Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
Minden amit az ételintoleranciáról tudnod kell
2020.04.23.

Minden amit az ételintoleranciáról tudnod kell

Az alábbiakban a Harmonet Ákossal készített interjúját olvashatjátok A téma rendkívül sokakat érint és foglalkoztat, ezúton is köszönjük szépen a beszélgetést és a lehetőséget a szakszerű tájékoztatásra és információ átadásra! Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között? – Nagyon fontos különbségek vannak. Az ételallergia egy viszonylag jól leírható immunológiai probléma, ami az elfogyasztott […]

Biohacker Podcast interjú

Biohacker Podcast interjú

Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget Péternek. Fogadjátok sok szeretettel közös podcastunkat. Péterrel régóta működünk együtt, következő előadásunk vendégelőadója is lesz, amit már nagyon várunk. https://taplalkozasbeallitas.hu/atfogo-aktiv-sportos-eload…/ Szép napot Nektek!      

Még mindig feltűnően sok személynél alacsony D-vitaminszint

Még mindig feltűnően sok személynél alacsony D-vitaminszint

Az elmúlt hetekből (név nélkül) végignéztünk majdnem 50 laborleletet egy nagy hazai magánlabor rendszerében: még mindig feltűnően sok az alacsony D-vitaminszinttel rendelkező eset! Svéd, norvég, japán, szingapúri és észak-amerikai kutatásokból ismert, hogy a 60 nmol/L alatti D-vitaminellátottság kifejezetten növeli mindenféle vírusfertőzés kockázatát (F) és rontja lefolyásukat is. Mindez a 70 év feletti korosztályokra kifejezett extrém […]

Egy tápláló menüt készítettem :)
2020.04.13.

Egy tápláló menüt készítettem :)

Mai saját testsúlyos edzésem után egy tápláló menüt készítettem: Sült kacsacomb húsát leszedtem a csontról, kisebb szálaira téptem (tegnap vacsorára több kacsacombot készítettünk, amit ma fel tudunk használni) Főtt rizzsel, hagymával és kókusztejszínnel gyorsan összemelegítettem (inkább markáns anyagcsere-profil menü). A kacsa hajdinával is remek… Ízesítésnek sót, kakukkfüvet, metélőhagymát, petrezselyemet használtam. Hozzá egy kevert salátát készítettem, […]

Rengeteg recept alternatíva

Rengeteg recept alternatíva

A Táplálkozás-Beállítás alapelvei alapján rengeteg ízletes, változatos recept alternatívát lehet választani. Ennek szemléltetése és egészségetek támogatása érdekében is próbálunk Nektek minél több receptet hozni. Ma ebédre egy újabb tápanyagdús menüt készítettem:Baconba tekert máj, édesburgonyával, párolt lilakáposztával, friss csírával. A májat és az édesburgonyát együtt raktam be az előmelegített sütőbe, kb. 40 percre. A káposztát újhagymával, […]

Tápláló reggeli alternatíva

Tápláló reggeli alternatíva

Ma is hoztam Nektek egy tápláló reggeli alternatívát: tojáslepény salátával, csírával és serrano sonkával töltve, mellette hűtött rizses saláta.   Serpenyőben, tisztított vajon megsütöttem a lepényt, majd megtöltöttem. Mellé “köretnek” hűtött rizst összekevertem salátával, póréhagyma csírával, került rá olívaolaj, balzsamecet, só.   A tojáslepény 1 egész és 2 sárgáját tartalmaz (a tápanyag a sárgájában koncentrálódik, […]

A súlyos elhízás megjósolt előfordulása

A súlyos elhízás megjósolt előfordulása

Háttér Bár az elhízásjárvány nemzetközi szinten jól dokumentált, kevésbé ismertek konkrét, torzításoktól mentes országos adatok, példaképpen az Egyesült Államok szintjén. A jelenlegi becslések önbevalláson alapulnak a testméretek tekintetében, melyek alábecsülik az elhízás, különösen a súlyos elhízás gyakoriságát (és jövőbeni tendenciáit). Módszerek A kutatók módszereket dolgoztak ki az önbevallás torzításainak korrekciójára, az állam-specifikus és demográfiai alcsoport […]

Egy izgalmas köret-kombinációt készítettem

Egy izgalmas köret-kombinációt készítettem

Az egyik legfontosabb téma vércukor vagy inzulinrezisztencia kérdésekben

Az egyik legfontosabb téma vércukor vagy inzulinrezisztencia kérdésekben

Számunkra régóta az egyik legfontosabb téma a vércukor vagy inzulinrezisztencia kérdésekben az élelmiszerek glikémiás terhelésének mérséklési módszerei. Az alábbiakban ismertetünk egy, a témaba vágó szakmai cikk eredményeit. A svéd Lund Egyetem, Alkalmazott Táplálkozás és Élelmiszerkémiai tanszékének kutatói 13 önkéntes, egészséges emberrel végeztek teszteket a visszahűtött burgonya és a hozzáadott ecet elfogyasztásakor, azoknak a glikémiás és […]

Legyen minél színesebb tányérotok!
2020.04.07.

Legyen minél színesebb tányérotok!

Minden étkezésemhez köretként – a jó minőségű keményítő mellé (pl. édesburgonya, rizs, quinoa, hajdina, főzőbanán) – fogyasztok különféle zöldségeket is.   Mai ebéd mellé egy csodás, színes kompozíciót választottam: fodros kel és sárgarépa párolva, úgy, hogy még a zöldségek roppanósak maradtak.   A fodros kelt kisebb darabokra vágtam, a sárgarépát hámozóval szeltem. Fűszerezésnek sót és […]

Ínycsiklandozó receptet osztunk meg Veletek :)

Ínycsiklandozó receptet osztunk meg Veletek :)

A képen ropogós kacsacomb, rozé kacsamell, pirított köményes savanyú káposzta és alma és Müller Ildi fermentált zöldségei. Köretként párolt burgonyát vagy édesburgonyát ajánlunk. Az alábbi étel még a Táplálkozás-Beállítás szakácskönyv megjelenése előtt került megosztásra facebook oldalunkon. Azóta a szakácskönyv részét képezi, melyet teljes egészében itt érhettek el: Jó étvágyat kívánunk!

Visszajelzés inzulinrezisztencia témakörben

Visszajelzés inzulinrezisztencia témakörben

Ügyfelünk visszajelzése

Ügyfelünk visszajelzése

Szeretnénk megosztani kedves Ügyfelünk levelét, igazán felemelő érzés volt olvasni. Szívből gratulálunk a szülőknek és családjuknak, illetve kolléganőnknek is! 🤩 www.taplalkozasbeallitas.hu/contact

Hogy is van ez akkor a légszennyezéssel és a szmoggal?
2020.03.31.

Hogy is van ez akkor a légszennyezéssel és a szmoggal?

Hogy is van ez akkor a légszennyezéssel és a szmoggal (amivel együtt járhat a nem megfelelő D-vitamin ellátottság is)? Már egy 2003-as kínai vizsgálat (Forrás) arra a megállapításra jutott, hogy a SARS (ilyen ugyebár a koronavírus is) okozta halál valószínűsége több, mint 80 százalékkal nagyobb a mérsékelt légszennyezésnek kitett emberek körében a tiszta levegőjű területeken […]

A koronavírus miatt elhunyt olaszokkal kapcsolatos információk

A koronavírus miatt elhunyt olaszokkal kapcsolatos információk

A koronavírus miatt elhunyt olaszok 99,2 %-ának más, legtöbbször több krónikus betegsége is volt Az olaszországi nemzeti egészségügyi hatóság (FORRÁS) által készített tanulmány szerint a koronavírus miatt elhunytak több, mint 99%-ának régóta fennálló, általában krónikusnak tekinthető és gyógyszeresen kezelt betegsége is volt (pl. angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2)-gátlók). Az alábbiakban ismertetett tanulmány feltárhatja, hogy miért magasabb […]

Hormonális egyensúlytalanságokról táplálkozástudományi megközelítésben

Hormonális egyensúlytalanságokról táplálkozástudományi megközelítésben

Pataki Zita blogjának két részében is beszélgetett Bartha Ákossal hormonális egyensúlytalanságokról táplálkozástudományi szempontból. Ákossal a beszélgetés 5:30-tól kezdődik.

A gyógyulási esély összefügg a D-vitamint szinttel

A gyógyulási esély összefügg a D-vitamint szinttel

Az alábbiakban egy, a semmelweis.hu weboldalon megjelent cikkből kiragadott mondatokat tettük közzé. Az eredeti bejegyzést itt érhető el: https://semmelweis.hu/mediasarok/2015/01/20/a-gyogyulasi-esely-osszefugg-a-d-vitamin-szinttel/?fbclid=IwAR35csLiSPJHUCd82pWxdp6yPSvBvQg2yR-YvsCAlJEdB0FOfGKKwU2K5wM „A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben […]

Köszönjük a visszajelzést, bearanyozta a napunkat

Köszönjük a visszajelzést, bearanyozta a napunkat

Webshopunkban elérhető hormonális témában a nagy pajzsmirigyes előadásunk: Egyéni konzultációra jelentkezni pedig itt lehet:

Köszönjük a visszajelzést! :)

Köszönjük a visszajelzést! :)

Nagyon köszönjük Ügyfelünknek a visszajelzést és bízunk a további sikerekben!

Bodzabogyó és a vírusok
2020.03.24.

Bodzabogyó és a vírusok

A bodzafa lilás-fekete színű gyümölcse antioxidánsok gazdag forrása. Népi gyógymódokban régóta alkalmazzák az influenzavírus kezelésére (F). A klinikai vizsgálatok is azt mutatták, hogy a bodzafa-kivonat egy biztonságos, hatásos és költséghatékony kezelési lehetőségnek bizonyulhat az influenzával fertőzöttek számára. Laboratóriumi kutatások azt igazolták, hogy ezt a klinikai hatást úgy éri el, hogy a bodzafa-kivonata képes beavatkozni az […]

A D-vitaminszint fontossága

A D-vitaminszint fontossága

A mellékelt képen egy 72 éves Hölgy D-vitaminszintjét látjuk. Sajnos jóval a referenciatartomány alatti érték, ami 150-250 nmol/L, de min. 100 nmol/L. Továbbá jóval a komoly influenza-kockázatok elkerüléséhez szükséges tartomány alatt. Ez az érték norvég kutatások szerint min. 60 nmol/L lenne. Többek között ezért is ennyire kitett ez a korcsoport. Amennyiben ebben a korcsoportban (70+) […]

Egyes gyógyszerhatóanyagok is növelhetik a koronavírus fertőzés valószínűségét

Egyes gyógyszerhatóanyagok is növelhetik a koronavírus fertőzés valószínűségét

Számos további megoldásorientált meglátás, ami felkeltheti az arra érzékenyek figyelmét (és az idős, immunológiai, légzőszervi, szív- és érrendszeri szempontból Érintettek valóban otthon maradnak – azaz a valódi kockázatok is csökkennek). „Egyes gyógyszerhatóanyagok is növelhetik a koronavírus fertőzés valószínűségét, ill. súlyosbíthatják a lefolyását. Az ún. ACE-gátló, és az AT1 receptor antagonista hatóanyagokat gyakran írják fel pl. […]

„Érdekességek”, tovább erősítve a megoldásokat és a mielőbbi kilábalást

„Érdekességek”, tovább erősítve a megoldásokat és a mielőbbi kilábalást

Finnországban (jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint) 244 koronavírusos (COVID-19) esetből SENKI SEM vesztette még életét! Táplálkozástudományi hipotézis: a finnek a 80-as évek óta kötelező módon dúsítják a termőtalajaikat SZELÉNNEL, ebből is kifolyólag bizonyítottan kiváló a szelénellátottságuk (minden szelénről szóló nemzetközi konferencián őket említjük ki kiváló európai példaként). A szelén jelentős mértékben járul hozzá nemcsak az […]

A vírusok elleni védekezésről

A vírusok elleni védekezésről

Részben referálva Szabó Gál Bence Barátom mellékelt bejegyzésére, szeretnék néhány további információval és kiegészítő ismerettel szolgálni a VÍRUSOK elleni védekezéshez és a felülfertőződések elkerüléséhez is – akár a COVID-19-hez. VÍRUSOS fertőzések esetében egészen egyértelmű kulcstényező a szervezetünk D-vitaminszintje (NEM a külső hőmérséklet). És ez a megfigyelés egyáltalán nem újkeletű. Hogy nagyon ne is menjünk vissza […]

PMS (premenstruális zavarok)

PMS (premenstruális zavarok)

Ebben a bejegyzésben a PMS-hez kapcsolódóan szedtünk össze néhány táplálkozás terén megjelenő kritikus pontot, amik segíthetnek a tünetek javulásában vagy esetlegesen hozzájárulhatnak azok előidézésében és fenntartásában. Az elfogyasztott szénhidrátok minősége és PMS A nagy mennyiségű egyszerű cukrokat tartalmazó ultra-feldolgozott élelmiszerek fokozhatják a puffadást és a súlygyarapodást, ebből kifolyólag ajánlott kerülni a fogyasztásukat (Alvero 2014). Egyes […]

A cink önmagában vagy szelénnel együttesen elősegítheti a pajzsmirigy megfelelő működését

A cink önmagában vagy szelénnel együttesen elősegítheti a pajzsmirigy megfelelő működését

Egy 2015-ös szakmai cikk izgalmas eredményeit osztjuk meg az alábbiakban: Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 68, pajzsmirigy-alulműködéssel diagnosztizált nő kapott akár 30 mg cinket és 200 mcg szelént, illetve cinket és placebót, szelént és placebót, vagy önmagában csak placebót 12 héten át. A szabad T3 mindkét csoportban emelkedett a cink mellett, ami azt sugallja, hogy […]

Ebéd a  Kitchen of Health-ből
2020.03.09.

Ebéd a Kitchen of Health-ből

Évek óta szorosan együttműködünk Vikivel és a Kitchen of Health csapatával. Közös alapelvek mentén dolgozunk és támogatjuk egymás munkáját. A héten is rendeltünk a Kitchen of Health-ből ebédet, én gyros csirkét ettem, édesburgonyával és salátával, Ákos pedig rozmaringos kacsamájat. Az ételek nagyon gusztusosan érkeznek és kifejzetten jóízűek! A Keto kávé mellé, már Nutri-Kávés kávé is […]

Egy kis inspiráció a ma esti vacsora készítés előtt

Egy kis inspiráció a ma esti vacsora készítés előtt

Gyönyörű fehérrépákat találtam ma az üzletben és egyből láttam a lelki szemeim előtt ezt a tányért. Sült kacsacomb, tepsis fehérrépa, édesburgonya és kaliforniai paprika (elhagyható) + cukkini és savanyú káposzta.Színes, tápláló és nagyon finom!  További színes receptjeink érhetők el szakácskönyvünkben, e-book és nyomtatott változatban is:

Ketogén ihletésű reggeli

Ketogén ihletésű reggeli

Ketogén ihletésű reggeli (SCD, ha pl. esetleg nem vált volna be az alacsony FODMAP-étrend bizonyos emésztési panaszok kapcsán): mangalica zsírszalonna 4 rovarfehérjével is táplált tyúk tojásának sárgája „édes”, fehér hagyma (1 jó nagy fele) nagy adag friss medvehagyma vietnámi curry fűszer és só     Aztán lemérjük Ketonix-xel is, apropó Ketonix: erre is érvényes ám […]

Főétkezések közötti étkezések inzulinrezisztensként (is)

Főétkezések közötti étkezések inzulinrezisztensként (is)

Inzulinrezisztencia vonatkozásában sokszor kérdeznek minket a főétkezések közti étkezésről, alternatívákról. A napi étkezések számát egyéni kérdések határozzák meg, de mi mindenképpen javasoljuk, hogy teljesebb értékű tízórait-uzsonnát válassz inzulinrezisztencia esetében is, ne feldolgozott élelmiszert, mint a szokásosan javasolt feldolgozott IR keksz alternatívák, amik valójában akár negatív hatással lesznek vércukorszintedre is. A képen látható alternatívát el tudjuk […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!