrendi AGE-bevitel és a testtömeg változása közötti kapcsolatot felnőttek esetében.
A vizsgálatban összesen 255170 személy (életkor: 25-70 év) vett részt tíz európai országból, akik adatai az EPIC (Európai Rák- és Táplálkozáskutatási Alap, 1992-2000) egy alcsoportjából, a PANACEA tanulmányból származtak.

A kutatás elején megmérték a testtömeget, majd a résztvevők 2-11 év múlva újból megadták a testtömegüket. Az ételek AGE szintjének (CML, CEL és MG-H1) meghatározására egy referencia adatbázist használtak, ami 200 európai étel adatát tartalmazta. Ez a referencia adatbázist összehangolták azokkal az ételekkel és receptekkel, amelyek az EPIC vizsgálatban szerepeltek és így megbecsülték a CEL, CML és MG-H1 beviteli szinteket.

Az étrendi AGE bevitel és a testtömeg változása közötti összefüggést mindhárom AGE esetén külön-külön becsülték meg többszintű lineáris regressziós modellek segítségével.

A legtöbb AGE-t fogyasztó csoportnál némileg nagyobb volt a súlygyarapodás, ebben a csoportban nagyobb arányban fordultak elő nők. Mindhárom AGE esetén pozitív kapcsolat volt a súlygyarapodást illetően. A súlygyarapodáshoz leginkább a CEL és legkevésbé a MG-H1 járult hozzá.

A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a magasabb étrendi AGE-k magasabb bevitel valamivel nagyobb súlygyarapodással társult az átlagosan öt évig tartó utánkövetés során. Tehát az étrendi AGE-ek túlzott bevitelének fontos szerepük lehet a nem megfelelő energiaegyensúlyban és a súlygyarapodásban.

Fordította: Tóth Vivien kolléganőnk

Forrás:

Cordova R et al. Dietary intake of advanced glycation end products (AGEs) and changes in body weight in European adults. Eur J Nutr. 2019 Nov 7. doi: 10.1007/s00394-019-02129-8.

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2794431353940944

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!