Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Az alábbiakban ismertetünk egy, a témaba vágó szakmai cikk eredményeit.
A svéd Lund Egyetem, Alkalmazott Táplálkozás és Élelmiszerkémiai tanszékének kutatói 13 önkéntes, egészséges emberrel végeztek teszteket a visszahűtött burgonya és a hozzáadott ecet elfogyasztásakor, azoknak a glikémiás és inzulinválaszokra gyakorolt hatását vizsgálva.
A vizsgálat 4 féle étkezést tartalmazott:1. frissen főtt burgonyát2. főtt és 24 óráig, 8 C fokon tárolt burgonyát3. főtt és 24 óráig 8 C fokon burgonyát vinaigrette öntet hozzáadásával (amely 8g olívaolajat és 28g 6%-os ecetet tartalmazott)4. fehér kenyeret, mint kontroll csoport
Minden étel 50g CH-ot tartalmazott és reggeliként szolgálták fel, véletlenszerű sorrendben. Az ezt követő 2 órában vérmintákat vettek, követve a vércukor és a szérum inzulin változásait. Az ételek glikémiás indexét (GI) és inzulin indexét (II) a fehér kenyérhez képest határozták meg.
A következőket állapították meg:– A főtt burgonya hideg tárolása 3,3%-ról 5,2 %-ra növelte a burgonya rezisztens keményítő tartalmát (!).– Az ecetes, hűtött burgonya GI-je és II-je (GI/II=96/128), az elvártnak megfelelően, szignifikánsan csökkent 43% és 31%-kal, a frissen főtt burgonya GI és II-jéhez képest. (168/185)– Továbbá, önmagában a hideg tárolás 28%-kal csökkentette az II-t a frissen főtt burgonya megfelelő értékéhez képest.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy:„ A főtt burgonya hideg tárolása során jelentősen megnőtt a rezisztens keményítő tartalma. A hideg burgonyához az extra ecet hozzáadása tovább csökkentette az akut glikémiát és inzulinémiát az étel elfogyasztása után az egészséges egyéneknél.Az eredmények azt mutatják, hogy a burgonya elfogyasztásához kapcsolódó magas glikémiás és inzulinémiás tulajdonságokat ecet hozzáadásával és a burgonyás ételek hidegen történő fogyasztásával (visszahűtésével) csökkenteni lehet.”
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése a kutatás eredményeihez:
Lilahagymás, zöldfűszeres (polifenolok) burgonyasaláta (prebiotikumok) főétkezéssel: például egy szelet pisztráng (omega_3, B-vitaminok, nyomelemek) társaságában.
Forrás:European Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 1266–1271. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602238. November 2005. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycemic and insulinemic responses in healthy subjects, M Leeman, E Östman and I Björck.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!