A koronavírus miatt elhunyt olaszokkal kapcsolatos információk

A koronavírus miatt elhunyt olaszokkal kapcsolatos információk
2020.03.31.

A koronavírus miatt elhunyt olaszok 99,2 %-ának más, legtöbbször több krónikus betegsége is volt

Az olaszországi nemzeti egészségügyi hatóság (FORRÁS) által készített tanulmány szerint a koronavírus miatt elhunytak több, mint 99%-ának régóta fennálló, általában krónikusnak tekinthető és gyógyszeresen kezelt betegsége is volt (pl. angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2)-gátlók).

Az alábbiakban ismertetett tanulmány feltárhatja, hogy miért magasabb Olaszországban a halálozási arány, mint más országokban.

A római intézet megvizsgálta a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetek kb. 18% -ának orvosi adatait, és megállapították, hogy csupán három áldozatnak, vagyis az összes vizsgált eset 0,8% -ának nem volt, már korábban kialakult és diagnosztizált alapbetegsége.

Az áldozatok csaknem fele legalább három (!) korábbi betegségben is szenvedett, és körülbelül egynegyedüknek volt két korábbi betegsége, míg a másik egynegyedüknek egy betegsége volt. Több mint 75%-uk magas vérnyomásban szenvedett, kb. 35% volt cukorbeteg, míg harmaduk szív-és érbetegségben volt érintett.
A fertőzöttek medián életkora 63 év, de az elhunytak többsége idősebb volt ennél. Olaszországban a koronavírus miatt elhalálozottak átlagéletkora 79,5 év. Március 17-ei adatok alapján az 50 év alatti elhunytak száma 17 fő volt. Az összes olaszországi 40 év alatti áldozat ugyancsak súlyos betegség(ek)ben szenvedett és férfi volt!
A március 17-én közzétett adatok az esetek számának lassulását mutatják, azonban egy másik tanulmány arról számolt be, hogy mindez (a fenti életkorokban és egészségügyi alapbetegségekkel) még nem ok a bizakodásra.

Megjegyzésünk az eredményekhez:
40 – 65 év között, a tanulmány által említett egészségügyi kihívások megfelelő életmóddal megelőzhetőek vagy kockázataik nagyban mérsékelhetőek.


Erre csak egy konkrét példa – túl a megfelelő D-vitaminszint és a normál testsúly fenntartásán:

Egy idős svéd populációban végzett szív- és érrendszeri halálozás tízéves értékelése azt mutatta, hogy a szelén (élesztős) és Q10 koenzim (ubikinon) táplálékkiegészítést kapott résztvevők szív- és érrendszeri mortalitás-kockázata 50% -kal csökkent (!). A pozitív eredmények a cukorbetegségben szenvedők között is megfigyelhetőek voltak.

FORRÁS:

1.Report sulle caratteristiche dei pazienti deceduti positivi a COVID-19 in Italia Il presente report è basato sui dati aggiornati al 17 Marzo 2020
https://www.epicentro.iss.it/…/Report-COVID-2019_17_marzo-v…

2. Alehagen U, Aaseth J, Johansson P (2015) Reduced Cardiovascular Mortality 10 Years after Supplementation with Selenium and Coenzyme Q10 for Four Years: Follow-Up Results of a Prospective Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial in Elderly Citizens. PLoS ONE 10(12): e0141641. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0141641

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!