A cink önmagában vagy szelénnel együttesen elősegítheti a pajzsmirigy megfelelő működését

posted in: Cikkek | 0

Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 68, pajzsmirigy-alulműködéssel diagnosztizált nő kapott akár 30 mg cinket és 200 mcg szelént, illetve cinket és placebót, szelént és placebót, vagy önmagában csak placebót 12 héten át. A szabad T3 mindkét csoportban emelkedett a cink mellett, ami azt sugallja, hogy a cink önmagában vagy szelénnel együttesen elősegítheti a pajzsmirigy megfelelő működését (F). Egy olyan betegcsoportban, ahol alacsony a szabad T3 (ez az aktív hormon) és normál a szabad T4 szint, de emelkedett a reverz T3 (rT3), ott már enyhe-közepes mértékű cinkkiegészítés néhány hónap alatt normalizálta a szabad T3 szintet, csökkentette a rT3 szintet és ugyancsak javította a TSH szintjét is (F).

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése:
Cinkből csak szerves formák jók (pl. cink-oxid NEM jó). Napi 10-20 mg bárkinek biztonságos, AZONBAN csak annak érdemes többet vagy rendszeresen pótolnia, aki nem eszik heti rendszerességgel májat, vörös- és vadhúsokat vagy kagylót (illetve speciális étrendkiegészítési protokollok esetében, pl. T3-rezisztencia). Gyermekek esetén maradjunk 10 mg/nap alatt 25 testsúlykg-ig.

FORRÁS:
Mahmoodianfard S, Vafa M, Golgiri F, et al. Effects of Zinc and Selenium Supplementation on Thyroid Function in Overweight and Obese Hypothyroid Female Patients: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2015;34(5):391-399.

https://taplalkozasbeallitas.hu/atfogo-hormonalis-forumest…/