Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Ebben az 5 éven át tartó követéses tanulmány során megvizsgálták az étrendi AGE-bevitel és a testtömeg változása közötti kapcsolatot felnőttek esetében.A vizsgálatban összesen 255170 személy (életkor: 25-70 év) vett részt tíz európai országból, akik adatai az EPIC (Európai Rák- és Táplálkozáskutatási Alap, 1992-2000) egy alcsoportjából, a PANACEA tanulmányból származtak.
A kutatás elején megmérték a testtömeget, majd a résztvevők 2-11 év múlva újból megadták a testtömegüket. Az ételek AGE szintjének (CML, CEL és MG-H1) meghatározására egy referencia adatbázist használtak, ami 200 európai étel adatát tartalmazta. Ez a referencia adatbázist összehangolták azokkal az ételekkel és receptekkel, amelyek az EPIC vizsgálatban szerepeltek és így megbecsülték a CEL, CML és MG-H1 beviteli szinteket.
Az étrendi AGE bevitel és a testtömeg változása közötti összefüggést mindhárom AGE esetén külön-külön becsülték meg többszintű lineáris regressziós modellek segítségével.
A legtöbb AGE-t fogyasztó csoportnál némileg nagyobb volt a súlygyarapodás, ebben a csoportban nagyobb arányban fordultak elő nők. Mindhárom AGE esetén pozitív kapcsolat volt a súlygyarapodást illetően. A súlygyarapodáshoz leginkább a CEL és legkevésbé a MG-H1 járult hozzá.
A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a magasabb étrendi AGE-k magasabb bevitel valamivel nagyobb súlygyarapodással társult az átlagosan öt évig tartó utánkövetés során. Tehát az étrendi AGE-ek túlzott bevitelének fontos szerepük lehet a nem megfelelő energiaegyensúlyban és a súlygyarapodásban.
Fordította: Tóth Vivien kolléganőnk
Forrás:
Cordova R et al. Dietary intake of advanced glycation end products (AGEs) and changes in body weight in European adults. Eur J Nutr. 2019 Nov 7. doi: 10.1007/s00394-019-02129-8.
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2794431353940944
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!