Férfimeddőség kialakulása

Férfimeddőség kialakulása
2019.11.13.
Nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulása és progressziója- Az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) szerepe.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a felnőtt lakosság 30%-át érinti és jelenleg a májbetegségekkel kapcsolatos korai betegségek és halálesetek fő oka a világon. Kezelése nagyrészt az életmód megváltoztatásán alapul, amit a legtöbb esetben nehéz elérni. Az egyszerű zsíros máj (szteatózis) nem alkoholos szteatózis hepatiszre (NASH) és májfibrózisra történő súlyosbodását a „két lépcsős hipotézissel” magyarázzák.

Az első lépcső a szteatózis kialakulása, míg a második lépcső a NASH-ra való átalakulás. A második lépcső elérésében többek között az előrehaladott glikációs végtermékeknek (AGE) is szerepe van, amelyek cukrok fehérjékkel vagy lipidekkel történő összekapcsolódásakor és oxidációjakor keletkeznek. Mind az endogén, mind a feldolgozott élelmiszerből származó (exogén) AGE-k aktiválhatják az AGE receptorokat (RAGE) a májcsillagsejteken, amely folyamat a NAFLD progresszióját okozza.


Ha a vérben nagy mennyiségben keringenek AGE-k, arra a zsírmáj megnövekedett oxidatív stresszel és gyulladással reagál. Mind az étrendi, mind az endogén AGE-k kötődnek a bél- és májsejtek által expresszált RAGE-hez. A RAGE aktiválása megnövekedett reaktív oxigéngyökök (ROS) képződését és gén-transzkripciót okoz, ami magát a RAGE-t is érinti, ily módon egy pozitív visszacsatolást indukálva, amely ördögi kört képez. Ezenkívül a RAGE a bélsejtek eltávolodását is okozza és fokozza a bél áteresztő képességét, amely lehetővé teszi a bél mikrobiom-eredetű endotoxinjainak bejutását a portális keringésbe.

A kutatás eredményei azt sugallják, hogy az étrendi AGE-k nagyobb hatással vannak a NAFLD előrehaladásában, mint az endogén eredetű AGE-k. Ez valószínűleg az étrendi AGE-k és a mikrobiom közötti kapcsolat miatt van. Az étrendi AGE-k csökkenthetők az ételek helyes megválasztásával és feldolgozásával, mint például az ecetes pácolás, valamint a megfelelő főzési módszerek alkalmazásával. Ezek által ellensúlyozni lehet az AGE-k által okozott káros hatásokat.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj számos ponton hozzájárulhat a férfi funkcionális meddőséggel összefüggő állapotokhoz.

A nem alkoholos eredetű elsődleges oka a magas gyümölcscukor(fruktóz)-tartalmú étrend.
Nagy mennyiségű AGE vihető tehát be például egy túlgrillezett sertésszelettel; hozzá egy pohár kóla, desszertként pedig egy habcsók.


Egyedülálló, fájdalommentes orvosdiagnosztikai eszközzel képesek vagyunk AGE-szintet mérni egy kapcsolódó doktori értekezés részeként: https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgaltatasok/age-reader-meres/

Forrás:

Fernando DH, Forbes JM, Angus PW, Herath CB. Development and Progression of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: The Role of Advanced Glycation End Products. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20).

Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!