Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
Az alábbiakban ismertetünk egy, a témaba vágó szakmai cikk eredményeit.
A svéd Lund Egyetem, Alkalmazott Táplálkozás és Élelmiszerkémiai tanszékének kutatói 13 önkéntes, egészséges emberrel végeztek teszteket a visszahűtött burgonya és a hozzáadott ecet elfogyasztásakor, azoknak a glikémiás és inzulinválaszokra gyakorolt hatását vizsgálva.
A vizsgálat 4 féle étkezést tartalmazott:1. frissen főtt burgonyát2. főtt és 24 óráig, 8 C fokon tárolt burgonyát3. főtt és 24 óráig 8 C fokon burgonyát vinaigrette öntet hozzáadásával (amely 8g olívaolajat és 28g 6%-os ecetet tartalmazott)4. fehér kenyeret, mint kontroll csoport
Minden étel 50g CH-ot tartalmazott és reggeliként szolgálták fel, véletlenszerű sorrendben. Az ezt követő 2 órában vérmintákat vettek, követve a vércukor és a szérum inzulin változásait. Az ételek glikémiás indexét (GI) és inzulin indexét (II) a fehér kenyérhez képest határozták meg.
A következőket állapították meg:– A főtt burgonya hideg tárolása 3,3%-ról 5,2 %-ra növelte a burgonya rezisztens keményítő tartalmát (!).– Az ecetes, hűtött burgonya GI-je és II-je (GI/II=96/128), az elvártnak megfelelően, szignifikánsan csökkent 43% és 31%-kal, a frissen főtt burgonya GI és II-jéhez képest. (168/185)– Továbbá, önmagában a hideg tárolás 28%-kal csökkentette az II-t a frissen főtt burgonya megfelelő értékéhez képest.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy:„ A főtt burgonya hideg tárolása során jelentősen megnőtt a rezisztens keményítő tartalma. A hideg burgonyához az extra ecet hozzáadása tovább csökkentette az akut glikémiát és inzulinémiát az étel elfogyasztása után az egészséges egyéneknél.Az eredmények azt mutatják, hogy a burgonya elfogyasztásához kapcsolódó magas glikémiás és inzulinémiás tulajdonságokat ecet hozzáadásával és a burgonyás ételek hidegen történő fogyasztásával (visszahűtésével) csökkenteni lehet.”
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése a kutatás eredményeihez:
Lilahagymás, zöldfűszeres (polifenolok) burgonyasaláta (prebiotikumok) főétkezéssel: például egy szelet pisztráng (omega_3, B-vitaminok, nyomelemek) társaságában.
Forrás:European Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 1266–1271. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602238. November 2005. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycemic and insulinemic responses in healthy subjects, M Leeman, E Östman and I Björck.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!